Back to top

Orgonavesszőn sütötték meg a gardát

Mindig is büszke volt Tihany a halászmúltjára, azokra a keményen dolgozó emberekre, akik ezzel a nehéz munkával keresték kenyerüket - hangzott el a hétvégi a hétvégi gardafesztiválon. Kis Miklós Zsolt államtitkár kiemelte, rengeteg vendéget vonz ilyenkor is a Balatonhoz a fesztivál, amely az idegenforgalom egyik ékköve.

– Az ittenieknek évszázadokon át egyik legfontosabb megélhetési forrása a hal, a garda volt - írja a veol.hu. Célunk, hogy emléket állítsunk a balatoni halászatnak, tisztelegjünk halászaink öröksége előtt – ezt mondta Tósoki Imre polgármester a hétvégi gardafesztiválról, a Gardáliáról, amelynek fővédnöke Kontrát Károly államtitkár, díszvendége pedig Gyula városa volt. (részletes képgaléria)

Kitűnő hangulatban fogadta a hajóállomáson a vendégeket a Tihanyi Népzeneoktatás és a Tihanyi Hegyenjárók Táncegyüttes, ahonnan a gardák múltbeli vermelőhelyéhez, a Tihanyi-kúthoz nosztalgiahajózásra futott ki a Szent Miklós. Fedélzetén

Kis Miklós Zsolt államtitkár kiemelte, rengeteg vendéget vonz ilyenkor is a Balatonhoz a fesztivál, amely az idegenforgalom egyik ékköve.

Fotó: veol.hu

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere megtisztelőnek nevezte, hogy városa a rangos esemény díszvendége, és utalt rá, mindkét településen a hal és a víz meghatározó a gasztronómiában. Tósoki Imre polgármester felidézte, 17 évvel ezelőtt néhány lelkes helyi vállalkozó és borosgazda indította el a rendezvényt. Mindig büszke volt Tihany a halászmúltjára, azokra a keményen dolgozó emberekre, akik ezzel a nehéz munkával keresték a kenyerüket. Az ittenieknek évszázadokon át egyik legfontosabb megélhetési forrása a hal, a garda volt.

Kikötéskor megkoszorúzták a Garda-szobrot és a Balatont, tisztelegve a halászok emléke előtt. A menet aztán elindult a Tihanyi Apátság felé, a hazai borrendek több száz képviselője, mások mellett Tósoki Imre és Varró János alpolgármester vitte a halat, illetve az újbort a templomba. A halat és a bort Korzenszky Richárd megáldotta, beszédében a szeretetre, az emberségre és a család jelentőségére helyezte a súlyt.

Mindeközben a Visszhang-dombon a falugondnokság képviselői a hagyomány szerint minden egyes halat hetvenkétszer beirdaltak, hogy a legapróbb szálka is átsüljön, majd a gardákat orgonavesszőre fűzték,

mert így megmarad a hal eredeti íze, sós-pirospaprikás bundába forgatták, aztán meggyújtották a szőlővenyigét és ropogósra sütötték a halat.

Fotó: veol.hu

– Amikor elkezdett deresedni a határ, lehűlt a Balaton vize tíz fok alá, akkor a Tihanyi-kútban össze szokott gyűlni a garda. Az is megtörtént, hogy a 11 méteres vízben 10 méter vastagságban volt ez a hal – említette Kántor Bálint a sütéskor, aki annak idején még halászott gardát Tihanynál. Felidézte, a zsákmányt a nagy kerítőhálóval meghúzták, amit gyakran a sok haltól nem tudtak kivenni.

Adódott, hogy egyszerre 200 mázsát fogtak a hatvanas években. Régen Tihanyban rengeteg jégverem volt a haltartósítás miatt, többen halkereskedéssel foglalkoztak,

vitték távolra is a gardát. Sokan ecetesen, dézsákban tartósították a halat, először megsütötték, majd hagymás, babéros, ecetes lébe tették.

