Back to top

Az nem elég, ha ember van az állat mellett

A védett gyepet, a védelemre szoruló, majdnem kipusztult cikta juhok tartják karban a Nagydorog melletti Szenespusztán. Az állomány ma már szépen gyarapodik.

A cikta juh az ötvenes években majdnem teljesen eltűnt Magyarországról. Kiszorította a finomabb gyapjat adó merinó. Megmentették, s ma a Nagydorog melletti Szenespusztán található a legnagyobb állománya -írja a teol.hu. A juhok védett terület karbantartását végzik, a Duna-Dráva Nemzeti Park kezelésében lévő gyepen legelnek.

Szendi József
A helyi természetvédelmi őr, Szendi József így vázolja a helyzetet:

– A török vész utáni elnéptelenedett területekre sváb telepesek érkeztek. Ők hozták be a ciktát, aminek a másik neve: tolna-baranyai sváb juh. Ebből is látható az elsődleges elterjedési körzete. Csakhogy a múlt század elején kiszorította a merinó. Igaz, hogy a ciktát évente kétszer is nyírták, de a gyapja durva, nehezen feldolgozható. Úgyhogy az ötvenes évekre alig maradt valamennyi.

Ide, Nagydorogra gyűjtötték össze az állományt, amit a rendszerváltás után, 1991-ben megvett egy Tisch József nevű gazdálkodó, és a Komárom-Esztergom megyei Vértestolnára szállított.

Gyakorlatilag sehol máshol nem volt már ebből a fajtából. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága úgy döntött a 2000-es évek elején, hogy a szenespusztai gyep legeltetését ciktákkal oldja meg.

Nehezen bár, de sikerült szerezni ötven anyaállatot és egy kost. Ma már négyszáz anyaállat van, és annak szaporulata. Működik még 4-5 kisebb tenyészet az országban, de a vértestolnai, a gazda halálát követően tönkrement. Érdekes adalék, hogy a cikta időközben ott is eltűnt, ahonnan hozzánk érkezett. Németországba, a közelmúltban Magyarországról telepítették vissza.

Fotó: Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség
A génmegőrzés és a legeltetés. Ez a céljuk a ciktatartóknak. A természetvédelmi őr háromezer hektárt ellenőriz, feladata többek között a védett növények monitoringja és a fajmegőrzés elősegítése. A ciktával egy önellátó majorban és annak környékén foglalkoznak, amiről így beszél:

– A védett gyepet klasszikus módon, legeltetéssel gondozzuk. A téli takarmányt megtermeljük, a nap és szélenergiát helyben hasznosítjuk.

Szerencsére találtunk olyan személyt is, aki ért a juhokhoz, szereti és gondozza őket. Mert nem elég, hogy ember van az állat mellett. Pásztor kell! Itt nincs pénteken délután kettőkor fájront, és nem az a kérdés, hogy milyen gyors a net és van-e térerő. Ez a mai fiataloknak nem nagyon ízlő világ. Az utánpótlás, mint sok más régi mesterségnél, nehezen oldható meg.

Fotó: Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség

Forrás: 
teol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

Érdekességek a Peszéri-erdőben

Bács-Kiskun megye északi részén, Kunpeszér község határában található a homoki erdős sztyeppek napjainkra fennmaradt egyik legértékesebb, fajokban leggazdagabb képviselője, a Peszéri-erdő. Az ottani homoki kocsányos tölgyesek megőrzését, illetve azok jellegzetes növény- és állatfajainak védelmét szolgálja az OAKEYLIFE projekt.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Rajzásgátlás az utolsó pillanatban

A rajzás mindig kihívás a méhész számára, akár „hobbisokról”, akár főállású méhészekről van szó. Általános vélemény, hogy szinte sosem jön jókor, a nagy méztermelőknek egyértelmű kiesést (plusz munkát), a műkedvelőknek fölösleges izgalmat okoz. Ezért szinte általános a törekvés a rajzás gátlására vagy megelőzésére, aminek a rákfenéje az, hogy a természet törvényei ellen nehéz hadakoznunk.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.