Back to top

Jogszabályi bonyodalmak helyett egyszerűbb címkézés kell

A hús- és tejtermékek újabb, a termék gyártási módját is magában foglaló címkézésének bevezetését erősen bírálja az angol sertésszövetség, a National Pig Association (NPA), mivel szerintük az félrevezetheti a fogyasztókat.

Az NPA egyik főtanácsadója szerint az ételek címkéin feltüntetett hasznos és könnyen érthető információk mennyisége korlátozott. A törvények által előírtak túlteljesítése még jobban összezavarhatja a vásárlókat. Az NPA úgy gondolja, hogy

először jobb lenne a jelenlegi címkék tökéletesítésére törekedni, mint jogszabályokkal újabb címkézési követelményeket bevezetni.

A brit sertéstenyésztők már most is egy megalapozott önkéntes magatartási kódex hatálya alá esnek. Ez a törvénygyűjtemény a termelési eljárással kapcsolatos számos kifejezést – például a „szabadban tenyésztett”, „szabadban tartott” vagy „szabadtartású” stb. – határoz meg, amelyek mindegyikét feltüntetik a sertéstermékek címkéin. Egy sertés születhetett a szabadban és azután a nevelés egyes szakaszaiban tarthatták különféle típusú beltéri elhelyezésben. Hasonlóképpen, a szabadtartású vagy kültéri tenyésztésű/nevelésű sertésből származó hús nagyrészt hagyományosan tartott sertéshúsként és szabvány áron árusítják.

Ilyen esetekre eléggé nehéz lenne valamilyen egyértelmű címkét tervezni. Arról már nem is beszélve, hogy mekkora költségvonzata lenne annak, ha más termékekben összetevőként használt sertéshúst pontosan és értelmes módon kellene megjelölni.

Bár az állat tartásának módját jelző előállítási módszerekre vonatkozó kifejezések hasznosak lehetnek, ezeket az állatok jólétének megjelölésére kellene használni.

 

Forrás: 
www.pressandjournal.co.uk/Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2018/48 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Büntetni fogják a kettős minőségű élelmiszerek árusítását Csehországban

A cseh kormány hétfői ülésén jóváhagyta az élelmiszertörvény módosítását, miszerint ezentúl tilos lesz az azonos csomagolású, de eltérő minőségű élelmiszerek árusítása Csehországban – közölte a cseh kormányhivatal hétfőn a Twitteren.

Jelentősen drágulhat a tojás

Nem árulnának ketreces tyúktartásból származó tojást a nemzetközi kiskereskedelmi láncok néhány év múlva, amivel veszélybe sodornák a közép-európai, ezen belül is a kilencven százalékban ketreces tartást alkalmazó hazai tojáságazatot - mondta a Magyar Nemzetnek Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.

Újabb áfacsökkentésre készül Románia

A román kormány úgy döntött, hogy támogatja az egészséges és hazai hagyományos ételek fogyasztását, ezért azok áfáját 9-ről 5 százalékra mérsékli. A cél az, hogy 5-6 éven belül a „Made in Romania” feliratú termékek fogyasztása általános és mindennapos legyen.

A baromfiágazat költött a legtöbbet beruházásra tavaly

Csaknem 168 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre a 19 munkavállalónál többet foglalkoztató élelmiszeripari cégek tavaly - közölte az előzetes adatokat az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A legtöbb, 30 milliárd forintot meghaladó beruházás a baromfifeldolgozó ágazatban volt.

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Szarvasmarha-legeltetés a hüllők szolgálatában

A Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Peszéradacsi-rét természetvédelmi szempontból különösen nagy jelentőségű terület. A fajok védelme elsősorban élőhelyeik megőrzésével biztosítható. A gyepterületek kezelésének két alapvető módja a kaszálás és a legeltetés.

Állatgyógyászat: középpontban az antibiotikum rezisztencia és a Brexit

Magyarországon üléseztek az Európai Unió állatgyógyászati készítmények engedélyezésével foglalkozó szakemberei.

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

Kis súlyúak hátrányban: születési súly szerepe a nyulaknál

Előző cikkekből megtudhattuk, mennyire lényeges, hogy egy nyúl elegendően nagy súllyal szülessen ahhoz, hogy életképes legyen, s a fészken belül megfelelő meleg helyet foglaljon el. E téren természetes körülmények között is végeztek vizsgálatokat.

Katonák és rendőrök segítenek az afrikai sertéspestis megfékezésében Vietnámban

Úgy tűnik, az afrikai sertéspestis Vietnámban is megállíthatatlan. Bár az utóbbi két hónapban nem érkezett hivatalos jelentés újabb kitörésekről, ez azonban nem a vírus terjedésének leállása, lelassulása miatt van, sokkal inkább a visszajelzések hiányosságának tudható be.