Back to top

Az első környezetbarát tej Hollandiából

A holland tejipari óriás, a FrieslandCampina bejelentette, hogy piacra dobja első „fenntartható” tejét. A lényeg, hogy a tej olyan gazdaságokból származik, melyek jelentős lépéseket tettek a környezetbarát termelésért.

A „PlanetProof” címke, egy olyan hivatalos jelölés Hollandiában, mely tanúsítja, hogy az adott termék ellenőrzött forrásból, szigorú környezetvédelmi szabályokat betartva készül. A gazdaságok, melyek vállalják, hogy ezen címkéhez tartozó feltételeknek megfelelnek, tesznek a levegő tisztaságáért, a termőföldek védelméért és az állatjólétért is. A címkét a Stichting Milieukeur felügyeli, egy holland környezetvédelmi szervezet, melynek igazgatója, Gijs Dröge elmondta:

„Kivételes eredmény, hogy FrieslandCampina és a gazdák közösen képesek voltak teljesíteni a követelményeket. Ezzel Hollandia jelentős környezetvédelmi ugrást hajtott végre.”

A „PlanetProof” tejet előállító gazdaságok megújuló energiaforrásokat használnak, jelentősen csökkentették a szén-dioxid kibocsátásukat, és az állatjóléti kérdésekben is élen járnak – a tehenek mind szabadtartásúak.

Az így előállított tej kereskedelmi forgalomban néhány eurócenttel drágább, mint versenytársai, ám a az árkülönbségből a gazdák is profitálnak. A FrieslandCampina vezérigazgatója, Hein Schumacher kiemelte:

„A vásárlók közvetlenül jutalmazhatják azokat a gazdákat, akik hajlandóak tenni a fenntartható mezőgazdaság kialakításáért, amennyiben 'PlanetProof' címkével ellátott terméket választanak. Nem mellesleg a többi gazdát is ösztönözhetjük, hogy jövőbeni fejlesztéseikkel ők is tegyék le a voksukat az állatjóléti helyzet javítása és a környezetbarátabb termelés mellett."

Az első doboz „fenntartható” tejet a következő év elején helyezik ki a boltok polcaira.

 

Forrás: 
esmmagazine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Táska és pénztárca kaktuszbőrből? Már nem lehetetlen

Egy új mexikói márka meglepte a divatipart organikus, teljesen természetes és állatkínzás mentes termékével. A kaktuszbőr a legújabb vegán anyag, aminek rendkívül sikeres jövőt jósolnak.

„Megtanulunk együtt élni a tűzzel”

Az EU négymillió eurót ajánlott fel tizenöt erdőtűz-specialista szakértő kiképzésére abból a megfontolásból, hogy a klímaváltozás velejárójaként mind gyakoribbak lesznek Európában is a természetes vegetációban kiütő tüzek. A projektet a hollandiai Wageingen Egyetem koordinálja, olvasható az intézmény negyedéves kiadványának legfrissebb számában.

A fásítás élhetőbb környezetet teremt a városokban

Fontos gyarapítani erdeink területét, és gondozni a faállományt, de legalább ennyire lényeges, hogy a településeken, városokban élők életminőségét faültetéssel, vagy éppen a meglévők karbantartásával jobbá tegyük – fogalmazott Feldman Zsolt az Országfásítási Program kaposvári állomásán.

Melegedés miatt fajtaváltás: klímaváltozás és a szőlőtermesztés

A klímaváltozásnak a szőlőtermesztésre és a borászati technológiára gyakorolt hatását boncolgatták az idei, immár harmadik Szőlész-Borász Konferencia előadói a Szent István Egyetem budai campusán.

Tejtermelés: hódít a precízió és a digitalizáció

November 20-án a Holstein Genetika Kft. a Nyakas Farmmal közös rendezvényt tartott a tejtermelésről Hajdúnánáson. A közel 5 órás programra négy világszerte számon tartott szakembert hívtak meg, akik a maguk nemében a gyakorlati hozzáértés csimboraszóját jelenti.

Megfázás, meghűlés megelőzésében és kezelésében nagy segítség a hazai gyógynövény

A hideg idő beköszöntével igen gyakori a megfázás, meghűlés. A betegségek megelőzése és az enyhébb lefolyású meghűléses megbetegedések természetes gyógymódokkal és a Magyarországon termett gyógynövényekkel orvosolhatóak. A hazai fogyasztók nagy kedvencei a kamillavirágzat, a bodza és hársfavirág, valamint a csipkebogyó, amelyek gyűjtése és termesztése a munkaerőhiány miatt komoly veszélybe került.

A gazdálkodók és a természetvédelmi szakemberek együttműködését segíti egy most megjelent kiadvány

A kiadvány hozzásegíti az agrárgazdasági szereplőket: gazdálkodókat, falugazdászokat, szaktanácsadókat, a kifizető szervezetek szakembereit és a természetvédelemben dolgozókat, hogy ugyanarra a szakmai tudásra építsenek, ugyanazt a nyelvet beszéljék a Natura 2000 gyepterületek kapcsán – mondta Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Méhész-gazdálkodóI együttműködéssel is megelőzhető a méhpusztulás

A magyarországi méhpusztulás magyarázatait az illetékes hatóságon kívül a méhészek és a gazdálkodók is keresik-kutatják. A hasonló esetek a jövőben megelőzéssel elkerülhetők, amennyiben az érintett felek kölcsönösen együttműködnek és tekintettel vannak egymás tevékenységére.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen a magyar juh- és kecskeágazat?

Jó állomány, jó genetika, jó reprodukciós technológia, jó tartástechnológia, jó takarmányozás – erre az öt dologra van szükség ahhoz, hogy a magyar juh- és kecskeágazat megfeleljen a mezőgazdaság előtt álló kihívásoknak. Így összegezték a szakemberek a NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézete, valamint a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség közös tudományos konferenciáján elhangzottakat.

Tudósok féltik a ma született gyermekek életét

Az éghajlatváltozás egyre több ember egészségét károsítja, különösen a gyermekekét. Erről tett közzé friss tanulmányt a Lancet Countdown csoport, amely a világ minden tájáról mintegy 100 szakértőt tömörít. A tudósok 35 különféle intézményből és országból érkeztek, valamint az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) és különböző egyetemekről.