Back to top

Minden növény megsínyli a csapadékhiányos időt

Gazdaszemmel nézve nem jól megyünk a télbe, ugyanis majdnem minden elvetett növény vízhiánnyal küzd. Hetvenöt napja nem esett számottevő eső, és úgy tűnik, a következő hetekre sem várható csapadék.

A végéhez közeledik a betakarítás Baranyában is, már csak a cukorrépa van a földeken. A munkákat nem könnyíti meg a csapadékhiányos időjárás - írja a bama.hu.

– Az idén kukoricából 56 505 hektáron 9,6 tonnányi mennyiséget takarítottak be a gazdák, ez az országban a legmagasabb.

Napraforgót 17 300 hektáron vetettek a gazdálkodók 3,2 tonna átlaggal, szójából 17 900 hektáron 3,5 tonna volt a termésátlag, burgonyából 40 hektárnyi területen 21 tonnányi, cukorrépából 670 hektáron 66,5 tonna mennyiséget tudtak betakarítani a gazdák – mondta Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Az időjárás nem kedvez az őszi vetéseknek, a már elvetett növényeket a szeptemberi, száz millimétert meghaladó eső tette tönkre, azóta viszont hetvenöt napja nem esett számottevő csapadék, 2, 3 és 5 milliméter között előfordult eső, de ez nyilvánvalóan nem elég az elvetett növényeknek.

– A csapadékhiány nagyon rányomja a búzára és az árpára a bélyegét, de elmondható, hogy mindenhol az aszály jelei mutatkoznak,

vízhiánnyal küzdenek az elvetett növények is. A gazdáknak nem sikerült jól a talaj előkészítése sem, nem jó magágyakat készítettek, ugyanis nagyon száraz volt a föld – tette hozzá a szakember. A szárazság miatt az őszi szántások is akadoznak, mert valahol annyira kemény a talaj, hogy nem fogadja be az ekét. Van, ahol esőre várnak a gazdák, és van, ahol mélylazítást végeznek és úgy szántanak. Ez utóbbi viszont jelentős többletköltséget ró a gazdákra, de már mindenki számolgat, kalkulál, hiszen

egyelőre úgy tűnik, hogy a fagy előbb köszönt be, minthogy eső lenne. A növények sínylődnek, tehát gazdálkodói szemmel nem jól megyünk a télbe.

Az őszi káposztarepce vetését egyébként 19 ezer hektáron végezték el, az őszi árpát 14 500, őszi búzát 57 000 hektáron tervezték elvetni a gazdák, rozst 270 hektáron, tritikálét 1800 hektáron vetettek el.

Ami az árakat illeti, majdnem mindegyik esetében stagnál a felvásárlási ár, a kukorica esetében talán esett is az ár az korábbihoz képest.

Forrás: 
bama.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kapd el az esőt!

Az esővíz a legjobb vízforrás, ráadásul ingyenes, amelynek köszönhetően gazdaságosan és ökológiai szempontból is fenntarthatóan élhetünk. Az esővíz gyűjtése enyhíti az aszály hatásait is, ennek ellenére nagyon keveset hasznosítunk belőle tudatosan. A lengyel Wroclaw város önkormányzata támogatja azokat a háztartásokat, amelyek gyűjtik és használják az esővizet.

Ahol nincs konkurenciája a dinnyének

Egy Bajorországban élő német dinnyetermelőt mutat be riportjában a Süddeutsche Zeitung: bár Németországnak ezen a vidékén szokatlan a dinnyetermesztés, az egyre melegebb nyarak mégis lehetővé teszik, hogy megteremjen a sárga- és görögdinnye néhány fajtája.

Szupercella, jégverés Észak-Magyarországon: hogyan alakulhatott ki?

Sok helyen tart még a helyreállítás a keddi vihar után, ami óriási károkat okozott főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Volt ahol teniszlabda nagyságú jég is esett. Az észak-keleti térséget már nem először éri nagy kár a jégeső miatt ezen a nyáron. Nem működik ott a jégkárelhárító rendszer - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától?

Új rekordot ért el a német cseresznyetermelés

A németországi cseresznyetermelés az idén túlszárnyalta a tízéves átlagot, a kereslet növekedése miatt mégis nagyobb importra volt szükség.

Többet adnak idén a felvásárlók az almáért

Augusztus 21-én beindulnak az almasűrítmény-előállító üzemek és kilogrammonként nettó 30 forint körüli átvételi árat kínálva kezdhetik meg a feldolgozást - írta pénteki számában a Világgazdaság című napilap.

Véget ért a nyári kalászosok és a repce aratása

Az idei aratási idény véget ért, befejeződött az összes nyári aratású szántóföldi növény betakarítása. Az idei nyár első felét jellemző, viharokkal tűzdelt időjárás ellenére a gazdálkodóknak sikerült tartani az aratás átlagos ütemtervét.

A gazdaságos almatermesztés gépei

Augusztus 1-jén almatermesztési bemutatót tartottak Tiszavasváriban, Rozgonyi Géza kertészetében. Témája az volt, hogy milyen eszközökkel és gépekkel lehet mindinkább helyettesíteni a munkaerőt, ha kézi munkára már csak elvétve vállalkozik bárki is.

Idén több búza és repce termett Zala megyében

Zala megyében búzából és repcéből is több termett idén, mint az elmúlt évben, a búza hektáronkénti átlaghozama egy tonnával haladja meg a tavalyi mennyiséget - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke szerdán az MTI-vel.

Pompás lehet az idei évjárat, már elkezdődött a szüret

Megkezdődött az idei szüret hétfőn. A gyümölcs minősége több borvidéken kiváló lehet idén – nyilatkozta az InfoRádiónak Tornai Tamás, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének elnökségi tagja.

Jelentős összeggel támogatják a NAIK kutatását

Három év alatt összesen 780 millió forintos támogatást kap a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ a Tématerületi Kiválósági Programjának keretében. A támogatással a NAIK fehérjetakarmány-programját ismerték el.