Back to top

A szilva és a ringló nyári növényvédelme

A szilva és a ringló kedvelt gyümölcsfajunk. Változatosan hasznosítható termésének zöme még napjainkban is a házikertekben terem meg. Termesztésük csak akkor eredményes, ha következetesen betartjuk a legfontosabb agrotechnikai eljárásokat.

Elengedhetetlen, hogy évi rendszerességgel elvégezzük az ágritkítást, a gyümölcsmúmiák eltávolítását, a törzs és a vezérágak kérgének kaparását, valamint a hullott leveleken telelő károsítók esetében a fertőzött lomb elégetését, talajba forgatását.

A szilva és a ringló növényvédelmét alapvetően a szilvalevél vörösfoltossága, a levéllyukacsosodás, a poloskaszagú szilvadarazsak és a szilvamoly elleni védekezésre alapozzuk.

A soktápnövényű károsítók közül a pajzstetvek, a levéltetvek, a sodrómolyok, a lombrágó hernyók és az atkák okozhatnak kárt, ezért szükség esetén ellenünk is védekezni kell.

1. kép
A betegségekre, kártevőkre vonatkozó fogékonyságban a szilva és a ringló között nincs lényeges különbség, ezért a szilvára elmondottak a ringlóra is vonatkoznak.

A szilvamoly a szilvafák legfontosabb kártevője (1. kép). Elszaporodásának a száraz, meleg időjárás kedvez. Kártétele a gyümölcsök „férgesedését” okozza. Évente 3 nemzedéke fejlődik, a kifejlett hernyó telel át a fatörzs kérge alatti gubóban. A hernyó a tél végén bábozódik, az első lepkék tavasszal rajzanak. Kárképe nagyon jellegzetes: a gyümölcsbe lerakott tojásokból kikelő hernyók a termés nagy részét elpusztíthatják.

Figyelem!

A lehullott, szilvamollyal fertőzött gyümölcsöket rendszeresen szedjük össze és semmisítsük meg. Június végétől a törzs alsó harmadán helyezzünk el hullámpapírövet a bábozódás vagy telelés búvóhelyéként. A fákat néha rázzuk meg, és szedjük fel a földre hullott károsított gyümölcsöket, mielőtt a hernyók elhagynák azokat. Ezáltal jelentősen csökkenthetjük a következő nemzedék egyedeinek számát.

2. kép
Júniustól a fiatal gyümölcsök kékesre színeződnek és lehullanak. Rajtuk apró lyukak láthatók, a hernyók berágási helyét mézgacseppek jelzik (2. kép). A gyümölcsök belseje a mag körül kirágott és ürülékszemcsékkel szennyezett.

A fiatal hernyó 12-15 mm hosszú, színe eleinte fehér, később azonban pirossá válik, feje sötétbarna (3. kép).

3. kép
Júliustól szeptemberig a második nemzedék hernyói a majdnem érett terméseken okozzák a legnagyobb kártételt. A gyümölcsök elveszítik jellegzetes színüket és „koraéretté” válnak. Egy gyümölcsben több, akár 3-5 lárva is kifejlődhet. A harmadik lepkenemzedék augusztus-szeptemberben rajzik. A kifejlett hernyók a károsított gyümölcsöket elhagyva a kéreg alatt vagy a talajban telelnek.

Ha a szexferomon-csapda erős szilvamolyrajzást mutat, akkor a nagyobb kártétel megakadályozása érdekében permetezni kell!

A védekezés során a természetes ellenségeket kímélő rovarölő szereket részesítsük előnyben.

4. kép
Ennek megfelelően tömeges rajzás, tojásrakás idején Dimilin 25 WP-t, Steward 30 DF-et vagy Insegar 25 WP-t, később, lárvaállapotban Dipel DF-et használjuk. Elhúzódó, erős rajzás esetén ismételjük meg a kezelést. Védekezés hiányában ugyanis a szilvamolyhernyók súlyos károkat okozhatnak.

