Back to top

Bakony Expó: remek családi program a hétvégén

Kulináris különlegességek, kulturális és családi programok is várják az érdeklődőket péntektől vasárnapig a Bakony Expón Veszprémben.

Idén ötödik alkalommal, november 9–11. között várja látogatóit a Bakony Expó, a bakonyi ízek vására - írja a veol.hu.

Jakab Ibolya főszervező kiemelte, a rendezvény nem csupán a környék hagyományos gasztronómiáját kívánja megismertetni és megszerettetni a látogatókkal, hanem a rendezvény palettáját egyre több, a Bakony és vidéke kulturális értékeit is bemutató elem színe
Fotó: veol.hu
Jakab Ibolya főszervező elmondta, egy város marketingértékében fontos szerepet játszanak a helyi gasztronómiai sajátságok, a hagyományos élelmiszeripari termékeket bemutató rendezvények, amelyek jelentős számú turistát, látogatót vonzanak, növelve a település ismertségét. Hozzátette, az ilyen jellegű rendezvények turisztikai vonzerejét Veszprém sem hagyhatja kihasználatlanul, ezért rendezi meg a település a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen a Bakony Expót. A főszervező kiemelte, a

rendezvény nem csupán a környék hagyományos gasztronómiáját kívánja megismertetni és megszerettetni a látogatókkal, hanem a rendezvény palettáját egyre több, a Bakony és vidéke kulturális értékeit is bemutató elem színesíti.

November 9-én, pénteken 14–19 óra között, 10-én, szombaton 9–19 óra között, 11-én, vasárnap pedig 9–18 óra között helyi termelők, vásározók és kézművesek kínálják portékáikat a Veszprém Aréna küzdőterén. Idén 140-nél is több kiállítóval találkozhatnak a kilátogatók: kézműves remekek mellett magas minőségű kulináris különlegességeket vásárolhatnak a pékárutól kezdve a szörpökön, lekvárokon és édességeken át a tészták, olajok, kávék, füstölt húsáruk és sajtfélék sokaságáig.

Ötödször lesz ott a kiállítók között a papkeszi őstermelő, Sári Gyula. Felidézte, az első rendezvényen számára is meglepetés volt, hogy milyen sokan vettek részt, s az érdeklődés azóta csak fokozódott.

– A Bakony Expó egy kiváló lehetőség a környékbeli termelőknek, mert olyan vevőkkel is találkozhatnak, akikkel más módon nem lenne lehetőségük – hangsúlyozta Sári Gyula.

Az őstermelő megjegyezte, az állattenyésztőkre különösen jellemző, hogy az év minden napjára jut valamilyen feladat, ezért az expó számukra nagy segítség a termékük népszerűsítésében. Sáriék a takarmány előállításától a sertések tartásán át a hús feldolgozásáig valamennyi munkát hagyományos technológiával, maguk végeznek el a családi alapokon álló gazdaságban. Sári Gyula arról is beszélt, hogy a rendezvényen első kézből kapnak visszajelzést a vevőktől. A háromnapos kiállításra sertéshúsból készített füstölt árukkal készülnek.

Az egész családnak nyújt kikapcsolódást a bakonyi ízek vására hétvégén az arénában Fotó: Balogh Ákos/Napló
Fotó: veol.hu
Szombaton és vasárnap a látogatók a Bakonyra jellemző „disznóságok” kóstolgatásával szerezhetnek maguknak kellemes órákat, a disznófeldolgozás során nyomon követhetik a folyamatokat. A disznóhúsból készült autentikus BBQ-kóstolóval egybekötött bemutatót tart a TornyosBBQ csapata Tornyos Balázs, a veszprémi Oliva étterem séfje vezetésével.

Idén a rendezvény középpontjában a csipkebogyó áll.

A Nagymama portáján – amely szombaton és vasárnap is délben nyit – megismerhetik a látogatók a csipkebogyó felhasználásának helyi sajátosságait. Szombaton két kézilabdázó, Iváncsik Gergely és Gulyás Péter főz a színpadon. Utóbbi egyben Veszprém nagykövete is az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyeréséért indított pályázaton.

A minőségi gasztronómiai kínálat mellett a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a Bakony és Veszprém megye népi kultúrájának értékeit is bemutassák.

A nyitónapon színpadra lép a Kis-Bakony Táncegyüttes, a Tikhegyi Gyöngycsibék, a Rece-fice, a Rokolya, a Cserdülő és a Szárazág táncegyüttes. Szombaton dzsesszmuzsikát játszik a Németh Kyra Smallchestra, bakonyi viseletek bemutatója és vásári bábjáték is szórakoztatja a közönséget. A zárónapon koncertet ad a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar, valamint Kalló Zoltán cigányprímás és zenésztársai, míg Ilyés Szabó Anna székely meséket mond.

