Back to top

Batátatermesztés: az első fecskék

A megújulási képesség és annak megőrzése: mezőgazdászaink számára ez a piacon maradás egyik fontos feltétele. Mindez korszerű technológiák bevezetésével vagy új termékek piacra juttatásával egyaránt lehetséges. Ez utóbbival próbálkozik egy tucat fiatal kárpátaljai gazda, akik a batátatermesztés meghonosításában látnak fantáziát.

– Az úttörők szerepe sohasem volt könnyű, ám nélkülük lassabban jutott volna előrébb a világ – vallja Virág László, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének (KMVSZ) elnöke, a kezdeményezés egyik fő támogatója.

– Az ügy előzménye, hogy a múlt évi téli tanfolyamaink egyikét az édesburgonya termesztésének szenteltük,

majd hogy lássuk, mindez miképpen zajlik a valóságban, magyarországi tanulmányutat szerveztünk azok számára, akiknek az érdeklődését sikerült igazán felkelteni. Az Ásotthalom környékén gazdálkodó Váraljai családnál – akik immár több mint másfél évtizede foglalkoznak édesburgonya termesztésével – aztán a teljes termesztési technológiát megismerhettük.

A 2018-as esztendő számunkra mindenképpen tanulóév, ám azt is elmondhatom, hogy a mieink közül a legtöbben sikeresen próbálkoztak, és jövőre is folytatni akarják ezt a munkát, - hangsúlyozza az elnök.

Jellemző módon a legtöbb érdeklődő számára akkor vált igazán szimpatikussá termékünk, amikor megtudták, hogy az édesburgonya nem igényel növényvédelmet. Legalábbis egyelőre.

Mint előbb jeleztük, Kárpátalján ők az elsők, akik ezzel a növénnyel foglalkoznak. Így aztán a termesztés mellett a piaci elhelyezés gondját is nekik, illetve nekünk kell felvállalni. Vidékünkön szép számban megtalálhatók a reformkonyha és az egészséges táplálkozás hívei, és sajnos elég sok nálunk a cukorbeteg is, tehát a potenciális vevőkör adott. Mindennek legfeljebb a fizetőképes kereslet szabhat gátat.

Természetesen nem könnyű megtalálni és rávenni a fogyasztókat, hogy ezt a valóban kiváló, vitaminokban és nyomelemekben egyaránt gazdag élelmiszer-alapanyagot beillesszék a heti étrendjükbe.

De ez nem tűnik lehetetlen feladatnak, hisz a batáta íze valóban hasonlít a burgonyáéhoz, mi több, a krumplis ételek jelentős része ugyanúgy elkészíthető belőle, mint a hagyományos gumókból. Kísérletképpen néhány helyen ma­gunk is elkezdtük a batáta árusítását. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nagyáruházainkban egy idő óta már kapható a batáta. Azt jó messziről, Odessza környékéről szállítják ide, így már ezért sem olcsó. Szövetségünk vezetősége tisztában van azzal, hogy egy új termék meghonosítása és piacra juttatása mennyi kockázattal jár, így a Magyarországról beszerzett, csaknem 2 hektárra elegendő szaporítóanyag árát megfinanszírozta.

Nagy Csabáéknál már az első évben is szép termést takarítottak be

Ottjártunkkor a beregsomi határban gazdálkodó Nagy Csaba és édesapja gombos villával forgatta ki a gumókat. Végezhetnék a betakarítást géppel is, tudtuk meg, ám a többiek már jelezték nekik, hogy úgy sokkal több lesz a sérült termék. Ezért inkább úgy döntöttek, hogy ezen a negyed hektáron a kihantolást és a felszedést kézi erővel oldják meg.

– A batátának sokkal vékonyabb a héja, mint a burgonyának, meg aztán a gumó formája miatt könnyebben is törik – magyarázza a fiatal farmer.

– Ahhoz, hogy hónapokon át tárolni tudjuk, mosás után négy-öt napon át hőkezelésnek vetjük alá a terményt. Erre a célra a kis palántanevelő fóliasátrunk tökéletesen megfelel.

– Mielőtt belevágtunk volna az édesburgonya termesztésébe, mi magunk is kíváncsiak voltunk, hogy mit lehet ebből a növényből készíteni – veszi át a szót felesége, Éva. – Az egyik ungvári nagyáruházban vettünk tehát néhány kilogrammot, és készítettünk belőle néhány hagyományos krumplis ételt. Nemcsak sült burgonyát és burgonyapürét, hanem franciasalátát, krumplis fánkot, krémlevest és lángost, meg nudlit is.

Állítom, mindegyik fogás számára kiváló alapanyagul szolgál, bár bevallom, nálunk sülve a legkedveltebb.

