Back to top

Folyamatosan emelkedik a baromfitermelés az unióban

Az Európai Unióban a baromfitermelés további erősödésére számítanak a szakemberek - olvasható a rövidtávra kiadott előrejelzésből. Az idén az első negyedévében közel 4 százalékkal több baromfit értékesítettek a tagállamok termelői, mint az azt megelőző félévben. A növekedés azóta ugyan lelassult, de éves szinten így is el fogja érni a 1,5 százalékot.

Az első negyedéves növekedés a termelőkapacitás bővülésének, illetve annak tudható be, hogy ez év elején kevesebb madárinfluenza kitörés volt unió-szerte, mint a megelőző évben.

A leginkább Lengyelországban emelkedett a baromfiszektor kibocsájtása, itt az előző félévhez viszonyítva 8 százalékkal növekedett a termelés, míg Németországban 7, Hollandiában 6, Franciaországban 5, Nagy-Britanniában pedig 3 százalékkal termeltek többet az év első négy hónapjában.   

Export

Bár az idei év első négy hónapjában az unió baromfiexportja is nagyot emelkedett, hiszen január és április között 8 százalékkal bővült a kivitel az előző fél évhez viszonyítva, az előrejelzés azonban 2019 végéig csupán az export mérsékelt növekedésére  számít. Az év eleji megugrást főként a Fülöp-szigetek megnövekedett kereslete okozta, aminek oka az ottani madárinfluenza okozta kiesés volt. Ezért oda a korábbiakhoz képest lényegesen több baromfit szállíthattak az Európai Unió tagállamai,

Az első négy hónapban egyébként Ghána lett az EU legfőbb exportpiaca 10 százalékos részesedéssel, ezt követte Ukrajna és a Fülöp-szigetek.

Az idei évben összességében a baromfikivitel 2,5 százalékos bővülésére számítanak a szakemberek. 2019-ben - figyelembe véve a jelenlegi magasabb szintet – a növekedés várhatóan lassul majd.

Import

Az unióba történő importot az év elején komolyan átalakította az az állategészségügyi jelentés, amelynek következtében Brazília 20 nagyüzemétől vonták meg a kiviteli engedélyt.

A szállítások leállítása miatt 2018 első négy hónapjában 45 százalékkal esett vissza a baromfihús-behozatal Brazíliából. A teljes évre számítva a csökkenés 33- 50 százalék között lesz.

Brazíliát, ha nem is teljes mértékben, de azonnal pótolták. Elsősorban ukrán és chilei termelők vették át brazil társaik megüresedett helyét. Ukrajna 136% százalékkal, a dél-amerikai ország pedig 85 százalékkal növelte korábbi beszállításait az Európai Unióba ez idő alatt. De a teljes uniós import 9 százalékkal még így is elmaradt a megelőző félév eredményétől ebben a négy hónapban.

Az előrejelzések szerint a 2018-as behozatal a tavalyi szinthez hasonló marad az unióban, 2019-ben pedig arra számítanak a szakemberek, hogy Brazília ismét teljes erővel visszatér.

Az unió baromfiimportja pedig megközelítőleg 7 százalékkal emelkedik majd ennek következtében az idei szinthez képest.

A brojler ára és a fogyasztás emelkedése

Az Európai Unióban a brojler ára két éve lassan, de folyamatosan emelkedik. A 44. héten 187,61 EUR/100 kg volt, ami 2,7 százalékkal magasabb, mint tavalyi ilyenkor volt.  Az egy főre jutó fogyasztás enyhén nő a 2017-es stagnálást követően. 2018-ban 24.1kg 2019-ben pedig várhatóan 24,3 kg baromfihúst vásárolnak az uniós polgárok fejenként.

 

 

Forrás: 
Poultry World

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jelentősen drágulhat a tojás

Nem árulnának ketreces tyúktartásból származó tojást a nemzetközi kiskereskedelmi láncok néhány év múlva, amivel veszélybe sodornák a közép-európai, ezen belül is a kilencven százalékban ketreces tartást alkalmazó hazai tojáságazatot - mondta a Magyar Nemzetnek Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.

Bírságot kapott a Husqvarna Magyarország Kft. jogsértő ármeghatározás miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 111 millió forintra bírságolta a Husqvarna Magyarország Kft.-t, mert a cég és egyes forgalmazói jogsértő módon határozták meg a Husqvarna, a Gardena és a McCulloch márkájú kertészeti termékek internetes továbbeladási árait - közölte a GVH hétfőn az MTI-vel.

Büntetni fogják a kettős minőségű élelmiszerek árusítását Csehországban

A cseh kormány hétfői ülésén jóváhagyta az élelmiszertörvény módosítását, miszerint ezentúl tilos lesz az azonos csomagolású, de eltérő minőségű élelmiszerek árusítása Csehországban – közölte a cseh kormányhivatal hétfőn a Twitteren.

Magyarország erősnek számít az európai spárgatermesztésben

Ahhoz képest, hogy az Európai Unióban Magyarország a hatodik-hetedik legnagyobb spárgatermesztő, itthon megdöbbentően kevés fogy a termékből - írja keddi számában a Világgazdaság.

Uniós szabályozás az illegális dohánytermékek ellen

Új uniós nyomonkövetési rendszer lépett életbe hétfőn, amely az egyes árukon elhelyezett egyedi azonosító segítségével ismeri fel a nem törvényes úton előállított, vagy az ellátási láncba jogszerűtlenül bekerült dohánytermékek unión belüli mozgását - közölte az Európai Bizottság.

Erős felhatalmazás a brüsszeli tárgyalásokra

Példaértékű összefogással erős meghatalmazást adott a magyar gazdatársadalom az őket képviselők kezébe az új uniós ciklus tárgyalásaira, hangzott el az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz sajtótájékoztatóján. Az uniós agrártámogatások tervezett csökkentése miatt indítottak petíciót a gazdatársadalom képviselői, és a tiltakozáshoz közel 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

Egyre kedvezőbbek a világgazdasági kilátások a cégvezetők szerint

A bizonytalan geopolitikai hangulat ellenére is világszerte optimisták a cégvezetők a makrogazdasági kilátásokkal kapcsolatban – állapítja meg az EY legfrissebb, 2900 felsővezető megkérdezésével készült tőkebizalmi elemzése – olvasható a cég Adó Onlinehoz eljuttatott közleményében.

Családi öntözőrendszert adtak át Somodoron

A Vidékfejlesztési Program kiemelt szerepet szán az öntözésfejlesztés ösztönzésére. Az 50 milliárd forint keretösszegű pályázati forrásból megvalósuló beruházások termelékenyebb gazdálkodást, jobb jövedelmezőséget, biztosabb jövőt ígérnek a gazdálkodóknak – fogalmazott Feldman Zsolt, a somodori Gabriella-major öntözőrendszerének ünnepélyes átadásán.

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

A becsületes kereskedelem 1,6 milliárd eurót ér Németországban

A Fairtrade teremékek forgalma Németországban az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt átlépve az 1,6 milliárd eurós határt.