Míg közvetlen kártétele terméskieséssel jár, közvetett módon elősegíti a moníliás fertőzést (4. kép).

A korán érő fajták és a ringló esetében ügyelni kell az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására.

5. kép
Szárazabb, melegebb évjáratokban a szilvafákon a pajzstetvek, elsősorban a kaliforniai pajzstetű, szilva-pajzstetű (5. kép), akác-pajzstetű, valamint az atkák (takácsatkák, csonthéjasok levélatkája, szilvalevél-gubacsatka) felszaporodásával is számolni kell. A kártétel megelőzése érdekében folyamatosan figyeljük a fákat, és szükség esetén védekezzünk rovar- illetve atkaölő szerrel.

Mire figyeljünk még?

A növényvédelmi munkák szempontjából a június az egyik legfontosabb hónap a gyümölcsösben, mivel a környezeti feltételek (léghőmérséklet, páratartalom) alakulása most is megközelíti a karosítók fejlődésének optimális értékeit. A permetezésekkel a fejlődő gyümölcsöket és a lombozatot óvjuk meg. Júniusban a gyümölcsfák hajtásnövekedése fokozatosan lelassul, és a hónap végétől kialakulnak az oldalhajtások csúcsrügyei is. Erre a hónapra esik a meggy- és a cseresznyefajták fő érési ideje. Június második felétől pedig már szedhetők az első málna- (pl. Malling Exploit, Canby, Nagymarosi) és piros ribiszke- (pl. Jonkheer van Tets, Red Lake, Fertődi hosszúfürtű) fajták is.

6. kép
Levéltetvek

A szilvánál, ringlónál – főleg a fiatal ültetésű fáknál – a levéltetvek elleni küzdelem is nagyon fontos, mivel nagy szerepük van a sharka- (6. kép) és a gyűrűsfoltosság vírusainak terjesztésében, továbbvitelében. A szilvában a sárga- és a hamvas szilva-levéltetű kártétele a legjelentősebb.

A sárga szilva-levéltetű károsítása nyomán a levelek összesodródnak, majd elszáradnak és lehullanak.

Sok esetben a hajtás is torzul, majd elszárad. A szilvahimlő-vírus egyik vektora. Második nemzedékének szárnyas egyedei nyári tápnövényeikre váltanak át, amelyek elsősorban a fészkes virágzatúak közül kerülnek ki (pl. krizantém, napraforgó). Különösen a fiatal gyümölcsösökben jelent komoly veszélyt.

7. kép
A hamvas szilva-levéltetű a megtámadott szilvafákon nagyon gyorsan képes felszaporodni (7. kép). Nagymértékű károsítás esetén a fákon egész évben megtalálhatók a kártevő szárnyatlan egyedei. A beteg fák növekedésükben leállnak, a gyümölcs egy része lehullik, emellett a termőrügyképződés is csökken. A megtámadott levelek torzulása nem annyira feltűnő, mint az előbbi fajnál. A bőségesen kiválasztott mézharmat még fokozza a levéltetű-kártételt.

A gombás betegségek közül csapadékosabb időjárás esetén folytassuk a permetezéseket a levelek vöröses színű foltosságát okozó polisztigmás betegség (8. kép) ellen, valamint várható molykártétel esetén a gyümölcskártétel megakadályozására tegyünk a permetlébe monília elleni növényvédő szert is (pl. Switch 62,5 WG).

8. kép
Az esős májusi és júniusi időjárás a szilvarozsda fertőzéseknek is kedvez. Ilyenkor az első tünetek (sárgásbarna foltok a levelek fonákán) már a nyár elejére kialakulnak (9. kép). A vörösfoltosság elleni permetezések (pl. Dithane M-45-tel) egyúttal a szilvarozsda ellen is védelmet nyújtanak. Mechanikai módszerekkel is védekezhetünk a betegségek ellen. Rendszeresen söpörjük össze és távolítsuk el a lehullott, beteg lombot. Növénykondicionáló szerrel fokozzuk a fák ellenálló képesességét. Ezeket a készítményeket megelőzésképpen május végétől alkalmazhatjuk.

