Back to top

Egymillió méh pusztult el

Legkevesebb egymillió méh hullott el Dél-Afrikában, valószínűleg a borászok által használt vegyszer lehet a bűnös.

Brendan Ashley-Cooper, a Nyugat Fokföldi Méhészeti Egyesület Alelnöke a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a borászok által használt rovarölő, a fipronil lehet a Fokváros körüli méhészeket érintő méhpusztulás okozója.

Ashley-Cooper saját méhészetében a kaptárak 35-40 százaléka érintett, ami nagyjából 100 darab. Becslései szerint 1-1,5 millió méh pusztulhatott el.

Nem tudni, összesen mennyi méh van Dél-Afrikában, azonban ez a veszteség nem jelentős az egész populációt tekintve.

A feltételezett bűnös a rovarölő hatású fipronil, melyet széles körben használnak a növényvédelemben, de még házikedvencek bolhairtóiban is megtalálható. A szer az Európai Unióban szigorúan szabályozzák, és tilos olyan állatoknál alkalmazni, amelyet emberi fogyasztásra szánnak.

A fipronil tavaly Európában is problémát okozott, amikor holland tojástermelő gazdaságokból szennyezett tojások kerültek forgalomba.

Fokvárosban azonban gyakran használják a szőlészetekben és borászatokban a hangyák ellen. Azonban ez az első eset, hogy a fiproniltól méhek pusztuljanak el – mondta Ashley-Cooper. A házi- és a vadon élő méhek is érintettek a mérgezésben.

További vizsgálatokra van szükség, hogy megállapítsák, valóban a fent említett vegyszer okozta-e a mostani mérgezést. A borászok és a kormány is együttműködik a méhészekkel, hogy ezt a problémát megoldják.

- Nagyjából egy hete kezdtek el érkezni a bejelentések, miszerint a kaptárak előtt elpusztult méheket találtak a méhészek – tette hozzá Ashley-Cooper. – A kaptárak nagyrészét érinti ez a probléma.

Azt is hozzátette, hogy a méhpusztulás a méztermelésre is hatással lesz, és elképzelhető, hogy nem mindenkinek jut méz idén Karácsonykor.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezért fogynak a verebek

Valaha Londonban is gyakoriak volta a házi verebek (Passer domesticus), azonban számuk itt is évtizedek óta csökken. 1995-höz képest 71 százalékára csökkent az állományunk. Most úgy tűnik, a kutatóknak sikerült megfejteniük a fogyásuk okát.

Méhészeti dendrológia 3. rész - a tavaszi fás hordásnövények

Ahogyan a hőmérő higanyszála napról-napra egyre följebb húzódik, úgy kezdenek tömegével virítani a tavaszi aszpektus fás hordásnövényei: a vadgyümölcsök. Ilyenkor már a napi középhőmérséklet tartósan 10 oC fölött van, ez kedvez a méhek gyűjtögető-megporzó munkájának.

Kölyökkutyákra veszélyes vírus jelent meg a fővárosban

A pesterzsébeti Tölgyesi Állatorvosi rendelő tette közzé felhívását, miszerint a parvo vírus által okozott betegségben, a parvovírusos bélgyulladásban szenvedő kutyák száma annyira megnőtt a térségben, hogy a járvány veszélye is felmerült.

Változások az állategészségügyi bizonyítványmintákban

Módosultak az állategészségügyi bizonyítványminták, és az egyes patás állatok és a friss hús Európai Unióba történő behozatalára engedéllyel rendelkező harmadik országok jegyzékei.

Tej Terméktanács: emelkedhet a tej és a tejtermékek ára

Nőhet a nyerstej és a feldolgozott tejtermékek ára a nyerstej csökkenő mennyisége, valamint az előállítási költségek, az infláció és a munkabérek emelkedése miatt - közölte a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TSzSz) az MTI-vel csütörtökön.

Egy kis méretű juh nálunk is hódít

Több tenyésztő is tart állatszeretetből vagy a szakmai kihívástól vezérelve olyan fajtákat, amelyek külső megjelenésükben eltérnek az adott fajra jellemző általános sajátosságoktól. Ide sorolhatjuk a juhfajon belül a babydoll southdownt is, amely kis termeténél fogva joggal tarthat számot érdeklődésünkre.

Szigorúbb gazdálkodási szabályok a méhek védelméért

Ahogy arról még az év elején beszámoltunk, a bajor választópolgárok eddig még soha nem látott mértékben csatlakoztak a „Mentsétek meg a méheket” népi kezdeményezéshez. A kezdeményezést a törvényhozás a héten megszavazta.

A korai tavasz miatt lekésik a méhek a virágzást

A túl korai hóolvadás miatt korábban virágoznak egyes növények, a méhek azonban még nem ébrednek fel, hogy beporozzák őket. Így viszont csökken a virágok maghozama.

Az Egyesült Királyságban is felbukkant az ASP

Az erősen fertőző, és a disznókra nézve halálos afrikai sertéspestis vírussal fertőzött húst foglaltak le Észak-Írországban. Ez az első eset, hogy a betegség az Egyesült Királyság területén is felbukkant.

A kocák szeretik az állandóságot

Egy új vizsgálat kiderítette, hogy a különböző elletőrendszerekben tartott és többször fialtatott kocáknál a rendszerek cserélgetése miként hat a malacok mortalitására. A kezdeti eredmények szerint, azok a kocák teljesítettek jobban és azoknál volt alacsonyabb a malacok elhullása, amelyeket ugyanabba az elletőrendszerbe vittek vissza.