Back to top

Az ezerarcú PET-palack

A kiürült és kidobott PET-palackok gyorsan feltöltik a hulladéklerakókat, és biológiai lebomlásuk több mint 400 év. Ugyanakkor hálás anyagok az újrahasznosításhoz. Művészek, tervezők és ékszerészek érdeklődését is gyakran felkelti. Nem csoda, hiszen könnyen hozzáférhető, olcsó és ellenáll a károsodásnak, és ránézésre olyan, mint az üveg.

 

Semmi akadálya a hogy egy teraszt függőleges PET palack kerttel vegyünk körbe. Ehhez a kivitelhez jó néhány üres flakonra lesz szükségünk.

Egyszerű ötlet a mini üvegházak készítésére, a hidegre érzékeny növények számára. A védendő példányok számára levágjuk a a palack alját, és így fedjük le. Az ilyen védőburkolatok az ablakpárkányon is remekül működnek a magvak csíráztatásakor.

Ehhez a telepítéshez az egész flakont felhasználjuk. Félbevágjuk, az alsó rész víztartályként, míg a felső virágcserépként funkcionál. A zárókupakon szükség lesz egy lyukra amin keresztül a víz felszívódhat a föld kiszáradása előtt.

Hirtelen szükség van egy virágcserépre? Palackból azonnal készíthetünk egyet. Eltávolítjuk a címkét és a tetejét, majd behelyezzük a virágföldet a növényekkel.

Egyszerű módja a hagyma ültetésének. Egy 5 literes palackba tegyünk rétegesen virágföldet és hagymafejeket a flakon kilyukasztott fala mellé. A szükséges vízmennyiséget a palack tetején pótolhatjuk.

Madáretető. Az üres és kupak nélküli palackot megtöltjük magvakkal, és fejjel lefelé fordítva egy doboz felé helyezzük.

Egy kis és egy nagy ásványvizes palack kombinációjával szabályos ételbárt készíthetünk a madarak számára.

Az üdítős flakonok nagyszerű építőanyagok. Üvegházat készíthetünk belőlük, ahol a palackok falát faszerkezethez rögzítjük ragaszással, vagy kötözéssel. Sikeresen helyettesítik a melegházakban használt fóliát illetve üveglapokat. Nagy fényáteresztő és hő visszatartó képességűek.

Egyszerű, de nagyszerű ötlet a félbe vágott palack, melynek az alsó része a víztároló, a fölső pedig a növény a virágfölddel.

 

Ha a kertben lévő talaj nem túl termékeny, ültetvényt hozhatunk létre a képen látható módon.

 

Egynémely növénynek több hőre van szüksége a növekedéshez, mint a többinek. Számukra mini üvegházat készíthetünk a flakon tetejéből.

 

Ez az „automatikus” madáretető egy flakonból és két fakanálból készült.

Ha nagy ablak, vagy üvegezett felületünk van, és nincs ötletünk a kihasználására, akkor készítsünk függőkertet palackokból.  

 

Ezermesterek akár ilyen melegházat is készíthetnek. A munka türelmet igényel, de a befektetett energia busásan megtérül.

Kerti öntöző a lehető legegyszerűbb kivitelben.

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: 
ladnydom.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így lehet bevetni a szamuráj darazsat a poloskák ellen

Az Oregoni Állami Egyetem tudósai azt vizsgálták, miképpen használható a parazita darázs szabadföldi körülmények között. Az apró rovar azonban igen érzékenynek bizonyult az általánosan elterjedt rovarölő-szerekre.

Meggypiaci latolgatás

Az idén az első termésbecslés szerint 30-40 százalékkal kevesebb meggy terem nálunk, mint tavaly. A tavaszi fagyok még virágzás előtt érték a kerteket, de a hideg károsította a termőt, sok virág nem tudott megtermékenyülni emiatt. A virágzás alatt nagy volt a szárazság és kevés méh járt a gyümölcsösökben, ami tovább rontotta a megporzást.

Növényvédelmi előrejelzés – Támadnak a poloskák

Nagy kárt tesz a cseresznyében és a meggyben a monília, a késői érésű fajták még menthetők, de nagy a kihívás. Az almamoly egyelőre gyérebben rajzik, viszont van vértetű, varasodás és lisztharmat, sőt tűzelhalás is. A meleg időben általános támadásba lendültek a poloskák, most főleg a bogyósgyümölcsökön látni belőlük sokat. A virágzó szőlőt is számos betegség ellen kell védeni.

Levéltetvek a kajszibarackfákon

Az időjárás melegedésével a levéltetvek is megjelentek a gyümölcsfákon. A kajsziban a levéltetvek közül a valódi levéltetvek családjába tartozó zöld őszibarack-levéltetű és a hamvas őszibarack-levéltetű esetenkénti előfordulására számíthatunk, de ellenük általában nincs szükség külön védekezésre.

Európára is kihat a marokkói szamóca helyzet

Marokkóban a szamócaföldeken a kedvezőtlen időjárási körülmények akadályozták a virágok és a gyümölcsök fejlődését, ami kihatott a mennyiségre és a minőségre is.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

Varsó virágba borul és versenyez

Hétfőn kezdődik a legnagyobb lengyel ökofesztivál a Varsó zöldben és virágban elnevezésű mozgalom. Az elmúlt évek alatt a legnagyobb és legszebb fesztivál lett Lengyelországban.

Zenélő kertészet

A kertművészet és a zeneművészet találkozásának lehettek szem- és fültanúi azok, akik szombat délelőtt ellátogattak Szombathely herényi városrészébe, az Innoflora Évelőkertészetbe, ahol andalító kamaramuzsika és vérpezsdítő gitárdallamok közepette ismerkedhettek meg az érdeklődők az évelő dísznövények változatosságával, sokoldalúságával, igényeivel és tartásával.

Hazánkban is gyorsan fejlődik a biotermesztés

A csengeri Szatmári-Ízek Kft. 7000 tonna almájának a harmada biotermesztésű, amit frissen és földolgozva is forgalmaznak. A termelői szervezet vezetője, Gulácsi Mihály szerint a bióban van a jövő, ezért is rendeztek már harmadszor szakmai tanácskozást és bemutatót.

Az oltás a konzervuborka termésbiztonságát is egyértelműen fokozza

Elsősorban a Heves megyei Csány térségében termesztenek fóliasátrakban konzervuborkát. A zömmel fűtetlen berendezésekből a 10-12 centiméter hosszú, úgynevezett kovászolni való uborkával látják el a frisspiacot, valamint a vecsési savanyítókat. A tavaszi hűvös időjárás kedvezőtlen hatása a védett termesztésben is érzékelhető volt, az oltott növényeket azonban kevésbé viselte meg.