Back to top

A marha nem csak steaknek jó

A mázsás állatok nem csak a tányérunkon végezhetik a vágás után. Manapság, a mindennapi élet során használt tárgyaink nagy része mesterséges alapanyagokból készül. Azonban akad néhány olyan termék, amely természetes, állati nyersanyagokat használ fel.

Köztudott tény, hogy a haszonállatainkat azért tenyésztettük ki, hogy a vágás után különböző módon dolgozzuk fel őket.

Nem is gondolnánk, hogy a szarvasmarha részeinek nemcsak az élelmiszergyártás, hanem az ipar számos más területe is hasznát veszi.

Olyan egyedülálló termékek készülnek a különböző ehetetlen részekből, mint például a luxusautók bőrülései, szarvakból készült gombok, a marha csontból előállított bone-china porcelánok, a tűzoltó hab vagy a teniszütők húrjai.

Néhány vállalat innovatív megoldásokkal igyekszik elérni, hogy a haszonállatok részeit minél nagyobb arányban lehessen felhasználni. Egy norfolki cég például szarvasmarha beleket vásárol fel a helyi vágóhidaktól és teniszütő húrokat készít belőlük a világ első számú teniszezőinek. Egy átlagos ütőhöz hozzávetőlegesen négy marha beleire van szükség.

A húrok előállításához a beleket megtisztítják és nagyjából 12 méteres darabokra vágják, majd kémiai anyagokkal kezelik.

Mindegyik húr 15 különálló szálból készül. A szálakat összesodorják és a széthasadás elkerülése érdekében egy nedves helyiségben kiszárítják. A hat hétig tartó munkafolyamat nagy precizitást és türelmet igényel.

A marhabélből készült teniszütő használatával csökken a teniszkönyök kialakulásának veszélye,

ugyanis amikor a teniszjátékos az ütővel eltalálja a labdát a szintetikus húr megfeszül és kevésbé vezeti el az ütközés által keletkezett rezgéseket, míg a bélből készült húrok sokkal rugalmasabbak. Az úgynevezett "természetes memóriájuknak" köszönhetően, a megnyúlást követően az eredi állapotukba igyekeznek visszatérni. A gondos munkának természetesen ára van, a bélből készült húrok jóval drágábbak, mint a szintetikus húrok.

A norfolki vállalat, már több mint 100 éve foglalkozik a húrkészítés mesterségével, a sporteszközökön kívül, hárfák és más húros hangszerek számára is készítenek húrokat.

A bél csak egy része a szarvasmarha testrészeinek, amely értékes felhasználásra kerül. Egy modern fejlesztésnek köszönhetően a marhák patái egy életmentő termék alkotóelemeivé váltak.

A patákból kinyert keratin nevű proteint, egy speciális tűzoltó hab előállítására használják, amelyet a repülőtéri tűzoltók és mentőcsapatok alkalmaznak az Egyesült Királyságban.

A habot úgy tervezték, hogy kifejezetten a repülőgép-üzemanyag által kiváltott forró, nagy intenzitású tüzeket oltsa el. A keratin segítségével a tűzoltó anyag egy tartós habréteggé áll össze. A kialakult "habtakaró" pedig a fojtogató lángok feltörését és belobbanását akadályozza meg.

Forrás: 
www.bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Büntetni fogják a kettős minőségű élelmiszerek árusítását Csehországban

A cseh kormány hétfői ülésén jóváhagyta az élelmiszertörvény módosítását, miszerint ezentúl tilos lesz az azonos csomagolású, de eltérő minőségű élelmiszerek árusítása Csehországban – közölte a cseh kormányhivatal hétfőn a Twitteren.

Újabb áfacsökkentésre készül Románia

A román kormány úgy döntött, hogy támogatja az egészséges és hazai hagyományos ételek fogyasztását, ezért azok áfáját 9-ről 5 százalékra mérsékli. A cél az, hogy 5-6 éven belül a „Made in Romania” feliratú termékek fogyasztása általános és mindennapos legyen.

A baromfiágazat költött a legtöbbet beruházásra tavaly

Csaknem 168 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre a 19 munkavállalónál többet foglalkoztató élelmiszeripari cégek tavaly - közölte az előzetes adatokat az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A legtöbb, 30 milliárd forintot meghaladó beruházás a baromfifeldolgozó ágazatban volt.

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Logisztikai központ és takarmánygyár

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének társaságában avatta fel a topolyai ipari parkban a KITE Zrt. logisztikai központját és a csantavéri Gebi Kft. újonnan kiépített, nagy kapacitású napraforgó-tárolóit és feldolgozóüzemét.

Robottraktor Japánból - videó

A G20 szervezetben részt vevő országok mezőgazdasági miniszterei számára mutatott be egy robottraktort a múlt héten a japán Iseki cég. A munkagép nem igényel üzemeltetőt, és megfelelően reagál az akadályokra.

A becsületes kereskedelem 1,6 milliárd eurót ér Németországban

A Fairtrade teremékek forgalma Németországban az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt átlépve az 1,6 milliárd eurós határt.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

A nejlonzacskó már nem trendi

Ahogy mind több vita folyik a csomagolások körül, úgy nőnek ki a földből a csomagolásmentes boltok Németországban, és egyre nyilvánvalóbb, hogy már nem csak egy szűk társadalmi réteget érdekel a téma.