Hasonló hangnemben nyilatkoztak barátaink is. A lényeg: ma már a batáta felhasználásával készült ételek a családi menü részét képezik. Mindez hosszú távra szól, azt tervezzük, hogy jövőre tovább folytatjuk az édesburgonya termesztését. Mivel mi magunk régóta foglalkozunk fóliás zöldségtermesztéssel, úgy döntöttünk, költségkímélés céljából kora tavasszal egyedül állítjuk elő a szaporítóanyagot. Egyébként úgy gondolom, hogy itt, a Kárpát-medencében nagyon leragadtunk a batáta mint édesburgonya és a valódi burgonya párhuzamánál. Szerintem számos teljesen új, a mi burgonyánkétól eltérő ízvilágú étel készíthető belőle. Ezek kitalálása a kísérletező hajlamú háziasszonyokra vár.

A fiatal haranglábi farmer, Baranyi Gyula tövenként nagyjából feleannyi termést ért el, mint az ásotthalmi példakép, Váraljai László.

– A bokronkénti 0,6–0,8 kg ugyan nem sok, ám jövőre biztosan lesz több is – mondja határozottan vendéglátóm.

– Amitől leginkább tartottam, az szerencsére alaptalannak bizonyult: kiderült, hogy a mi agyagos földünket szintén kedveli ez a trópusi-szubtrópusi nö­­vény.

A nagyobb dózisú káliumot ugyancsak meghálálja, és a társaim parcelláit vizsgálva az is bebizonyosodott, hogy a magasabb bakháton érzi magát jobban. A növény gyomelnyomó képessége a vegetáció kezdeti időszakában még csekély, így aztán indokolt a sorok feketefóliás takarása. Nálam még a csepegtetőcsöves öntözésen is van mit korrigálni. Meggyőződésem, hogy a batáta nálunk, Kárpátalján is sikerre van ítélve. Utánaolvastam, hódító útja töretlen Európában. Az édesburgonya esetében maximálisan érvényesül a népszerű szlogenben megfogalmazott elvárás: „legyen egészséges, ami finom”.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2018/45 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A baromfiágazat költött a legtöbbet beruházásra tavaly

Csaknem 168 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre a 19 munkavállalónál többet foglalkoztató élelmiszeripari cégek tavaly - közölte az előzetes adatokat az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A legtöbb, 30 milliárd forintot meghaladó beruházás a baromfifeldolgozó ágazatban volt.

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Egyre kedvezőbbek a világgazdasági kilátások a cégvezetők szerint

A bizonytalan geopolitikai hangulat ellenére is világszerte optimisták a cégvezetők a makrogazdasági kilátásokkal kapcsolatban – állapítja meg az EY legfrissebb, 2900 felsővezető megkérdezésével készült tőkebizalmi elemzése – olvasható a cég Adó Onlinehoz eljuttatott közleményében.

Amit a cirokról tudni érdemes tavaszi aszály után

A klímaváltozás számos nehézséget okoz a növénytermesztésben a változékonyság, az aszályos időszakok és a hőstresszes napok gyakoribbá válása miatt. Idén sok gazdaság gondban van az őszi vetésű gabonafélék és füvek gyenge kelése miatt. Felmerül a kérdés: mit eszik majd a tehén, vagy az üsző 2019 nyarától? Marad a kukoricaszilázs és a lucernaszilázs?

Saját paradicsom a teraszon – lépésről lépésre

Paradicsomot termeszteni nem olyan nehéz, mint amilyen nehéznek gondoljuk. Nézzük meg, hogyan lehet természetes anyagokat használva, ízletes paradicsomot házilag termeszteni, akár az erkélyen vagy a teraszon is.

Logisztikai központ és takarmánygyár

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének társaságában avatta fel a topolyai ipari parkban a KITE Zrt. logisztikai központját és a csantavéri Gebi Kft. újonnan kiépített, nagy kapacitású napraforgó-tárolóit és feldolgozóüzemét.

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

A növények is éreznek fájdalmat?

A virágok és a zöldségek felkiáltanak és jajgatnak, mikor rájuk lépünk vagy vágjuk őket, állítja egy kutatás. De vajon fájdalmat is éreznek közben? Erről már megoszlanak a szakértői vélemények.

Robottraktor Japánból - videó

A G20 szervezetben részt vevő országok mezőgazdasági miniszterei számára mutatott be egy robottraktort a múlt héten a japán Iseki cég. A munkagép nem igényel üzemeltetőt, és megfelelően reagál az akadályokra.

A növények a virágaikon keresztül "hallanak"

Először mutatták ki kutatók, hogy egy virágos növény képes érzékelni egy beporzó rovar közeledtét.