Back to top

Fair keretfeltételek az élelmiszerlánc leggyengébbjeinek

Kézzel fogható közelségbe került az uniós egyezség, hamarosan megszülethet irányelv a tisztességtelen kereskedői gyakorlatokkal szembeni fellépésről. Az osztrák EU-elnökség egyik legfontosabb célkitűzése válhat ezzel valóra.

Az osztrákok a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szembeni küzdelmet tartják az egyik legfontosabb küldetésüknek az EU-elnökségük ideje alatt, és ebben mindenképpen szeretnének előrelépést elkönyvelni. Ezt szolgálta Elisabeth Köstinger osztrák agrárminiszter, illetve Paolo De Castro, az Európai Parlament referensének munkaértekezlete is az uniós agrárminiszterek tanácsa előtt – számolt be róla a Top Agrar osztrák kiadása.

„Meglehetősen fontos lépés lesz a gazdálkodóinkkal szembeni tisztességesebb bánásmód felé, ha lezárulnak az uniós tárgyalások. Mindent meg fogunk tenni, hogy csökkentsük a kiszolgáltatottságukat az unfair üzleti fogásokkal szemben, és egyúttal, hogy továbbra is szavatoljuk az élelmiszereke magas minőségi színvonalát” – szögezte le Elisabeth Köstinger. Paolo De Castro pedig úgy nyilatkozott a munkaértekezlet után, hogy mind az Európai Parlament, mind a Tanács, mind

a Bizottság még ebben az évben pontot szeretne tenni a jogalkotási folyamat végére, és elkészíteni a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló uniós irányelv tervezetét.

Néhány konkrét részletet is megbeszélt a két szakember. Egyetértettek például abban, hogy a jövőben is indokolt lehet magasabb minőségi elvárásokat támasztani, viszont cserében méltányos ellentételezésben kell részesülniük a termesztőknek. Végső soron arról van szó, hogy fair keretfeltételeket kell teremteni az élelmiszerlánc leggyengébbjeinek. Ugyancsak egyetértettek abban, hogy a jövőben is fenn kell tartani a közös beszerzések lehetőségét a gazdálkodók számára.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A baromfiágazat költött a legtöbbet beruházásra tavaly

Csaknem 168 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre a 19 munkavállalónál többet foglalkoztató élelmiszeripari cégek tavaly - közölte az előzetes adatokat az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A legtöbb, 30 milliárd forintot meghaladó beruházás a baromfifeldolgozó ágazatban volt.

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Erős felhatalmazás a brüsszeli tárgyalásokra

Példaértékű összefogással erős meghatalmazást adott a magyar gazdatársadalom az őket képviselők kezébe az új uniós ciklus tárgyalásaira, hangzott el az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz sajtótájékoztatóján. Az uniós agrártámogatások tervezett csökkentése miatt indítottak petíciót a gazdatársadalom képviselői, és a tiltakozáshoz közel 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

Egyre kedvezőbbek a világgazdasági kilátások a cégvezetők szerint

A bizonytalan geopolitikai hangulat ellenére is világszerte optimisták a cégvezetők a makrogazdasági kilátásokkal kapcsolatban – állapítja meg az EY legfrissebb, 2900 felsővezető megkérdezésével készült tőkebizalmi elemzése – olvasható a cég Adó Onlinehoz eljuttatott közleményében.

Családi öntözőrendszert adtak át Somodoron

A Vidékfejlesztési Program kiemelt szerepet szán az öntözésfejlesztés ösztönzésére. Az 50 milliárd forint keretösszegű pályázati forrásból megvalósuló beruházások termelékenyebb gazdálkodást, jobb jövedelmezőséget, biztosabb jövőt ígérnek a gazdálkodóknak – fogalmazott Feldman Zsolt, a somodori Gabriella-major öntözőrendszerének ünnepélyes átadásán.

A becsületes kereskedelem 1,6 milliárd eurót ér Németországban

A Fairtrade teremékek forgalma Németországban az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt átlépve az 1,6 milliárd eurós határt.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

A nejlonzacskó már nem trendi

Ahogy mind több vita folyik a csomagolások körül, úgy nőnek ki a földből a csomagolásmentes boltok Németországban, és egyre nyilvánvalóbb, hogy már nem csak egy szűk társadalmi réteget érdekel a téma.

Szigorúan szabályozza a transz-zsírsavak használatát Szlovénia

A szabályozás értelmében a végső fogyasztóknak szánt élelmiszerek összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 2 grammot.