Back to top

Télen is lehet színes

Lombhullás után kertünkben a lomblevelű örökzöldek és a fenyőfélék kerülnek előtérbe. Mivel tehetjük színesebbé a látványt?

• Színes vesszejű cserjékkel, színes vagy érdekes kérgű fákkal, változatos bambuszokkal

Fehér som, piros vesszőkkel
Fehér som, piros vesszőkkel
Ha pirosra vágyunk, ültessünk fehér somot (Cornus alba ’Sibirica’, ’Siberia Pearl’, ’Sibirica Variegata’, ’Spaethii’) vagy veresgyűrűs somot (Cornus sanguinea ’Winter Beauty’). A Cornus alba ’Kesselringii’ fajtának szinte fekete a vesszeje, a Cornus stolonifera ’Flaviramea’-nak pedig élénksárga.

A nyírfa (Betula pendula) fehér kérge szép kontrasztot képez zöld vagy más színű háttérnövényzettel. A bambuszok közül a Phyllostachys nigra ’Punctata’ szára fekete, a Phyllostachys aureosulcata ’Spectabilis’ szárának barázdái élénkzöldek. A bambuszok lombja egyébként örökzöld.

Mutatós bambuszszárak
Mutatós bambuszszárak

• Télen virágzó fákkal és cserjékkel

Meglepő, de a mi kontinentális éghajlatunkon is vannak olyan kerti növények, amelyek a tél kellős közepén, novembertől februárig virágoznak. Elég soknak a virágja erősen illatos is. A Higan japán díszcseresznye (Prunus subhirtella ’Autumnalis’) kecses fácska, októbertől márciusig hozza egyszerű, világos rózsaszínű virágjait. Tél végén, februárban virágoznak a varázsmogyorók, sárga, narancs, téglavörös, különleges, kócos szirmú virágaikkal (Hamamelis mollis-fajták). Ugyanakkor virágzik a téli jázmin is (Jasminum nudiflorum), sötétzöld terülő vesszőin hozza apró élénksárga virágait. Az illatos virágúak között a korai loncot (Lonicera x purpusii), az illatos loncot (Lonicera fragrantissima) és a korai virágzású bangitákat (Viburnum x bodnantense, Viburnum x bodnantense ’Charles Lamont’, Viburnum x bodnantense ’Dawn’, Viburnum tinus ’Eve Price’) említhetjük.

A varázsmogyoró kócos ágai
A varázsmogyoró kócos ágai
Az alacsony cserjék közül a csarab (Calluna vulgaris) és az erika (Erica carnea) igen közkedveltek, divatosak, a kertben, balkonládában, kaspókban egész télen virágoznak. Hasonló a dérbabér (Skimmia japonica), amelynek fényes örökzöld levelei és lila virágbimbói díszítenek egész télen.

• Színes vagy tarka lomblevelű örökzöldekkel és színeslombú téli zöldségekkel, dísznövényekkel

A kecskerágó, a téli dísz
A kecskerágó, a téli dísz
Az alacsony termetű cserjék között számos színhatást tudunk teremteni kecskerágókkal, amelyek tarkabarka levelei fehérrel, sárgával, rózsaszínnel foltozottak. Közülük is különösen kedveltek az Euonymus fortunei ’Emerald’n Gold’, ’Emerald Gaiety’, ’Gold Prince’ és ’Coloratus’ fajták. A magasabb termetű cserjék között aranysárgával pöttyözöttek a tarkalevelű japán babérsom (Aucuba japonica ’Picturata’) levelei, a kerti korallberkenyéé (Photinia fraseri ’Red Robin’) pedig egész télen pirosak.

Feltűnő, tartós színfoltot teremthetünk a téli kertben zöldségekkel is, például díszkáposztákkal, vagy színes, sárga és bordó levélnyelű mángoldokkal. És miért ne próbálnánk szürkészöld póréhagymát is ültetni?

