Back to top

A műtrágyagolyók titka

Magyarországi és romániai szaporítóanyag-, műtrágya- és földkeverék-forgalmazó szakemberek látogattak az ICL Specialty Fertilizers hollandiai, heerleni gyárába, ahol az Európa-szerte forgalmazott Osmocote Exact műtrágyákat gyártják és fejlesztik. Megnézték a kísérleti telepet is, ahol a speciális kertészeti műtrágyák teljesítményét értékelik és a jövő műtrágyáit tesztelik.

A magyar és román szakembereket Dorus Rijkers, az ICL Specialty Fertilizers nemzetközi kertészeti technikai igazgatója kísérte végig az Osmocote Performance Center, azaz az Osmocote Teljesítményvizsgáló Központ kísérleti parcelláin, amit a Hoogenraad kertészet bocsát a rendelkezésükre minden évben. Összesen ezer négyzetméteren több mint tízféle különböző cserje és évelő tesztnövénnyel dolgoznak, amelyek szembetűnően mutatják a tápanyag-ellátási zavarokat.

Dorus Rijkers, az ICL Specialty Fertilizers nemzetközi kertészeti technikai igazgatója ismertette a kísérleteket és a módszereket

A kísérleti telepen vizsgálják a különböző Osmocote-generációk, a 2. generációs Osmocote Pro, a 3. generációs Osmocote Exact, valamint a 4. generációs Osmocote Exact DCT teljesítményét. Versenytárs termékekkel összehasonlító kísérleteket is végeznek, és itt folyik a jövő termékeinek előzetes tesztelése is. A kísérleteket minden évben újra beállítják, hogy különböző időjárási körülmények között is értékelni tudják a teljesítményeket.

A szakember elmondta, hogy két éven belül igen szélsőséges viszonyok között volt alkalmuk vizsgálni a termékeket; az idén a nagy nyári forróságban, a tavalyi évben pedig a hűvös, csapadékos időjárásban.

A hollandiai kísérleti terület mellett Európa más országaiban, Német-, Francia-, Olasz- és Magyarországon, és az idén először Ukrajnában is tesztelik az Osmocote-ot, termelőknél beállított kísérletekben. A növények teljesítményén – időarányos növekedés, szín, friss zöldtömeg – keresztül vizsgálják a különböző keverési és adagolási arányokat, kijuttatási módszereket, a műtrágyák egyöntetűségét, illetve a kimosódás mértékét is.

A növények fejlődését, zöldtömeg- és gyökérgyarapodását folyamatosan vizsgálják
Fontos az Osmocote egyöntetűségének vizsgálata, amelyet három különböző gyártási tételből származó, 5-6 hónapos Osmocote Exact termékkel, illetve szintén három különböző, Németországban, Franciaországban és Magyarországon, kereskedelmi forgalomból vásárolt zsákból származó, azonos összetételűnek föltüntetett versenytárs termékkel végeznek. A tesztnövények a túlzott karbamid-adagolásra érzékeny Ligustrum ovalifolium, illetve Hypericum x dummeri Peter Dummer voltak.

A mért eredmények azt mutatják, hogy a versenytárs termékek különböző vásárlásból származó tételeinek igen eltérő a tápanyag-leadási és a feltáródási görbéje, pedig elvileg ugyanarról a termékről van szó.

Az egyik tétel olyan magas kezdeti sószintet mutatott, hogy az már-már végzetes a frissen cserepezett fiatal növényre nézve. Ezért veszélyes, ha a karbamidszemcsék nincsenek tökéletesen burkolva, hívta föl a figyelmet a szakember. Azt is tapasztalták, hogy az 5-6 hónapos hatástartamúnak föltüntetett termék a tápanyagtartalma felét már az első hónapban leadta. Ezzel szemben az Osmocote Exact minden egyes gyártási tétele, bárhol is vásároljuk a zsákot, egyforma ütemben, a jelzett hatástartam teljes idején ad le tápanyagot. A kísérletet minden évben megismétlik, így azt is értékelni tudják, hogy az egyes termékek évről évre ugyanazt a tápanyag-feltáródási görbét mutatják-e.

Szintén fontos a 8-9 hónapos hatástartamú 2., 3. és 4. generációs Osmocote termékek, valamint az azonos hatástartamú versenytárs termékek feltáródási ütemének vizsgálata márciustól a következő év februárjáig, a téli időszakot is belevéve. Kísérleteket állítanak be a különböző mikroelemformák kimosódásának megfigyelésére is.

Tesztelik a különböző műtrágyákkal kezelt növények betegségekkel szembeni ellenálló-képességét is.

Azt tapasztalták, hogy azon műtrágyák esetében, amelyek tápanyagtartalmukat kezdetben gyorsan leadják, így magasabb sószintet ér el a cserépföld, a fitoftóra a számára kedvező környezeti feltételek mellett erőteljesebben jelentkezik a növényeken. Dorus Rijkers elmondta, hogy az Osmocote a nagy hőségnek is jobban ellenáll.

