Back to top

Több tonna alma rohad a földeken

Katasztrofális helyzetbe kerültek a szerbiai almatermesztők az alacsony felvásárlási árak miatt. A termés a fák alatt rohad a földeken. Az alma felvásárlási ára elérte azt a minimumot, amelyért már leszedni sem érdemes. A szendrői és verseci termelőknek 3-5 dinárt (8-14 Ft) kínálnak az alma kilogrammjáért.

A termelők elmondták, az elmúlt tíz évben nem volt ennyire alacsony a felvásárlási ár - írja a Szabad Magyar Szó.

A fehértemplomi és a verseci almatermelők az idei évre nem szívesen emlékeznek majd, hiszen alig sikerül fedni a termelési költségeket, amikor pedig eljött a szedés ideje, összeomlott minden.

Az üzemanyag tavaly óta húsz dinárral (50 Ft) drágult literenként, egy láda négy dinárral (10 Ft) kerül többe, míg az almáért az elmúlt 13 évben nem fizettek ennyire keveset.

Emellett, az elsőosztályú alma exportja sem indult még meg Oroszországba, ami miatt egyesek kénytelenek a kiváló minőségű termést ipari áron eladni.

Az elsőosztályú alma kilójáért 20 dinárt (50 Ft) fizetnek az oroszok, ami szintén alacsonyabb ár mint tavaly, az ipari almáért pedig 3-4 dinárt (8-10 Ft) fizetnek. Ez a bevétel még a legalapvetőbb költségeket sem fedi, hiszen a szedőknek 2 dinárt fizetnek a leszedett alma kilójáért, és ezen felül még itt vannak a szállítás, válogatás költségei.

Tavaly az első osztályú alma kilogrammjáért novemberben 45-50 dinárt (122-136 Ft) fizetnek. Most, amellett, hogy nagyon alacsony az ár, nem is akarja megvenni senki.

Több tonna alma rohad a gyümölcsfák alatt a földeken, a szakértők a elmondták, hogy ahelyett, hogy hagyják rohadni, végterméket kellene készíteni belőle, vagyis szörpöt vagy pálinkát, amit el is lehet adni.

Forrás: 
Szabad Magyar Szó

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lengyelország 100 ezer tonna étkezési almával nyithatja a szezont

A hatalmas lengyel almakészletek nem csökkennek olyan gyors ütemben, mint amennyire kellene. Április 1-jén Lengyelország frissalma-készlete még 665 ezer tonna volt. Ha csak az olasz és német készletet hozzáadjuk, akkor az már több mint 1,5 millió tonna.

Logisztikai központ és takarmánygyár

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének társaságában avatta fel a topolyai ipari parkban a KITE Zrt. logisztikai központját és a csantavéri Gebi Kft. újonnan kiépített, nagy kapacitású napraforgó-tárolóit és feldolgozóüzemét.

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

A becsületes kereskedelem 1,6 milliárd eurót ér Németországban

A Fairtrade teremékek forgalma Németországban az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt átlépve az 1,6 milliárd eurós határt.

Szerbia kiszorul az európai cukorpiacról

A szerbiai gazdák az idén mindössze 30 ezer hektáron vetettek cukorrépát, ami 50 százalékkal kevesebb, mint tavaly.

Szigorúan szabályozza a transz-zsírsavak használatát Szlovénia

A szabályozás értelmében a végső fogyasztóknak szánt élelmiszerek összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 2 grammot.

Gluténmentes lisztkeverékeket gyártó üzem épült Nyíregyházán

Gluténmentes zabfeldolgozó üzemet épített a GOF Hungary (Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló) Kft. Nyíregyházán, az 1,3 milliárd forint értékű beruházást csütörtökön adták át a nyírségi megyeszékhelyen.

Elszálltak a zöldségárak

Áprilisban az átlagos fogyasztói árnövekedésnél sokkal nagyobb mértékben, több mint 20 százalékkal drágult a burgonya, a friss zölség, valamint a gyümölcs az előző év azonos hónapjához képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrég közzétett adataiból.

Eladja a Greenyard a bajai hűtőházát

Gazdát cserél a közeljövőben a bajai hűtőház, amelynek gyorsfagyasztott termékei halálos áldozatokkal is járó európai lisztéria-botrányt okoztak. A jelenlegi tulajdonos belga Greenyard a gyárat várhatóan egy másik belga társaságnak értékesíti.

A kertészeteknek is jól jött a csapadék

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása jót tett a szabadföldi kertészeti kultúráknak, ugyanakkor az eső fokozza a fertőzések veszélyét - ismerteti a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács legfrissebb helyzetjelentésében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-nek.