Back to top

Amerikai tapasztalatszerzés - HG2018/2

Sokéves gyakorlatunknak megfelelően, az idén is megszerveztük amerikai tanulmányutunkat abban a reményben, hogy ezzel is hozzájárulunk a hazai minőségi tejtermelés további előrelépéséhez. Meggyőződésünk, hogy a tengerentúli tejtermelési hagyományok és a jelen időszak fejlesztései minden szakember számára iránymutatók.

Programunkon Bodnár Lajos (Hajdúböszörmény), Bóna Szabolcs (Rábapordány), Domokos Zsolt (Dunakiliti), Egyed László (Kazsok), Kovács József (Gelej), Szatmári Zoltán (Jászladány), valamint a Holstein Genetika részéről Akác Balázs és André Gergely vettek részt. Amerikai üzleti partnereink, a World Wide Sires és a TechMix munkatársai végig segítették szakmai programunk megvalósítását.

Három napon át Minnesotában és Wisconsinban tájékozódtunk a leghatékonyabb amerikai tejtermelő tehenészetek működési feltételeiről (Twin Spruce Dairy, Landwehr Dairy, Weiss Family Farm, Larson Acres, Mystic Valley Dairy), majd ellátogattunk a World Dairy Expo-ra, a világ legnagyobb presztízsű tejtermelési szakkiállítására, amelyet minden év október első napjaiban, Wisconsin állam fővárosában, Madisonban tartanak. Az egyébként ötnapos rendezvény a legszebb tejhasznú szarvasmarhák kiállítására, és versenyére ad lehetőséget, valamint az iparág legújabb folyamataiba, technológiai fejlesztéseibe enged betekinteni.

A telep- és kiállítás-látogatások utáni általános benyomásaink tömören a következőkben foglalhatók össze:

– a tehénkomfort hangsúlyos szerepe,

– rendkívül magas szintű tőgyegészség,

– kiváló minőségű tömegtakarmányokra alapozott TMR,

– megbízható, kiváló genetika használata (erőteljes a genomikus bikák használata),

– növekedési hormon használatának befejezése (BST nélkül termelnek),

– a korszerű precíziós eljárások, köztük a robottechnika beépülése a mindennapokba.

Egyes telepeken genetikai bemutatót is tartottak nekünk: KINGBOY, HEADLINER, CRANK IT, FRANCHISE, MODESTY, JEDI, FERDINAND, BEEMER, MOGUL, MONTROSS, BELAIR, MARTY, leányait a magyar tenyésztők is érdeklődve szemlélhették, hiszen számos termelő lányuk él Magyarországon!

Tanulmányutunk élményszerű tapasztalatokat nyújtott számunkra az új trendek megrajzolásához. A magyar tejtermelő társadalom – a versenyképesség megőrzése érdekében – nem mondhat le a legfejlettebb és a leghatékonyabb módszerek adaptálásáról!

(Részletes úti beszámolónk az Állattenyésztés 2018. novemberi számában olvasható.)

Akác Balázs, André Gergely

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2018/2 számából

Forrás: 
Holstein Genetika Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vád alatt a állatvédő "Hús áldozatai" mozgalom aktivistái

A hollandiai Boxtelben állatvédő aktivistákat tartóztattak le a múlt héten, miután elfoglaltak egy sertéstelepet. A tiltakozó akcióban, amely arra irányult, hogy felhívják a figyelmet az állatok szenvedéseire, több mint száz aktivista vett részt.

Jelentősen drágulhat a tojás

Nem árulnának ketreces tyúktartásból származó tojást a nemzetközi kiskereskedelmi láncok néhány év múlva, amivel veszélybe sodornák a közép-európai, ezen belül is a kilencven százalékban ketreces tartást alkalmazó hazai tojáságazatot - mondta a Magyar Nemzetnek Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Szarvasmarha-legeltetés a hüllők szolgálatában

A Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Peszéradacsi-rét természetvédelmi szempontból különösen nagy jelentőségű terület. A fajok védelme elsősorban élőhelyeik megőrzésével biztosítható. A gyepterületek kezelésének két alapvető módja a kaszálás és a legeltetés.

Állatgyógyászat: középpontban az antibiotikum rezisztencia és a Brexit

Magyarországon üléseztek az Európai Unió állatgyógyászati készítmények engedélyezésével foglalkozó szakemberei.

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

Kis súlyúak hátrányban: születési súly szerepe a nyulaknál

Előző cikkekből megtudhattuk, mennyire lényeges, hogy egy nyúl elegendően nagy súllyal szülessen ahhoz, hogy életképes legyen, s a fészken belül megfelelő meleg helyet foglaljon el. E téren természetes körülmények között is végeztek vizsgálatokat.

Katonák és rendőrök segítenek az afrikai sertéspestis megfékezésében Vietnámban

Úgy tűnik, az afrikai sertéspestis Vietnámban is megállíthatatlan. Bár az utóbbi két hónapban nem érkezett hivatalos jelentés újabb kitörésekről, ez azonban nem a vírus terjedésének leállása, lelassulása miatt van, sokkal inkább a visszajelzések hiányosságának tudható be.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.

Nélkülözhetetlen szerepben a bivalyok

Bő 100 esztendővel ezelőtt még mintegy 150 ezer egyedből állt a magyarországi bivalypopuláció, a mezőgazdaság gépesítése azonban az állomány nagymértékű csökkenését eredményezte.