Tápanyag-kimosódási kísérlet
A földkeverék-gyártókkal szorosan együttműködve különböző közegekhez keverve is tesztelik az Osmocote műtrágyákat. Fontos kísérlet az egyre jobban elterjedő csökkentett tőzegtartalmú földkeverékekhez megtalálni a megfelelő Osmocote-összetételt, keverési arányt és adagolást, mondja Dorus Rijkers. Ezeknél a közegeknél leginkább a nitrogén-, a kálium- és a kalciumadagolásra kell figyelni, mivel azok könnyen kiürülnek ezekből a közegekből. Itt van nagy jelentősége az Osmocote CalMagnak, amely burkolt formában tartalmazza a nitrogént, a kalciumot és a magnéziumot. Háromféle összetételű, csökkentett tőzegtartalmú, 20, 30, illetve 50 százalékban farostot és komposztált kérget tartalmazó, úgynevezett „struktúrakeveréket” tartalmazó termesztőközegekben vizsgálják a különböző műtrágya-összetételek, így például a teljes adagú Osmocote Exact, illetve Osmocote CalMaggal kiegészített Osmocote Exact teljesítményét Viburnum tinus és Ligustrum ovalifolium tesztnövényeken. Mindkettő jól jelzi a nitrogén- és a mikroelemhiányt.

Nemcsak laboratóriumban, a szabadföldön is értékelik a műtrágyák tényleges hatástartamát, egyöntetűségét, illetve speciális csőrendszerben, az elfolyó víz tápanyag-összetételét vizsgálva a kimosódást is.

A növények zöldtömeg-gyarapodását nemcsak a kultúra végén, hanem hónapról hónapra mérik.

Vizsgálják a különböző műtrágyák ültetőlyukba adagolásának hatását is a kezdeti sótartalomra érzékeny növények, erikafélék és levendula esetében 8-9 hónapos hatástartamú Osmocote Exact műtrágya mellett azonos típusú versenytárs termékeknél teljes adagban, illetve emelt dózisban, értékelve a fitotoxikusságot, illetve a növény minőségét, zöldtömegét.

A magyarországi és romániai szakemberek bepillantást nyerhettek az ICL Specialty Fertilizers Osmocote-kísérleteibe

Dorus Rijkers elmondta, hogy egy-egy új termék kifejlesztése a terméktípustól függően 6-8 évig tart. Az Osmocote Teljesítményvizsgáló Központban jelenleg több új terméket tesztelnek, amelyeket 3-4 éven belül szándékoznak bevezetni a piacra. A szakember elmondta, hogy a jelenlegi csúcstermékek, a dupla burkolatú (DCT) Osmocote HiEnd, illetve Protect továbbfejlesztésén is dolgoznak. Kísérleteznek továbbá biológiailag gyorsabban lebomló burkolóanyagokkal is.

Minőség és minőségellenőrzés

Az Európában forgalomba kerülő Osmocote műtrágyákat az ICL Specialty Fertilizers heerleni gyárában gyártják, Hollandiában. A gyártási folyamat látszólag egyszerű. A legszigorúbb minőségi paraméterek alapján kiválasztott, megfelelő szemcseméretű, alakú és kémiai összetételű alapanyagokat kíméletesen, a legmagasabb szintű biztonságtechnikai előírások mellett a burkoláshoz szükséges hőfokra melegítik, majd a szemcséket a műtrágya típusának és hatástartamának megfelelő összetételű és vastagságú burkolóanyaggal látják el. Azt követően lehűtik, majd a különböző mértékben burkolt összetevőket az egyes összetételeknek megfelelő arányban összekeverik. Egyszerre több gyártósor működik, amelyek mindig éppen az igény szerint szükséges műtrágyát gyártják. A burkolási és keverési folyamatot a forgódobokban elhelyezett kamerákon keresztül folyamatosan testközelből nyomon követik.

Az Osmocote Exact termékeket a cég heerleni egységében gyártják
A kis barna műtrágyaszemcsék kiváló tulajdonságainak és a dísznövénytermesztésben nyújtott teljesítményének valódi titka azonban a gyártócsarnok mögött megbújó kutatás-fejlesztési és laboratóriumi részlegben rejtezik. A szakemberek minden egyes gyártási tételből mintát vesznek és értékelik annak tápanyagtartalmát, -leadási görbéjét, illetve hatástartamát. A mintákat évekig megőrzik, hogy az esetleges reklamációk során vissza tudják keresni a hiba okát. A gyárban több vegyész és kutató dolgozik, mint a gyártásban közvetlenül résztvevő személy. A lombikokban és az automata analitikai műszerekben legalább olyan fontos folyamatok zajlanak, mint a gyártósoron. A kutató-fejlesztő részlegben – ahová a látogató nem léphet be – zajlik az új termékek fejlesztése és a meglévők továbbfejlesztése. Itt születnek az Osmocote újabb és mind fejlettebb generációi. Az ICL Specialty Fertilizers bevételének több mint 10 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre és innovációra, ami rendkívül magas arány.

