0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A víz alatt legelő jávor az élőhelyek megmentője

A különös megjelenésű jávorszarvas remekül alkalmazkodott a vízi életmódhoz, így nem okoz neki problémát a vízinövények legelése. Miközben legel, ürülékével és vizeletével javítja a vizes élőhelyek tápanyag-ellátottságát is.

Az északi, hűvösebb klímaövekben, ahol a jávorok is élnek, nagyon kevés a vegetáció számára hozzáférhető nitrogén. A növények a talajból és a levegőből próbálják felvenni a létükhöz szükséges mennyiségű nitrogént, míg az állatok a növényekből fedezik saját szükségleteiket.

A jávorszarvasok azonban segítik az értékes nitrogén visszajutását a növényekhez. A tudósok Minnesotában figyeltek meg egy víz alatt legelő jávorszarvast.

A 45 percig tartó táplálék felvétel alatt a „búvárkodó” patás a tófenék 100 négyzetméterét tudta felbolygatni. Ezalatt a víz nitrogéntartalma majdnem megháromszorozódott, így az ott élő apró élőlények is könnyen hozzáfértek az értékes ásványi anyaghoz

– jelentette a csoport 2017-ben.

youtube://v/BvVjFqgdEiI

Most arra is rájöttek a tudósok, hogy

a jávorszarvasok jelentős mennyiségű nitrogént mozgatnak a vízből a szárazföldre is.

Minnesota északkeleti részén és a Royale-szigeten végeztek megfigyeléseket – előbbi helyen a populáció visszaszorulóban van. Mindkét helyen jelentős mennyiségű vízinövényt fogyasztottak az hatalmas patások, melyek különösen gazdagok nitrogénben. Minden jávor nagyjából napi 78 grammnyi nitrogént adott le ürülék és vizelet formájában. Ez megfelel két zsák 20 kilós műtrágyának évente – írták a tudósok a Philosophical Transactions of the Royal Society B. című tudományos lapban.

Nemcsak a jávorok mozgatják azonban a nitrogént a vizekből a szárazföldek felé. Ugyanezt teszik Afrikában a vízilovak is, ezzel pedig ellensúlyozzák a szavannákról a tápanyagkimosódást.

A klímaváltozás következtében azonban Minnesotában gyorsan nő a hőmérséklet, a jávorszarvasok pedig már az állam egy részéről már északabbra húzódtak – vélhetően a hőstressz következtében. Félő, hogy az ikonikus óriás eltűnésével az ökoszisztémák működése veszélybe kerül. A többi szarvasfaj északra húzódva ugyan „pótolhatja” a jávorokat. Ezek viszont nem fogyasztanak vízinövényeket, így veszik át a jávorszarvasok kulcsszerepét, és megszűnik a tápanyagok vándorlása a vizekből a szárazföld felé.

Forrás: www.sciencemag.org