Back to top

Őserdőt telepítenek a Bükkbe

Magyarország mai területén már nincs ősi állapotában fennmaradt erdő. A Természetvédelmi Világalap (WWF) és partnerei uniós támogatással kísérletbe kezdtek az eredeti állapotok lehetőség szerinti visszaállítására.

Fidlóczky József, a WWF projektvezetője a garábi mintaterületen
Fidlóczky József, a WWF projektvezetője a garábi mintaterületen
Fotó: nool.hu/Faragó Zoltán
Egyelőre csak 1500 hektáron, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóintézetének közreműködésével kísérleteznek -  írja a nool.hu. Nemrég erdei sajtókirándulást rendezett a WWF Magyarország és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) a Nógrád megyei Garáb község határában fekvő, 25 hektáros kísérleti területre. A Varjú-bérc nevű oldalban 65 éves tölgyes áll, a terület a BNPI kezelésében van.

A helyszínen Bódis Pál, a WWF erdőprogramjának pályázati ügyintézője adott tájékoztatást munkájukról. Azzal kezdte, hogy az ember terjeszkedésének először a sík- és dombvidéki tölgyesek estek áldozatul, mivel gazdálkodásra alkalmas területeket foglaltak el, faanyaguk pedig sok célra kiválóan felhasználható volt. 

A folyamatos kitermelés és az erdőgazdálkodás azt hozta magával, hogy a megmaradt tölgyesek nagy területeken azonos korú és méretű fákból állnak, élőviláguk pedig emiatt jelentős mértékben elszegényedett.

A garábi területről elmondta: a 2015-ben megkezdett mesterséges beavatkozásokkal növelik az erdei madárfajok és a rovarok megtelepedésére alkalmas élőhelyek számát. A fő célkitűzés a természetvédelmi erdőkezelés megvalósítása és tereptapasztalatok szerzése. Ezek alapján remélhetőleg az effajta erdőkezelés a későbbiekben kiterjeszthetővé válik nagyobb területekre is. A természetes állapotok visszaállítására szolgáló példák között említette, hogy úgynevezett lékeket alakítanak ki az erdőkben, egyes fák kivágásával vagy kiszárításával. Ezeknek köszönhetően több fény éri a talajszintet, fejlődésnek indulhatnak a facsemeték, és kialakulhat a cserjeszint. 

A holt és a lassan elpusztuló fának ugyanis óriási a jelentősége a természetben, például a bennük kifejlődő ragadozó rovarok képesek kordában tartani egyes erdészeti kártevők állományait.

Fotó: Gál Enikő

Hozzátette: a kiszáradt ágak helyén könnyebben ácsolnak odút a harkályfajok, ezekben pedig további fajok is költenek. Az erdei élőhelyekhez kötődő madarak mintegy kétharmada valamilyen formában kötődik a holt fához.

Bódis Pál elmondta: a mai erdőgazdálkodás feltételei mellett csak a holt fa töredéke marad az erdőn, ha farakások, gallycsomók, kiszáradt fák állnak valahol, azt az ember rendetlenségnek látja, pedig ezek is a biológiai sokszínűség fenntartását szolgálják.

Ősz Gábor, a BNPI erdészeti referense egy fakúsz fészkét is megmutatta, amit a madár mesterségesen felhasított fakéreg alá épített. Ilyen helyeken a pisze denevér is rejtekhelyet talál. Hozzátette: ezek a mikroélőhelyek az egykorú, azonos fafajokból álló erdőkben rendkívül fontosak. A talajon hagyott ágcsomókban például később jó eséllyel alakul ki hangyaboly: e rovarok szintén fontosak az erdő egészsége szempontjából.

Ma a hazai erdők alig öt százaléka száz év körüli, az elfiatalodás pedig a biológiai sokszínűség eltűnését okozza.

Közép fakopáncs. A ritkább harkályfajok közé tartozik, de sokfelé előfordul a tölgyesek vidékén
Közép fakopáncs. A ritkább harkályfajok közé tartozik, de sokfelé előfordul a tölgyesek vidékén
Fotó: nool.hu/Faragó Zoltán
A WWF stratégiai céljai közé tartozik ezen idős állományú erdőségek megőrzése, a munkát pedig a középkorú erdőkben már el kell kezdeni, hogy évtizedek múlva kézzelfogható eredmények szülessenek. Szintén gond, hogy a nagy, homogén erdőkben kevés az elegy fafaj, a cser és a kocsánytalan tölgy mellett a gyertyán, a madárcseresznye, a virágos kőris, a juharfajok is helyet kell, hogy kapjanak.

A BNPI összesen 650 hektár területtel vesz részt a programban.

Koncz Péter a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) képviseletében elmondta: a DINPI öt helyszínen ad helyet a programnak. Nógrádban Diósjenő és Nagyoroszi a helyszín, emellett Fóton, Esztergomban és a budapesti Sas-hegyen valósítják meg a természetközeli állapotok helyreállítását, összesen 600 hektáron. Ennek során 210 ezer facsemetét ültetnek el, és visszaszorítják az idegenhonos fajokat is, főleg az akácot és a bálványfát.

A LifeOk Forests című projekt az összesen 1500 hektárnyi, húsz mintaterületet érintő magyarországi helyszínek mellett 500 hektáron Olaszországban is megvalósul.

A hosszú, tíz év időtartamú erdőkezelési kísérlet 8 millió eurós uniós támogatással valósul meg.

Forrás: 
nool.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Miért dalolnak a madarak? Olvassa és hallgassa!

Íme, a napkelte kórus leggyakoribb részvevői. A természetben élő madarakat a különböző erősségű napfény ébreszti fel. Talán ezt ők éppen olyan áldott dolognak érzik, mint azok az emberek, akik reggel elektronikus zörejek helyett madárdalra ébredhetnek.

A Velencei-tónál indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja

Június 30-án indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja, amely a többi közt operagálával, koncertekkel, csónakos és kerékpáros túrával, családi nappal, főzőversennyel várja az érdeklődőket a Velencei-tónál, majd Tiszafüreden és a Balatonnál - közölték a szervezők az MTI-vel.

Tanösvényekkel és kilátókkal várnak a Veszprém környéki erdők

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. csaknem 50 000 hektár, állami tulajdonú területet felügyel és gondoz több mint 50 éve. 2018 óta, több mint 83 hektár területen végeztek újerdő telepítést és közel 300 hektáron erdőfelújítást.

A fehérhasú tobzoskák kromoszómaszáma a második legmagasabb az emlősök között

Sok mindent nem tudnak a tudósok a tobzoskáról – arról a különös, pikkelyes emlősről, amely úgy néz ki, mint egy földi mormota és egy labda keresztezése.

Oltják a keselyűket madárinfluenza ellen

Az Egyesült Államokban sürgősségi vakcinázásra bólintott rá az állategészségügyi hatóság a kondorkeselyűk körében. Mielőtt azonban a veszélyeztetett faj egyedei megkapnák az életmentő oltást, kísérleti biztonsági vizsgálatot végeznek egy nem veszélyeztetett keselyűpopuláción.

Akit a fa rabul ejtett

Úgy tartják, vannak sorsszerű találkozások. És bármilyen furcsa, ilyesmi nemcsak emberek között eshet meg. Alighanem így történt Gáspár Péterrel is, mikor jó negyven éve egy ismeretlen cégtábla becsalogatta, hogy többé el se engedje.