A minőségellenőrzés a gyártás legfontosabb eleme az ICL Specialty Fertilizersnél. Már az alapanyag beszállításánál megkezdődik, csakis a legkiválóbb minőségű alapanyaggal dolgoznak. Az alapanyagoknál igen fontos az egységes méretű és szabályos gömb formájú szemcse, ugyanis csak azt lehet tökéletesen burkolni. Az alapanyagokon kívül a gyártási folyamat minden pontján végeznek minőségellenőrzést, a köztesterméktől a végtermékig, nagy figyelemmel és pontossággal. Ez szavatolja azt, hogy a termelő minden egyes tétel megvásárlásával, a világ minden pontján, minden évben ugyanazt a kiegyenlítetten magas minőséget kapja. Ez teszi az Osmocote-termékeket versenytársaikhoz képest drágábbá. Ez azonban viszonylagos, hallhattuk, hiszen a kiváló minőségű műtrágyába fektetett pénz a kiváló minőségű árunövényben sokszorosan megtérül. Az Osmocote-tal nemcsak tápanyagot, hanem garanciát is kap a vevő a biztonságra, a minőségre, a teljesítményre és az egyöntetűségre.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2018/51-52 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kertek természetesen

A természetes kertek alkotói olyan megoldásokat igyekeznek tudatosan alkalmazni, amelyek a természetben is megtalálhatóak. A Kertbarát Magazin korábbi számában már kitértünk a Green City-szellemiségű kertek csapadékvíz-megőrző megoldásaira, illetve honos fajokon alapuló sokszínű növénytársulásaira; ezen a gondolatsoron tovább haladva most vizsgáljuk meg a természetesség jegyében a kert más elemeit is.

Magyar születésű kajszik

Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták.

Növényvédelmi előrejelzés – Szárazságkedvelők előnyben

Most a száraz és meleg időt kedvelő károsítók szaporodtak fel a kertekben: a lisztharmat, a molyok, a vértetű, és persze a túlságosan is jól ismert poloskák. A nedvességkedvelő gombás fertőzéseknek alapvetően nem kedvezett az időjárás, nagy lehet azonban a különbség az egyes kertek mikroklímája között, nem árt tehát a felderítés.

Kavicsok és kutyák

Van, aki tiszta lappal indul a kert kialakításakor, mindent letarol, majd fölépíti saját, új világát. Berta Noémi azonban a nagyszülők munkáját tiszteletben tartva látott az átalakításhoz fővárosi kertjében. A kiválasztott néhány hírmondó növényóriás árnyékában a mai kor igényeihez igazodó kertet alakított ki, amely ráadásul négy kutya otthona is.

A banán segít a súlyvesztésben?

A banánnak számos jótékony hatása közismert, de vajon ez az édes gyümölcs hozzásegíthet bennünket a súlyvesztéshez?

Szeretjük is, meg nem is a direkttermőket

Direkttermők alatt a szőlőfajták azon csoportját értjük, amelyek az amerikai Vitis labrusca leszármazottai, európai „vinifera-vért” nem is hordoznak. Nevüket onnan kapták, hogy részleges ellenállóságuk miatt alanyra oltást nem igényelnek, vagyis közvetlenül, direkt módon is képesek teremni. A termő fajták egy sokat vitatott csoportja ez, bizonyára sokan összekötik a nevüket a rókaízzel és a gyenge minőséggel.

Csak a francia fogyasztók harmadának ízlik a fürtös paradicsom

Egy fogyasztói felmérés szerint a francia vásárlók nem igazán elégedettek a nyáron kapható fürtös paradicsom és charentais sárgadinnye minőségével. Mindezt a következtetést az után vonták le, hogy közel 900 fogyasztóval kóstoltattak vakon diszkont áruházakban, szupermarketekben és zöldség-gyümölcs boltokban kínált terméseket.

Nemecsek újból megfürdik

Sokan keresik a Füvészkertben azt a helyet, ahol Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című regényének hőse, Nemecsek Ernő a medencébe merült. Az ifjúsági regény hősét és a jelenetet szobor idézi meg, amit csütörtökön avattak föl.

Tájba illeszkedő körtés

Mikola Péter informatikus tanárember, vagyis a körtetermelés távol esik a szakmájától. Ráadásul lakóhelyétől 230 kilométerre, Sényén termel, mégpedig úgy, hogy hagyományos gyümölcsöse teljes mértékben illeszkedjen a szőlőbirtokokkal tűzdelt tájba. Munka közben érdeklődő fiatalok segítségével az elhagyott régi pincéket is feltárja.

Ahol nincs konkurenciája a dinnyének

Egy Bajorországban élő német dinnyetermelőt mutat be riportjában a Süddeutsche Zeitung: bár Németországnak ezen a vidékén szokatlan a dinnyetermesztés, az egyre melegebb nyarak mégis lehetővé teszik, hogy megteremjen a sárga- és görögdinnye néhány fajtája.