0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Megkezdődtek az őszi lehalászások

Az ősz beköszöntével és vizeink fokozatos lehűlésévél megkezdődtek az őszi halászatok. Magyarországon 26 065 hektár halastó üzemel, melynek jelentős részét október-november hónapban halásszák le a haltermelők.

Ilyenkor jellemzően az étkezési méretű hal lehalászása történik. Tógazdaságaink fő halfaja a ponty, melyből tavaly 17 500 tonnát termelt az ágazat. Általában ebben az időszakban történik a horgásztavak és a természetes vizek hallal való betelepítése is.

A magyarországi fogyasztói gyakorlat az elmúlt években nem változott abban a tekintetben, hogy a vásárlók még mindig a húsvéti és a karácsonyi időszakban keresik a legjobban a halakat, nyilatkozta lapunknak Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője.

Az igény egyre inkább nő a feldolgozott, illetve a konyhakész halászati termékek iránt.

Az ágazat képviselői és az agrártárca a hazai halfogyasztás növelésére törekszik, hiszen a magyarországi 6 kg/fő/év halfogyasztás messze elmarad az uniós átlagtól (25 kg/fő/év).

Sok vizet nem kell elengedni a dunántúli tavakból, mert a víz elpárolgott, és az aszály is „kiszívta” a vizet a halastavakból. A párolgás még október végén is tartott, mert a napsütés következtében az alacsony vízállású tavak gyorsan felmelegedtek. Ez persze nagyon nem kedvez a halászatnak, mert a halak még élénkek, esznek, így a szezon jelentősen meghosszabbodott. A hosszabb tenyészidő viszont súlygyarapodással is jár, ami pozitívum, az azonban már nem, hogy a takarmányárak a tavalyihoz képest jelentősen emelkedtek. A szóvivő ezért is javasolta, hogy

a tógazdaságokban most vegyék meg a takarmánynak valót, mert ha a gabonával megrakott dunai uszályok elindulnak, akkor a takarmányárak további 10 százalékkal nőnek.

Ami a lehalászást illeti, Lévai Ferenc hangsúlyozta, hogy a megszokott ütemben, menetben zajlik a munka. Az őszi halárak ilyenkor mérséklődnek, mivel a forgalom visszaesik, hiszen a horgászok már nem vesznek, a fogyasztók pedig még nem kezdték meg a karácsonyi bevásárlást. Lesz egy átmeneti árcsökkenés, de ez minden évben így volt. Aki rendelkezik tárolási kapacitással, az várjon ki, és ne adja el a halát, mert november második felétől visszaállnak a nyári árszintek. Jó közepes évet zár a magyar halászat a termést illetően, mert az idei évben kevesebb volt a hal a megszokottnál, ezért egész nyáron keresleti volt a halpiac. A szóvivő megjegyezte, hogy néhány tíz tonnával több hal is elkelt volna, ha a tógazdaságok győzték volna kielégíteni a vásárlói igényeket. Abban azért bízhatunk, hogy a karácsonyi halvásárban az esetleg keletkező fölösleget is megveszik, bár erre a feleslegre nem lehet mérget venni.

Az idei évben is sok jó marketingprogram zajlott a hazai halfogyasztás növelése érdekében, mondta Lévai Ferenc. Köszönhető ez az Agrárminisztériumnak és az Agrármarketing Centrumnak, mivel MAHOP-forrásokból finanszírozták a különböző marketingprogramokat. Mindamellett a MA-HAL és a tagszervezetek is számos halfőző programot rendeztek, amelyeken igen sokan, összességében több tízezren kóstolták meg a változatosan elkészített halételeket.

Ma már nem csak a halászléről és a rántott pontyról szólnak ezek a halfőző versenyek, kóstoltatások, mivel egyre többen tanulnak meg finom, egészséges halételt készíteni.

Ehhez alapanyagként a hazai termelésű, kiváló minőségű halfajok (ponty, amur, busa, afrikai harcsa, tokfélék, süllő, csuka stb.) rendelkezésre állnak. A bajai, a szegedi, a tatai halfesztiválok, a süllőfesztivál – és még hosszan sorolhatnánk a helyi rendezvényeket – ma már országos hírnévnek örvendenek.

Lassan a magyar fogyasztó is megtanulja, hogy halat enni jó, mivel a rendezvényeken való részvételi arány növekszik. De sokat kell még tenni a fogyasztás növelése érdekében, ami nem öncélú dolog, mert a nemzet egészségi állapota is javul, ha több halat fogyasztunk. A szóvivő nem először javasolja, hogy a péntek legyen halas nap, és ezen a napon minden családban halételt tegyenek az asztalra. S jó volna, ha a közétkeztetésben is megjelenne a hal. A halfogyasztás növelésének jót tett, hogy az élő és a feldolgozott hal 27 százalékos áfáját 5 százalékra csökkentette a kormány. Lévai Ferenc szerint az ágazat kifehérítését is elősegítette az alacsony áfa, ami azt is maga után vonta, hogy több hal jelenik majd meg a piacon.

Mindenki – állam, termelő, fogyasztó – jól járt az áfacsökkentéssel, és a horgászegyesületeknek is könnyebb megvenni a telepítendő halat. Az idei nyáron a horgászturizmus is jobb eredményekkel zárta a szezont, mint a korábbi években.

Az idei évben folytatódtak azok a folyamatok, amelyek elősegítik a magyar halászat fejlődését, erősödését, mondta a szóvivő. Az őszi betakarítás során kiváló minőségű, egészséges halállományt halásznak le a tógazdaságokban.

A jövő évet is sikerült megalapozni, mert mindenki sok ivadékot tudott előállítani. De csak a kora tavaszi halászatoknál dől el, hogy milyen évre számíthat az ágazat. Lévai Ferenc végezetül elmondta, hogy az ágazat helyzete javul ugyan, de a MAHOP-forrásokra benyújtott pályázatok lassú elbírálása gátolja a beruházások végrehajtását.

Régóta közismert, hogy sokkal több halat kellene feldolgozott formában a piacra vinni. Több feldolgozóra volna szükség a tógazdaságokban, és fel kellene zárkózni az intenzív rendszerekben termelő halas cégekhez, amelyek eleve feldolgozott haltermékekkel jelentek meg a piacon.

Sokkal több helyi vágópontra, értékesítési helyre és feldolgozóra lenne szükség ahhoz, hogy a magyar hal úgy jusson el a háziasszonyokhoz, mint az összes több magyar élelmiszer (lásd baromfi, sertés stb.).

Vannak már olyan halból készült félkész és késztermékek, amelyek versenyképesek a többi feldolgozott élelmiszerrel – nos, ezt a palettát kell bővítenie az ágazatnak, mondta végezetül Lévai Ferenc.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság / Halászati Lapok