Back to top

Miniszteri előadás és elnökválasztás a MÁSZ küldöttgyűlésen

Erős magyar mezőgazdaság nincs erős szuverén magyar állattenyésztés és fejlett tenyészállat-előállítás nélkül, emelte ki Nagy István agrárminiszter Herceghalmon, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) küldöttgyűlésén, ahol Zászlós Tibort a szervezet elnökévé választották.

Immár hagyomány, hogy Herceghalmon, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézete ad otthont a MÁSZ közgyűlésének, így Mihók Sándor, a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége elnökének köszöntő szavai után Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója ismertette azokat a jelentős változásokat, melyek az elmúlt időszakban Herceghalmon történtek.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Nagy István, az agrártárca első embere a minisztériumban eddig megtartott tematikus napok tapasztalatait osztotta meg előadása kezdetén. Eddig a sertés, a baromfi, a juh, a tejágazati és húsmarha napokat tartották meg, melyek alapján kiderült, hogy az ágazati szereplők együttműködésének fokozására kiemelten nagy szükség van.

Sajnos vannak olyan ágazatok, melyeknél egyelőre nem látni kiforrott koncepciót, pedig ez igen fontos volna az előrelépéshez. Hazánk állattenyésztésének sikere tehát nagyban függ attól, hogy hogyan tudnak együttműködni a tenyésztőszervezetek a MÁSZ keretei között.

De legalább ilyen fontos, hogy a tenyészállat és a szaporítóanyag előállításában minél nagyobb szerepet kapjon a hazai tenyésztés, és a lehető legkisebb mértékben legyünk kiszolgáltatva külföldi tenyésztő-vállalkozásoknak. E téren a tenyésztőszervezeteknek és a MÁSZ-nak meghatározó szerepe van jelenleg is, és a jövőben is ennek kell lennie.

Zászlós Tibor
A miniszter szerint nem túlzás kijelenteni, hogy november 1-jétől új korszak kezdődött az európai és ezzel együtt a hazai tenyésztésszervezésben.

Az uniós állattenyésztési rendelet a jog eszközével vág rendet, és emeli közös nevezőre az eddig tagállami hatáskörben szabályozott törzskönyvezési, teljesítményvizsgálati és tenyészérték-becslési alapelveket, továbbá kitárja kapuit a tenyészállatok és szaporítóanyagok kereskedelme előtt.

A rendelet 2018. november 1-jétől az Unió területén közvetlenül alkalmazandó. Tehát Magyarországnak ott van lehetősége saját szabályokat alkotni, ahol a tagállamok kezében hagyta Brüsszel a döntést, illetve azon állatfajoknál, amelyekre nem vonatkozik az uniós rendelet. Ilyenek például a baromfifélék, a nyúl és a csincsilla. Az EU-rendelet alapján a határon átnyúló tenyésztőszervezeti tevékenységekre, valamint egy fajtára vonatkozóan több tenyésztőszervezet részére történő elismerés kiadására lehetőséget kell biztosítani, de csak és kizárólag szabályozott keretek között, a hazai tenyésztési hatóság kontrollja mellett.

Zászlós Tibor, a MÁSZ frissen választott elnöke kifejtette, hogy vezetői ars poeticája a törvényességen, a kiszámíthatóságon és az eredményességen alapszik.

Fontosnak tartja a múlt értékeinek megőrzését is, s igyekszik minél nagyobb összefogásra serkenteni a gazdákat, hogy erős tagszervezetek egy erős MÁSZ kötelékeiben végezhessék munkájukat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem akar helyreállni a vadhúspiac

A pandémia hullámait, a HoReCa-szektor-bezárásokat, a határzár miatt a külföldi bérvadásztatásból származó bevételkiesést, az évek óta tartó ASP-járványt mind megérezte a vadgazdálkodási ágazat, ami a lőtt vad piaci árában is megmutatkozott. Telített hűtőházakról, a külföldi felvevőpiac változásáról is beszámolt kiadónknak Tapasztó Sándor, a VADEX Zrt. felvásárlási osztályvezetője.

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

Istálló gyarapodó és változó állományhoz – fejőrobot Szuhafőn

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szuhafőn mindössze nyolcvanan laknak. A szlovák határtól két és fél kilométerre lévő településen él a Kocsis család. Vendégházat, sajtüzemet üzemeltetnek és van egy 700 hektáron gazdálkodó családi gazdaságuk. A korábban húsmarha-állományból egy kisebb ridegtartású csorda maradt és áttértek a tejtermelésre, illetve a sajtgyártásra.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Drágulnak az élelmiszerárak

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.