Back to top

Megjelent a szakközépiskolai, szakgimnáziumi országos versenyek kiírása

Az Agrárminisztérium meghirdette a hatáskörébe tartozó Országos Szakmai Tanulmányi Versenyek (OSZTV), illetve Szakma Kiváló Tanulója Versenyek (SZKTV) kiírásait. Az OSZTV elődöntőire december 14-ig kell jelentkezni, az SZKTV elődöntőire pedig 2019. január 11-ig. Mindkét esetben csak iskoláktól fogad el jelentkezést az agrárkamara, a diákok az iskolájuk igazgatóinál jelentkezhetnek. Az iskolákon múlik, hogy az országos elődöntők előtt szerveznek-e önálló válogatóversenyeket. Mindkét versenyen díjtalan a részvétel.

Országos Szakmai Tanulmányi Versenyek (OSZTV)
Fotó: pixabay

Az OSZTV-n technikusképzést folytató szakgimnáziumok nappali tagozatos végzős tanulói vehetnek részt, a következő szakképesítésekben: állattenyésztő és állategészségügyi technikus, mezőgazdasági technikus, erdészeti és vadgazdálkodási technikus, élelmiszeripari analitikus technikus, élelmiszeripari technikus, földmérő, földügyi és térinformatikus technikus, parképítő és -fenntartó technikus, mezőgazdasági gépésztechnikus, környezetvédelmi technikus.

Az OSZTV-re benevezett tanulók tudásának mérése két fordulóban történik, elődöntő versenyeken, valamint döntő versenyeken. A döntők bizonyos szakképesítések esetén kétfordulósak, a második fordulót a Szakma Sztár Fesztiválon tartják.

Az iskolák szakképesítésenként az országos versenyre nevezés előtt önállóan válogató versenyeket szervezhetnek.

Az elődöntő egy központi írásbeli versenyt jelent, amelyre a tanulók az iskola igazgatójánál jelentkezhetnek, a nevezéseket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara csak az iskoláktól fogadja el! A jelentkezők névsorát az iskola igazgatója küldi meg elektronikus úton excel fájlként Bodnár Barbara képzési asszisztens részére (bodnar.barbara@nak.hu) 2018. december 14-ig és egyidejűleg postai úton is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Képzési Igazgatóság címére (1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.). A jelentkezési lapot a http://www.nak.hu/szolgaltatasok/szakkepzes/48-tanulmanyi-versenyek oldalról lehet letölteni.

Szakma Kiváló Tanulója Versenyek (SZKTV)

A mezőgazdasági és élelmiszeripari szakképzésben résztvevő tanulók pék, édesipari termékgyártó, szőlész-borász, húsipari termékgyártó, lovász, virágkötő és virágkereskedő, dísznövénykertész, erdészeti szakmunkás, mezőgazdasági gépész, kertész, valamint gazda szakmákban vehetnek részt a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen.

A SZKTV-re a tanulók az iskola igazgatójánál jelentkezhetnek, a nevezéseket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara csak az iskoláktól fogadja el! A jelentkezők névsorát az iskola igazgatója küldi meg elektronikus úton excel fájlként Bodnár Barbara képzési asszisztens részére (bodnar.barbara@nak.hu) 2019. január 11-ig és egyidejűleg postai úton is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Képzési Igazgatóság címére (1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.).

A jelentkezési lapot a http://www.nak.hu/szolgaltatasok/szakkepzes/48-tanulmanyi-versenyek oldalról lehet letölteni.

A megjelölt szakképesítésekben a döntő első fordulójában a legjobb eredményt elért versenyzők a döntő második fordulója során a Szakma Sztár Fesztivál keretei között folytatják a versenyt.

A Herman Ottó Intézet honlapján olvashatók el a részletes kiírások, melyek tartalmazzák egyebek között, hogy melyik versenyeken hány fő indulhat iskolánként, valamint, hogy hogyan zajlik a verseny elbírálása, mik a döntőbe jutás feltételei, és hogy milyen előnyöket élveznek a döntőben sikeresen szereplő diákok a későbbiekben.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Galambverseny életre-halálra

Akár a galambok Iron Manjének vagy Spartan Racejének is nevezhetnék azt a megmérettetést, ami a Fülöp-szigeteken zajlik. A veszélyes versenyen induló postagalamboknak mindössze 10 százaléka ér célba – a többiek a vad tengerek, ragadozók, perzselő hőség, vagy éppen tolvajok áldozatául esnek.

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Portugáliában is bizonyítást nyert: igazi horgásznemzet a magyar!

A horgászat mondhatni virágkorát éli ma Magyarországon: a horgászok száma lassan eléri a félmillió főt, versenyzőink pedig sorra érik el a történelmi sikereket a nemzetközi versenyeken. A napokban a Feeder Klubcsapat VB-n szereztek aranyat hazánk fiai.

Kétségbeesett európai gazdák - Svájcban sem jobb

Az európai gazdák körében az átlagosnál magasabb az öngyilkossági arány. Bár erről hivatalosan csak francia és svájci adatok állnak rendelkezésre, a helyzet valószínűleg a többi európai országban sem jobb - erre hívja fel a figyelmet az agrarheute.de német agrárhírportál cikke.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

NAKAdémia a termőföld védelméről a szántóföldi napok keretében

A tavaly a gazdálkodók és szaktanácsadók számára elindított szakmai fórumsorozat, a NAKAdémia idén is folytatódik. Május 24-én Mezőfalván, a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow keretében többek között a talajmintavételről, a növénytáplálásról, valamint a talajjavítási technikákról hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

Jobb, ha éjjel nem párologtat a szőlő

Biztató felfedezést tettek az INRA és a Montpellier SupAgro kutatói a szőlő éjszakai transzspirációjával kapcsolatban. Arra jöttek rá, hogy a szőlő éjszakai vízvesztése csökkenthető bizonyos fajták használatával. Ez a terület eddig feltáratlan volt, pedig komoly lehetőség nyílik általa arra, hogy szárazságtűrőbb szőlőfajtákat szelektáljanak.

„A legszebb konyhakertek” – idén hetedszer

Még lehet jelentkezni a „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programra! „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program az otthoni kertművelés értékére irányítja rá a figyelmet.

Rendhagyó agráróra fiataloknak

Mezőgazdasági érdekességekről tartott rendhagyó tanórát lapunk a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziumában. A pénzügyi ismeretek óra keretében a hangsúly a modern agráriumon volt.

Nyáron indul a bor.hu

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szakmai szervezetekkel együttműködve idén márciusban létrehozta a magyar bor új márkakoncepcióját. Az egységes, „Magyar bor - Személyesen” üzenetrendszert és a nyáron induló bor.hu egységes borászati webportált az MTÜ országos előadássorozat keretében személyesen népszerűsíti a szakma körében, amelynek első állomása Budapesten volt.