Back to top

Kedvező volt a napraforgó- és a kukoricatermés

A Nemzeti Agrárkamara (NAK) közreműködésével begyűjtött adatok alapján az AKI elkészítette az őszi mezőgazdasági munkák állásáról szóló tájékoztatóját. Napraforgóból és kukoricából több termett, mint 2017-ben.

A november 12-i tárgyidőpontra vonatkozó operatív jelentések adatai alapján az őszi vetésű növények tervezett területe idén 1,7 millió hektár, és a terület közel 100 százalékán megtörtént a talaj-előkészítés - írja a nak.hu. A tavaszi vetésű növények tervezett területe 1,9 millió hektár, melyeknél a talaj-előkészítési munkák a tavalyihoz képest gyengébben, 46,8 százalékon állnak.

Az őszi gabonafélék vetését 1,4 millió hektáron tervezték, és a tervezett terület 98,4 százalékán végeztek a vetéssel november 12-ig.

Az elvégzett munka szinte a végéhez ért a tervezetthez képest: az őszi árpa vetésénél 100 százalékon, a tritikálénál 99,1 százalékon, az őszi búzánál 98,6 százalékon állt. A durumbúza esetében 84 százalék volt az arány. Az őszi rozs vetését 31,1 ezer hektáron tervezték, a jelentés napjáig szinte be is fejeződött a vetés. Az őszi búza (durumbúza nélkül) tervezett vetésterülete valamennyivel több a tavalyinál, 962,4 ezer hektár, amelyből 948,6 ezer hektáron fejeződött be a vetés. Az őszi búza és az őszi árpa vetése is a korábbi éveknek megfelelő ütemben halad. Az őszi káposztarepce vetését az előző évinél mintegy 5,2 százalékkal nagyobb területen, 308,5 ezer hektáron tervezték a gazdák ebben az idényben, és november 12-re szinte el is végezték a munkát.

A napraforgó betakarítása novemberre befejeződött, a vetésterület 100 százalékát learatták, összesen 604,4 ezer hektárról 1,8 millió tonna napraforgót takarítottak be.

A napraforgó hozama országosan 3 tonna/hektár, 5,7 százalékkal több az egy évvel korábbi hoz képest. A legalacsonyabb termésátlagot Jász-Nagykun-Szolnok megyéből (2,6 t/ha), a legmagasabbat Komárom-Esztergom megyéből (3,5 t/ha) jelentették.

A burgonyát teljesen betakarították, termésátlaga 24,0 tonna/hektár, 4 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben. A legalacsonyabb termésátlagot Heves megyében (13,4t/ha), a legmagasabbat Komárom-Esztergom megyében (50t/ha) érték el a termelők.

A szójabetakarítás is a végéhez közeledik, így az összesen 60,1 ezer hektáron vetett növény 2018. évi termése 172,1 ezer tonna, a termésátlaga 2,9tonna/hektár, amely 16,7 százalékkal több a tavalyihoz mérten.

A cukorrépa 15,4 ezer hektáros termőterületének 65 százalékát takarították be november 12-ig.

A cukorrépa hozama hektáronként 63,8 tonna körül alakult, amely 3,4 százalékkal múlta felül a 2017. évi eredményt.

A kukorica hazai 2018. évi termőterülete megközelítőleg 900 ezer hektár, amelyből november 12-ig 888 ezer hektárt, a teljes terület 98,8 százalékát aratták le. A 8,3 tonna/hektár termésátlag 24,6 százalékkal magasabb a 2017. évinél. Az eddig learatott 7,4 millió tonna kukoricatermés vélhetően már csak kismértékben fog módosulni (a kukoricából 2017-ben 6,6 millió tonna termett). Hibridkukorica-vetőmagot 2018-ban 27,4 ezer hektáron termeltek, november 12-ig a terület majdnem 100 százalékán történt meg a betakarítás. A termésátlag 3,4 tonna/hektár volt, 20 százalékkal több a tavalyinál. A silókukorica betakarítása a végéhez közeledik, termésátlaga közel 30,7 tonna/hektár, mintegy 15 százalékkal több a 2017. évi mennyiségnél.

