0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 28.

Emu: így is, úgy is szerethető

Targuba Miklós egy egész csomag szeletelt kenyérrel érkezett az emuk „birodalmához”, és a madarak szemmel láthatóan örültek a fotózás miatti plusz élelemnek: valósággal megrohamozták a gazdájukat.

emu tojásMilyen a húsa?

Targuba Miklósék az emu húsának megkóstolásával is sokat vártak, pedig mint megtudták, ízletes, egészséges húsa van, és bizony van miből harapni.

A futómadarak jellemzője, hogy nincs mellhúsuk, a szárnymozgató izmok elsatnyultak. A combjuk viszont annál nagyobb.

Egy 40 kilós emuból 10 kiló színhús jön ki. Annak a nagy része a comb. Az emunak kiváló – a szárnyasok körében egyedülálló mó­­don – vörös húsa van. Antibiotikumot nem kapnak, így a húsuk nagyon egészséges. Nincsen benne zsírszövet, így hamar elkészül, steakhúsként vagy levesként is.

– Sajnos az emuhúsból úgy ettünk, hogy két esztendeje egy ónos esőtől korcsolyapályává változott a gyümölcsös. Az egyik szegény madárkám szaladt, nem tudott megállni, lába közé kapta az egyik fát, és eltört a keresztcsontja. Kényszervágás volt. Sajnos ugyanakkor még egy ilyen eset történt, így fel kellett dolgozni a húsukat. Főztünk, kóstoltunk, ismerősöknek is adtunk a húsból. Az ízek és egyéb jellemzők tekintetben – a tojáshoz hasonlóan – a hús sem volt csalódás, sőt!

Fókuszban a tojás

A családi gazdaság jelenleg huszonkét emut tart. Targuba Miklós azt mondja, a hangsúlyt továbbra is a tojásra szeretnék fektetni, de már egy igazi különlegességben is gondolkoznak.

– Akkor jöjjön az érdekesség, amit már említettem: amint a tojó leszáll a tojásról, a hím rögtön ráül, és addig étlen-szomjan marad, nem is mozdul, amíg a kis emu ki nem kel belőle. Ezt ugye nem mindig lehet hagyni, a szaporulatot kézben kell tartani.

Minta alapján készítettem egy gipsztojást, amit kicserélek az igazival. Működik a dolog, mert annyira élethű lett, hogy egyszer a róka elvitte a hamis tojást.

Nem volt szerencséje, de csak a második szomszéd területén jött rá, hogy tévedett. Ott is hagyta. A tervek: szeretnénk a tojók és a hímek arányán változtatni, az előbbiek javára. Utóbbiak közül többet feldolgoznánk. Van egy ismerős gazda, aki mangalicákat tart. Vele közösen azt tervezzük, hogy mangalica-emu kolbászt töltünk. És persze marad füstölt sonkának való is.

emu

A gazda azt mondja, látta és tapasztalta, hogy az emunak nemcsak a tojását és a húsát, hanem minden porcikáját feldolgozzák, a zsírjától a bőrén át a tolláig. Keresik is a madarat, hazánkban és külföldön egyaránt. Ha Magyarországon nem is annyira, Nyugat-Európában – a többi között Angliában – egyre népszerűbbek az „emutermékek”. A leginkább keresett emuportéka egyértelműen a tojás, ami egyébként csak egyetlen dologban különbözik a tyúktojástól. Miben? Abban, hogy nem lehet belőle tükörtojást készíteni – már csak azért sem, mert egy átlagos háztartásban nincs akkora serpenyő vagy tányér, amiben elférne.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság