Milyen a húsa?
Targuba Miklósék az emu húsának megkóstolásával is sokat vártak, pedig mint megtudták, ízletes, egészséges húsa van, és bizony van miből harapni.
Egy 40 kilós emuból 10 kiló színhús jön ki. Annak a nagy része a comb. Az emunak kiváló – a szárnyasok körében egyedülálló módon – vörös húsa van. Antibiotikumot nem kapnak, így a húsuk nagyon egészséges. Nincsen benne zsírszövet, így hamar elkészül, steakhúsként vagy levesként is.
– Sajnos az emuhúsból úgy ettünk, hogy két esztendeje egy ónos esőtől korcsolyapályává változott a gyümölcsös. Az egyik szegény madárkám szaladt, nem tudott megállni, lába közé kapta az egyik fát, és eltört a keresztcsontja. Kényszervágás volt. Sajnos ugyanakkor még egy ilyen eset történt, így fel kellett dolgozni a húsukat. Főztünk, kóstoltunk, ismerősöknek is adtunk a húsból. Az ízek és egyéb jellemzők tekintetben – a tojáshoz hasonlóan – a hús sem volt csalódás, sőt!
Fókuszban a tojás
A családi gazdaság jelenleg huszonkét emut tart. Targuba Miklós azt mondja, a hangsúlyt továbbra is a tojásra szeretnék fektetni, de már egy igazi különlegességben is gondolkoznak.
– Akkor jöjjön az érdekesség, amit már említettem: amint a tojó leszáll a tojásról, a hím rögtön ráül, és addig étlen-szomjan marad, nem is mozdul, amíg a kis emu ki nem kel belőle. Ezt ugye nem mindig lehet hagyni, a szaporulatot kézben kell tartani.
Minta alapján készítettem egy gipsztojást, amit kicserélek az igazival. Működik a dolog, mert annyira élethű lett, hogy egyszer a róka elvitte a hamis tojást.
Nem volt szerencséje, de csak a második szomszéd területén jött rá, hogy tévedett. Ott is hagyta. A tervek: szeretnénk a tojók és a hímek arányán változtatni, az előbbiek javára. Utóbbiak közül többet feldolgoznánk. Van egy ismerős gazda, aki mangalicákat tart. Vele közösen azt tervezzük, hogy mangalica-emu kolbászt töltünk. És persze marad füstölt sonkának való is.
A gazda azt mondja, látta és tapasztalta, hogy az emunak nemcsak a tojását és a húsát, hanem minden porcikáját feldolgozzák, a zsírjától a bőrén át a tolláig. Keresik is a madarat, hazánkban és külföldön egyaránt. Ha Magyarországon nem is annyira, Nyugat-Európában – a többi között Angliában – egyre népszerűbbek az „emutermékek”. A leginkább keresett emuportéka egyértelműen a tojás, ami egyébként csak egyetlen dologban különbözik a tyúktojástól. Miben? Abban, hogy nem lehet belőle tükörtojást készíteni – már csak azért sem, mert egy átlagos háztartásban nincs akkora serpenyő vagy tányér, amiben elférne.