Back to top

Ridegek és kemények: ők lesznek a jövő mezőgazdasági dolgozói?

A mezőgazdaságot érintő munkaerőhiányra a világ számos pontján keresik a megoldást a szakemberek. Az emberi dolgozókat kiváltó robotokban nagy lehetőségek vannak, kiváló példa erre Sweeper, amit – vagy akit – az USA kaliforniai üvegházaiban tesztelnek.

Fotó: cnbc.com

Az Amerikai Egyesült Államokban is gondot okoz a munkaerőhiány a mezőgazdaságban, legalábbis ezt mutatja az a felmérés, amelyet tavaly végzett el egy kaliforniai gazdákat tömörítő szervezet. Az ebben részt vett 762 farmer 55%-a válaszolta azt, hogy kevesebb alkalmazottat kényszerül foglalkoztatni, mint amennyire szüksége lenne. A problémára különböző nemzetek kutatói együttesen próbálnak megoldást adni – például robotok fejlesztésével.

Egy európai és izraeli kutatókból álló csoport készítette el a „Sweeper” nevű robotot, amely üvegházakban szorgoskodik: feladata az érett paprikák kiválasztása és leszedése. A fejlesztés fontosságát jelzi, hogy a prototípust az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja is támogatja.

Sweeper-ről érdemes tudni: feladata elvégzéséhez egy speciális kamerát használ, amellyel megvizsgálja a paprika külső jegyeit, ezt követően pedig a robot eldönti, hogy a zöldség megérett-e a szedésre, avagy sem.

Ha a paprika szüretelhető, akkor Sweeper kis borotvájával elvágja a szárát, majd elkapja „karmaival”, végül pedig kosarába helyezi.

Ez a művelet nagyjából 24 másodpercet vesz igénybe, ami soknak tűnhet, ám a kutatót azt mondják, biztonsági okokból szándékosan lassították le a robot mozgását. A kis eszközre egyébként LED-világítást is szereltek, így napszaktól függetlenül dolgozhat – összesen mintegy 20 órán át. A fejlesztés azonban még nem ért véget, hiszen Sweeper egyelőre „csak” az esetek 61%-ban talál rá az érett paprikára. Ha minden a tervek szerint alakul, az eszköz 3-5 év múlva kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Ehhez hasonló begyűjtő robotból egyébként több is akad: a tengerentúlon tesztelnek például eper, gyapot, illetve paradicsom szedésére fejlesztett eszközöket is. Az amerikai Market Research Engine piackutató cég álláspontja szerint a robotok piaca 2025-ig elérheti a 75 millió dollárt.

Forrás: 
cnbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így lehet bevetni a szamuráj darazsat a poloskák ellen

Az Oregoni Állami Egyetem tudósai azt vizsgálták, miképpen használható a parazita darázs szabadföldi körülmények között. Az apró rovar azonban igen érzékenynek bizonyult az általánosan elterjedt rovarölő-szerekre.

Meggypiaci latolgatás

Az idén az első termésbecslés szerint 30-40 százalékkal kevesebb meggy terem nálunk, mint tavaly. A tavaszi fagyok még virágzás előtt érték a kerteket, de a hideg károsította a termőt, sok virág nem tudott megtermékenyülni emiatt. A virágzás alatt nagy volt a szárazság és kevés méh járt a gyümölcsösökben, ami tovább rontotta a megporzást.

Nyugdíjba vonul a borkritikus

A világ legbefolyásosabb borkritikusa, az amerikai Robert Parker hivatalosan is bejelentette, hogy búcsút int 41 éve alapított szaklapjának, a The Wine Advocate-nek, és nyugdíjba vonul.

Növényvédelmi előrejelzés – Támadnak a poloskák

Nagy kárt tesz a cseresznyében és a meggyben a monília, a késői érésű fajták még menthetők, de nagy a kihívás. Az almamoly egyelőre gyérebben rajzik, viszont van vértetű, varasodás és lisztharmat, sőt tűzelhalás is. A meleg időben általános támadásba lendültek a poloskák, most főleg a bogyósgyümölcsökön látni belőlük sokat. A virágzó szőlőt is számos betegség ellen kell védeni.

Levéltetvek a kajszibarackfákon

Az időjárás melegedésével a levéltetvek is megjelentek a gyümölcsfákon. A kajsziban a levéltetvek közül a valódi levéltetvek családjába tartozó zöld őszibarack-levéltetű és a hamvas őszibarack-levéltetű esetenkénti előfordulására számíthatunk, de ellenük általában nincs szükség külön védekezésre.

Nehéz harc elé néz az agrárium

Agrártechnológiai eljárásokat kell elsajátítania a gazdáknak, hogy megőrizhető legyen a földben lévő víz és biztonságosabbá váljon a termelés – közölte az InfoRádiónak nyilatkozva az agrárminiszter.

Európára is kihat a marokkói szamóca helyzet

Marokkóban a szamócaföldeken a kedvezőtlen időjárási körülmények akadályozták a virágok és a gyümölcsök fejlődését, ami kihatott a mennyiségre és a minőségre is.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

Varsó virágba borul és versenyez

Hétfőn kezdődik a legnagyobb lengyel ökofesztivál a Varsó zöldben és virágban elnevezésű mozgalom. Az elmúlt évek alatt a legnagyobb és legszebb fesztivál lett Lengyelországban.

Zenélő kertészet

A kertművészet és a zeneművészet találkozásának lehettek szem- és fültanúi azok, akik szombat délelőtt ellátogattak Szombathely herényi városrészébe, az Innoflora Évelőkertészetbe, ahol andalító kamaramuzsika és vérpezsdítő gitárdallamok közepette ismerkedhettek meg az érdeklődők az évelő dísznövények változatosságával, sokoldalúságával, igényeivel és tartásával.