A jelentésben kiemelt zöldségfélék betakarítása szinte befejeződött a jelentés napjáig. A csemegekukorica termésátlaga 16,6 tonna/hektár körül alakult, 1,6 százalékkal mérséklődött a 2017. évihez képest.

Országos átlagot tekintve a tavalyinál magasabb hozamot értek el a zöldpaprika, a karfiol és a vöröshagyma termelői 2018-ban.

Az őszi betakarítású gyümölcsök szedése a végéhez közeledik. Az őszibarack termésátlaga 6,8t/ha, 48 százalékkal marad el a 2017. évitől. A legnagyobb volumenben termesztett gyümölcs, az alma termésátlaga 32,4 t/ha, 76 százalékkal haladta meg a tavalyi értéket. Körtéből 13,9 tonna termett hektáronként, a termésmennyiség pedig 42,2 százalékkal volt több, mint 2017-ben.

A teljes jelentés itt elérhető.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Továbbra sincs egyezség az otthoni pálinkafőzés adómentességéről

Magyarország továbbra sem támogatja az otthoni pálinkafőzés megadóztatását, és minden fórumon kiáll azért, hogy az Európai Unió engedélyezze a saját célra történő gyümölcspárlat-készítés adómentességét – emelte ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli tanácskozását (Ecofin) követően.

Lengyelország 100 ezer tonna étkezési almával nyithatja a szezont

A hatalmas lengyel almakészletek nem csökkennek olyan gyors ütemben, mint amennyire kellene. Április 1-jén Lengyelország frissalma-készlete még 665 ezer tonna volt. Ha csak az olasz és német készletet hozzáadjuk, akkor az már több mint 1,5 millió tonna.

Amit a cirokról tudni érdemes tavaszi aszály után

A klímaváltozás számos nehézséget okoz a növénytermesztésben a változékonyság, az aszályos időszakok és a hőstresszes napok gyakoribbá válása miatt. Idén sok gazdaság gondban van az őszi vetésű gabonafélék és füvek gyenge kelése miatt. Felmerül a kérdés: mit eszik majd a tehén, vagy az üsző 2019 nyarától? Marad a kukoricaszilázs és a lucernaszilázs?

Logisztikai központ és takarmánygyár

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének társaságában avatta fel a topolyai ipari parkban a KITE Zrt. logisztikai központját és a csantavéri Gebi Kft. újonnan kiépített, nagy kapacitású napraforgó-tárolóit és feldolgozóüzemét.

A természet és a munka szeretetére nevel

Iskolakerti műhelynapot szervezett pénteken a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és az Iskolakertekért Alapítvány. A szervezet minden évben más-már térségben rendezi meg programját, amelyen a környékbeli iskolák megismerhetik egymás kertműveléssel kapcsolatos oktató, nevelő munkáját.

A növények is éreznek fájdalmat?

A virágok és a zöldségek felkiáltanak és jajgatnak, mikor rájuk lépünk vagy vágjuk őket, állítja egy kutatás. De vajon fájdalmat is éreznek közben? Erről már megoszlanak a szakértői vélemények.

A becsületes kereskedelem 1,6 milliárd eurót ér Németországban

A Fairtrade teremékek forgalma Németországban az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt átlépve az 1,6 milliárd eurós határt.

Szerbia kiszorul az európai cukorpiacról

A szerbiai gazdák az idén mindössze 30 ezer hektáron vetettek cukorrépát, ami 50 százalékkal kevesebb, mint tavaly.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

A nejlonzacskó már nem trendi

Ahogy mind több vita folyik a csomagolások körül, úgy nőnek ki a földből a csomagolásmentes boltok Németországban, és egyre nyilvánvalóbb, hogy már nem csak egy szűk társadalmi réteget érdekel a téma.