Back to top

Küszöbön az év eleji kiállítási szezon

Az év végi tempóban nem könnyű erre gondolni, ám hamarosan mégis itt a január, és megnyitnak a híres és nagy nemzetközi kertészeti kiállítások Európa-szerte. Ajánlunk néhány érdekes úti célt, kisebb és nagyobb szabású rendezvényt az év első heteire.

Fotó: Messe Berlin
Évkezdésként a hollandiai Aalsmerben, a dísznövény-kereskedelem fellegvárában tart a Royal Flora Holland egy téli virágos találkozót Winter Fair címen, január 9–10. között. Ugyancsak Hollandiában maradva, január 10-én ‘s Hertogenboschban találkoznak a bogyósgyümölcsök termesztésében, kereskedelmében és feldolgozásában érdekeltek a nemzetközi bogyósgyümölcs-konferencián, a rá következő napon pedig üzemlátogatások lesznek a körn
Fotó: Messe Essen
yéken.

A nagy kiállításokat tekintve 2019-ben is a SIVAL nyitja az évet, Franciaország „zöld fővárosában”, Angersben január 15–17. között. Megszámlálhatatlan mennyiségű kísérőprogramot, előadást is hirdetnek az esemény ideje alatt, egyebek között termesztőközegekről, függőleges kertekről, környezetkímélő szőlőtermesztésről is szó lesz. És ismét külön részleget szánnak a biotermesztésnek is.

Január 18-án nyit, és egészen 27-ig várja a tömegeket a híres berlini Nemzetközi Zöld Hét (Internetionale Grüne Woche), amely annak ellenére, hogy elsősorban a nagyközönségnek szóló eszem-iszomról híres, valójában igen jelentős agrárdiplomáciai esemény is, minden évben ezzel egybekötve szervezik meg például a világ agrárminisztereinek találkozóját.

Egy héttel később, február 6–8. között már a szakmai látogatókat várja a berlini kiállítási központ a Fruit Logisticával, a zöldség-gyümölcs kereskedelmi biznisz világtalálkozójával.

Január 22–25. között pedig az észak-német Ruhr-vidéken, Essenben rendezik a dísznövényesek, faiskolások és háttéripari cégek által egyaránt kedvelt IPM-et.

Ezzel párhuzamosan, január 23–26. között a budapesti Hungexpóra feltétlenül érdemes ellátogatni az óriási gépkiállításra, az AgroMashExpo és az AgrárgépShow együttesére, amit hagyományosan kiegészít a Magyar Kert, valamint az ebben a témában egyedülálló Szőlészet és Pincészet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jég verte el az olasz gyümölcsöt, de az osztrákok sem jártak jobban

Nagy területeket érintő viharzóna vonult át Olaszország déli része fölött május közepén, számos gyümölcs- és zöldségkultúra sínyli meg a jégveréssel kísért időjárást. Ausztriában pedig a magyar határ mellett tombolt a vihar, 500 ezer eurónyi kárt hagyott maga után.

Bírságot kapott a Husqvarna Magyarország Kft. jogsértő ármeghatározás miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 111 millió forintra bírságolta a Husqvarna Magyarország Kft.-t, mert a cég és egyes forgalmazói jogsértő módon határozták meg a Husqvarna, a Gardena és a McCulloch márkájú kertészeti termékek internetes továbbeladási árait - közölte a GVH hétfőn az MTI-vel.

Magyarország erősnek számít az európai spárgatermesztésben

Ahhoz képest, hogy az Európai Unióban Magyarország a hatodik-hetedik legnagyobb spárgatermesztő, itthon megdöbbentően kevés fogy a termékből - írja keddi számában a Világgazdaság.

Újabb áfacsökkentésre készül Románia

A román kormány úgy döntött, hogy támogatja az egészséges és hazai hagyományos ételek fogyasztását, ezért azok áfáját 9-ről 5 százalékra mérsékli. A cél az, hogy 5-6 éven belül a „Made in Romania” feliratú termékek fogyasztása általános és mindennapos legyen.

Már nem a lengyelek szedik a spárgát

Míg 10 évvel ezelőtt szinte csak lengyelek dolgoztak a bajor földeken a tavaszi spárgaszedéskor, mostanra ritkaságnak számít a lengyel munkás, és egyre nehezebb munkaerőt találniuk a gazdáknak – számol be a Süddeutsche Zeitung.

Továbbra sincs egyezség az otthoni pálinkafőzés adómentességéről

Magyarország továbbra sem támogatja az otthoni pálinkafőzés megadóztatását, és minden fórumon kiáll azért, hogy az Európai Unió engedélyezze a saját célra történő gyümölcspárlat-készítés adómentességét – emelte ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli tanácskozását (Ecofin) követően.

Lengyelország 100 ezer tonna étkezési almával nyithatja a szezont

A hatalmas lengyel almakészletek nem csökkennek olyan gyors ütemben, mint amennyire kellene. Április 1-jén Lengyelország frissalma-készlete még 665 ezer tonna volt. Ha csak az olasz és német készletet hozzáadjuk, akkor az már több mint 1,5 millió tonna.

Saját paradicsom a teraszon – lépésről lépésre

Paradicsomot termeszteni nem olyan nehéz, mint amilyen nehéznek gondoljuk. Nézzük meg, hogyan lehet természetes anyagokat használva, ízletes paradicsomot házilag termeszteni, akár az erkélyen vagy a teraszon is.

A természet és a munka szeretetére nevel

Iskolakerti műhelynapot szervezett pénteken a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és az Iskolakertekért Alapítvány. A szervezet minden évben más-már térségben rendezi meg programját, amelyen a környékbeli iskolák megismerhetik egymás kertműveléssel kapcsolatos oktató, nevelő munkáját.

A növények is éreznek fájdalmat?

A virágok és a zöldségek felkiáltanak és jajgatnak, mikor rájuk lépünk vagy vágjuk őket, állítja egy kutatás. De vajon fájdalmat is éreznek közben? Erről már megoszlanak a szakértői vélemények.