A Gardálián a közönség kitűnő programok közül válogathatott, amelynek kiemelkedő eseménye volt, amikor Bujtor Balázzsal, a legendás művész fiával és a bencés szerzetesekkel bejárták a Pogány Madonna című film helyszíneit. Mindemellett a fesztiválon borrendi tagokat avattak, szerveztek halétel- és halászléfőző versenyt, túrát a vulkánok és hévforrások világába, a kicsiket külön Gyerkőc-félszigettel várták.

A vendéglősök, kézművesek kitűnő ételeket, illetve portékákat kínáltak a hétvégén, ahol egész hétvégén hatalmas tömeg érdeklődött a fesztivál iránt.

Forrás: 
veol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

Közös cél a minőségi alapanyagok, élelmiszerek megjelenése a közétkeztetésben

Célunk, hogy a hazai közétkeztetésben olyan egészséges, biztonságos és megbízható, főként helyi és bio–alapanyagokból előállított ételek készüljenek, amelyek mennyiségileg és minőségileg is megfelelnek a különböző korcsoportok élettani igényeinek – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének Országos Szakmai Napján.

Keress rengeteget!

Hol vannak erdők Magyarországon? Minden fás terület erdő? Milyen erdőterületen járok? Magántulajdonban van-e a terület? Milyen turistautak vannak az erdőben? Védett területen haladok? Erre a kérdésrengetegre ad válaszokat az Erdőtérkép (https://erdoterkep.nebih.gov.hu/).

Családbarát kirándulások a Vértesben

A Vértes területének túlnyomó többsége természetvédelmi oltalom alatt áll. A déli, délnyugati része a Vértesi Tájvédelmi Körzethez, az északi az Észak-Vértesi Természetvédelmi Területhez tartozik. Ezen felül magas az EU ökológiai hálózatához (Natura 2000) sorolt területek aránya, és itt létesült hazánk első natúrparkja, a Vértesi Natúrpark.

Ülésezett az Országos Erdő Tanács

Az Agrárminisztériumban tartotta ülését a Kormány tanácsadó testületeként működő Országos Erdő Tanács. A magán és állami erdőgazdálkodók, az erdészeti oktatás és kutatás, a természetvédelmi és turisztikai szervezetek képviselőiből álló szervezet a magyar erdők kezelésével kapcsolatos stratégiai kérdéseket tárgyalja.

Egri csillagok a nyári égen

Nyáron, ha könnyed, friss borokat keresünk, érdemes az Egri borvidék egyik kiemelt borát, az Egri Csillagot választanunk. A laza és trendi fehér házasítás már nem csak a borvidéken hódít.

Alsőörsön lesz a Stihl nemzeti favágó kupa

Idén Alsóörsön, a 20. jubileumi Open Road Festen rendezik meg a Stihl Timbersports sportfavágó kupa nemzeti bajnokságát - mondta Szeremley Csaba, a Stihl Timbersports menedzsere szerdán Budapesten.

Nehézsúlyban kezdjük az Állattenyésztési Napokat

Csütörtökön indul a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. A kiállítást kiállítást Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese nyitja meg, utána indul a szarvasmarhák és lovak bírálata. Este juh ágazati konferencia lesz. Mi végig itt leszünk és tudósítunk az eseményekről, kövesse a magyarmezogazdasag.hu-t.

Meglepő tények a kávéról

Tudósok keresték a választ arra, hogy mi történik a szervezetünkben, ha naponta legalább egy csésze kávét megiszunk.

Szent György-hegy hajnalig másodszor!

Első alkalommal közel 2500-an vettek részt a Szent György-hegy hajnaligon, idén a szervezők még több látogatót várnak, de szeretnék megtartani a rendezvény bensőséges jellegét. A vulkanikus tanúhegy borainak kóstolása "egész estés” programottartogat, hiszen délután 4-től hajnalig 4-ig több mint 20 hely zenei és gasztronómiai programja mellett „csúszhatunk bele” a napfelkeltébe.