Back to top

Forradalom az üvegházakban. Nézze meg a paprikaszüretelő robotot!

A mezőgazdasági automatizálás fő célja, hogy átvegye a munkaigényes és ismétlődő feladatokat az üvegházakban. Itt lép be a SWEEPER (Sweet Pepper Harvesting Robot), egy az EU által finanszírozott projekt, amelynek célja egy olyan robot fejlesztése, mely elvégzi az paprika betakarítását, így csökkentve a gazdálkodók költségeit.

A projektben résztvevő szakértői csoport a közelmúltban egy élő technológiai bemutatót tartott egy holland üvegházban. A robot egy autonóm mobil platformból áll, robotizált gyümölcsszedő karokkal felszerelve.

A paprika gyűjtő robot automatizálja az üvegházakban végzendő munkát.

The SWEEPER robot (English)

 

A projekt honlapján olvashatjuk, hogy a paprika szedő robotot arra tervezték, hogy olyan egyszárú növényekről az érett termést, amely a levelek által kis mértékben van takarva, leszedje.

A teszt eredmények azt mutatják, hogy a robot össze tudja gyűjteni az érett paprikákat, egész pontosan egy darabot 15 másodperc alatt „szed le”.

A tervezés alapja az EU által kezdeményezett CROPS projekt: intelligens érzékelés és manipuláció a fenntartható termelésre és értékes növények betakarítására.  A robot operációs rendszerén alapuló CROPS szoftver modulokat a projekt részeként tartják karban és bővítik. Kifejtették, hogy a paprika betakarító kombájnok technológiáját is javította a  CROPS projekt az érzékelők és a fejlett algoritmusok bevezetésével, így javult a terméskeresés hatékonysága és érettségük felismerése.

Logisztika a betakarítás után

A csapat azt is tervezi, hogy egy szállítószalagot és gyümölcs hordó kocsit helyez a rendszerbe, és automatizálja a gyümölcs és zöldség csomagolást a betakarítás után. A projekt fő célja az üvegházi  betakarításra szánt robotok első generációjának elindítása.

A kutatók megoldást javasoltak néhány, az üvegházi kertészetben adódó problémára, úgy mint a munkaerő költség, a rendelkezésre állás, élelmiszer biztonság és minőség.

 A projektpartnerek elvárják, hogy a robot néhány éven belül elérhető legyen a piacon. Azt is jósolják, hogy a technológiát a jövőben más növények betakarítására is felhasználják. A SWEEPER csapata megjegyzi, hogy további kutatásra van szükség ahhoz, hogy a robot még hatékonyabban működjön, és magasabb betakarítási hatékonysági indexet érhessen el.

Forrás: 
agronews.com.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A világ tíz legcsapadékosabb városa

Az angolok megnyugodhatnak, nem is esik olyan sok eső náluk. Egy angliai város sem került be a világ tíz legcsapadékosabb helye közé.

Miért árulnak ízetlen paradicsomot?

A paradicsom a szendvicsek, saláták nélkülözhetetlen kiegészítője. Szezonon kívül nehéz megtalálni az üzletben azokat, amelyek zamatosak lennének. A kutatók már tudják, miért.

Kétségbeesett európai gazdák - Svájcban sem jobb

Az európai gazdák körében az átlagosnál magasabb az öngyilkossági arány. Bár erről hivatalosan csak francia és svájci adatok állnak rendelkezésre, a helyzet valószínűleg a többi európai országban sem jobb - erre hívja fel a figyelmet az agrarheute.de német agrárhírportál cikke.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

Az EU új szabályokat fogadott el a trágyák forgalomba hozataláról

Az Európai Unió új szabályokat fogadott el a termésnövelő anyagok forgalomba hozataláról az uniós piacon - közölte az uniós tanács kedden.

NAKAdémia a termőföld védelméről a szántóföldi napok keretében

A tavaly a gazdálkodók és szaktanácsadók számára elindított szakmai fórumsorozat, a NAKAdémia idén is folytatódik. Május 24-én Mezőfalván, a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow keretében többek között a talajmintavételről, a növénytáplálásról, valamint a talajjavítási technikákról hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

A búza védelme és a trójai faló

A talajban élnek olyan baktériumok, amelyek segíthetnek védekezni a kártékony fonalférgek ellen, ám eddig még nem találtak módot e baktériumok hatékonyságának kiaknázására a nagyüzemi növényvédelem terén.

Milyen lesz a KAP?

A tagállamok többletbefizetéseivel, vagy más szakpolitikákra szánt pénzek visszafordításával lehetne megakadályozni, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásai csökkenjenek – véli Kis Miklós. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint az új Európai Bizottság, és az új Európai Parlament összetételén múlnak majd a részletek.

Rendhagyó agráróra fiataloknak

Mezőgazdasági érdekességekről tartott rendhagyó tanórát lapunk a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziumában. A pénzügyi ismeretek óra keretében a hangsúly a modern agráriumon volt.

Nagyobb területen vetettek kukoricát a Tolna megyei termelők

A tavalyinál nagyobb területen vetettek kukoricát idén a Tolna megyei termelők, a májusi csapadék jót tett a tavaszi vetésű növényeknek, és felgyorsult az őszi vetések fejlődése is.