A Bakony és Balaton környéki éttermek kulináris kínálatát hozzák el a Gasztroudvarba kitelepülő vendéglátóegységek. Az Alsópere Parkhotel Verga Zrt., az Ízlelő Étterem, a Bazsalicom Foodtruck, a Gusto 13 és a Daiquiri is finom ételekkel, italokkal várja az expó látogatóit az aréna előtt, tette hozzá a főszervező.

A vásár minden korosztály igényeit igyekszik kielégíteni. Lesz állatsimogató, népi játékok játszóháza, táncos vásári komédia és látványkovácsolás, s ezenkívül még rengeteg program várja a vendégeket. A bakonyexpo.hu weboldalon a teljes program elérhető.

Forrás: 
veol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szereti ön a Bug Mac hamburgert és a lisztkukac-muffint?

Ha ön egy étteremben rovart találna a hamburgerében, akkor valószínűleg visszaküldené. Ám az egyik angol gazdaságban teljes mértékben csúszó-mászó rovarokból készült, szaftos harapnivalókat készítenek, és ráadásul azt állítják, hogy a marhahúsnál jobb az ízük.

Élelmiszer startupok a kifutón

Meghozták az előzetes döntést: 20 döntős mutatkozhat be a Berlin 2020 Nemzetközi Zöld Hét (január 17–26.) két úgynevezett Start Up napján. Január 22-23-án a nyolctagú zsűri által kiválasztott startup vállalkozások használják majd a kiállítási teret és a színpadot üzleti ötleteik és termékeik bemutatására.

ASP: még mindig vannak félreértések

Az elmúlt hónapban, a Nébih és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az ország több városában szervezett tájékoztató fórumokat, amelyeken az országos főállatorvos az ASP-vel kapcsolatos legújabb hírekről és intézkedésekről számolt be. Milyen volt az érdeklődés? Mennyire tűntek partnernek a termelők a védekezéssel, illetve megelőzéssel kapcsolatos teendőkben – kérdeztük a Nébih-től?

Ételt ne dobj ki – tészta, krumpli és rizs

A világon a megtermelt étel egyharmada kárba megy, aminek 80%-a még ehető is lenne. Eközben már a pazarlás helyétől pár száz méterre akadna olyan, aki szívesen megenné az adott ételt. Erre találta ki három magyar diák a FoodOverflow rendszert, amelyben felajánlhatjuk a megmaradt ételt annak, aki elmegy érte. Ám az ételpazarlás ellen otthon mi magunk tehetjük a legtöbbet.

Nagy István: a méztermelés a jövőnket jelenti

A „mézes reggeli” programot 2007-ben indították el Szlovéniában, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a mézfogyasztás fontosságára. Magyarország 2014-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek mostanra már ezernél is több hazai iskola ad otthont. Így történt ez a tolna megyei Tamásiban is, ahol a programot a „Legyen minden nap mézes nap” mézfogyasztás-ösztönző kampány részeként tartották meg.

Gyerekrajzokon a családok kedvenc zöldségei

Idén is nagy sikernek örvendett a Bonduelle óvodásokat és általános iskolásokat megszólító, "A család kedvenc zöldségei" címmel meghirdetett rajzversenye. A díjátadó ünnepséget a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ dísztermében rendezték.

Egy falat virág: szép is, ehető is, de egészséges is?

Virágot fogyasztani nem új keletű dolog. Már az ókori rómaiak, a kínaiak, a közel-keleti népek és az indiaiak is használták a konyhában a virágokat. Az ehető virágok termesztése új piaci lehetőségeket kínál a díszkertészeknek. A nemzetközi Antea-projekt keretében arra keresi a választ, hogy az élvezeti és az esztétikai értéken túl van-e az az ehető virágoknak egészségre gyakorolt jótékony hatásuk.

Újjáéled a libakultusz a lengyeleknél

A liba jelenleg nem gyakori látvány a lengyel gazdaságokban, de azok akik tenyésztik, azt állítják, hogy érdemes foglalkozni vele.

Európai szinten is meghatározó a hazai lúdtermelés

Hazánkban Szent Márton nap környékére és a karácsonyra összpontosul a lúdhús iránti kereslet, így a lúdágazat szereplői abban bíznak, hogy a következő hetekben kiegyensúlyozottabbá válhat a piac. 2018-ban a feldolgozó-üzemekben közel 22 ezer tonna mennyiségben állítottak elő vágottliba-termékeket.

Több forrás keretében is támogatják a halágazatot

A Vidékfejlesztési Program és a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program több intézkedése is összhangban van a Bakony Expo céljaival, tematikájával - hangsúlyozta Viski József vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár Veszprémben a Bakony Expo megnyitóján.