9. kép

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2018/06 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az erdő örök, de nem hagyhatjuk magára

Az állami kezelésben lévő erdők jelentős része természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett, védett vagy Natura 2000 rendeltetésű erdők esetében gazdasági szempontok helyett a természetvédelmi elvárásokat előtérbe helyezve kell meghatározni az erdőkezelés céljait.

Kalászosok őszi gyomirtása?

Munícióval látta el azokat a gazdákat az FMC-Agro Hungária Kft. akik bekapcsolódtak az elsősorban növényvédelmi kérdéseket boncolgató online konferenciába. Így kerültek terítékre az őszi kalászosok, a kukorica, a napraforgó vagy éppen a repce.

Más, mint a többi - újszerű mikulásvirág

Alig múltak el az ünnepek, a Dümmen Orange már a következő karácsonyra készül. A J’Adore nevű mikulásvirág-család növényei tökéletes formájukkal, kompakt növekedésükkel és a fellevelek mutatós színével hívják fel magukra a figyelmet.

Segítséget kérnek a méhek és a gazdák nevében

Európai polgári kezdeményezés indult az „életigenlő, beporzóbarát mezőgazdaság” érdekében. A szervezők szerint most kell rávenni az Európai Uniót, hogy csak olyan mezőgazdaságot támogasson, ami megvédi a méheket. Ennek érdekében nemzetközi petíciót indítottak és kérik, minél többen írják azt alá.

A kertészkedők tovább élnek - egy kis növényalkímia...

A hosszú élet „ritka”, de sokan, sokszor kutatták a hosszú élet titkát. És ebben a növények gyakran szerepet kaptak, ami nem véletlen: sok közülük gyógyhatású, másrészt a táplálkozás milyensége nagyban befolyásolja az egészségi állapotot. A szanatóriumoknak általában nagy kertje van, a műtősök ruhája pedig zöld: mindnek köze van a növényekhez, és az egészséghez...

Szőlőtermesztés: itthon is hasznos dél-amerikai tapasztalatok

A klímaváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt hatása az egyik legdivatosabb téma manapság, sokan szeretnek róla nyilatkozni. Mi, akik a trópuson dolgoztunk Dél-Amerikában, és még ma is kapcsolatban vagyunk az ottani munkatársakkal, kissé másként látjuk a kérdést, mint azt Magyarországon kezelik.

Európa "zöldség-gyümölcs" kapuja Hollandia: 120 országból importálnak

Hollandia 2020-ban ismét bebizonyította, hogy a zöldség-gyümölcs világkereskedelem fontos szereplője. Külföldi eladásai 6%-kal, 12,9 milliárd euróra emelkedtek a GroentenFruit Huis adatai szerint. Ez elsősorban a rotterdami kikötőn keresztül érkező áruk továbbértékesítésének köszönhető.

Áruellátás hiány, kikötői káosz, egyszóval: Brexit

A brit szupermarketek zöldség- és gyümölcspolcai konganak az ürességtől, ez jól szemlélteti a brexit, illetve a koronavírus együttes hatását az áruszállításra és ellátásra, ugyanis a kikötőkbe érkező kamionosokra az eddigieknél sokkal több papírmunka vár.

Beengedik az idénymunkásokat

A világjárványból eredő súlyos munkaerőhiány miatt Ausztráliában számos gyümölcstermesztő kénytelen volt az ültetvényen hagyni a termést, vagy a betakarítás után megsemmisíteni.

Több mangó termett, leesett az ára

Nőtt a dél-afrikai mangókínálat a főszezonban, ezért a kereskedelmi ára jelentősen csökkent.