• Színes bogyótermésű fákkal, cserjékkel, futónövényekkel

A különleges kínai lilabogyó
A különleges kínai lilabogyó
Számtalan fa és cserje díszít télen a terméseivel, a színes bogyókat a madarak is szívesen csipegetik.

Igazán különlegesek, egész télen a bokron maradnak az arónia vagy törpeberkenye (Aronia melanocarpa ’Hugin’, Aronia x prunifolia ’Viking’) fekete bogyótermései. Közkedveltek a talajtakaró madárbirsek (Cotoneaster salicifolius ‘Parkteppich’, Cotoneaster dammeri ‘Coral Beauty’), valamint a fehér és a rózsaszín termésű hóbogyók (Symphoricarpos x doorenbosii ’Amethyst’, ’Magic Berry’, ’Mother of Pearl, ’White Edge’). A kínai lilabogyó (Callicarpa bodinieri ’Profusion’) bogyói élénklila színűek, a magasabb termetű tűztövisek (Pyracantha ’Golden Charmer’, ’Mohave’, ’Orange Charmer’, ’Orange Glow’) piros, narancs és sárga terméseikkel hívják föl magukra a figyelmet.

Pergolára futtatható díszítő szőlő
Pergolára futtatható díszítő szőlő
A fák közül szép díszei a téli kertnek a berkenyék (Sorbus aucuparia, Sorbus intermedia, Sorbus ‘Burka’) és azok a díszalmák, amelyek megtartják télen az almácskáikat (Malus ’Red Sentinel’, Malus ’Evereste’, Malus ’Sugar Tyme’), illetve természetesen a galagonyák (Crataegus laevigata Paul’s Scarlet).

A pergolákra, falakra, farácsokra futtatott díszszőlő (Parthenocissus quinquefolia és Ampelopsis ’Elegans’) lilásfekete, illetve porcelánkék bogyói is különleges díszek.

Hazai díszfaiskolák kínálatából válogattunk, az ajánlott fajok és fajták tehát kaphatók a magyarországi árudákban.

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2018/11-12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így lehet bevetni a szamuráj darazsat a poloskák ellen

Az Oregoni Állami Egyetem tudósai azt vizsgálták, miképpen használható a parazita darázs szabadföldi körülmények között. Az apró rovar azonban igen érzékenynek bizonyult az általánosan elterjedt rovarölő-szerekre.

Meggypiaci latolgatás

Az idén az első termésbecslés szerint 30-40 százalékkal kevesebb meggy terem nálunk, mint tavaly. A tavaszi fagyok még virágzás előtt érték a kerteket, de a hideg károsította a termőt, sok virág nem tudott megtermékenyülni emiatt. A virágzás alatt nagy volt a szárazság és kevés méh járt a gyümölcsösökben, ami tovább rontotta a megporzást.

Növényvédelmi előrejelzés – Támadnak a poloskák

Nagy kárt tesz a cseresznyében és a meggyben a monília, a késői érésű fajták még menthetők, de nagy a kihívás. Az almamoly egyelőre gyérebben rajzik, viszont van vértetű, varasodás és lisztharmat, sőt tűzelhalás is. A meleg időben általános támadásba lendültek a poloskák, most főleg a bogyósgyümölcsökön látni belőlük sokat. A virágzó szőlőt is számos betegség ellen kell védeni.

Levéltetvek a kajszibarackfákon

Az időjárás melegedésével a levéltetvek is megjelentek a gyümölcsfákon. A kajsziban a levéltetvek közül a valódi levéltetvek családjába tartozó zöld őszibarack-levéltetű és a hamvas őszibarack-levéltetű esetenkénti előfordulására számíthatunk, de ellenük általában nincs szükség külön védekezésre.

Európára is kihat a marokkói szamóca helyzet

Marokkóban a szamócaföldeken a kedvezőtlen időjárási körülmények akadályozták a virágok és a gyümölcsök fejlődését, ami kihatott a mennyiségre és a minőségre is.

Varsó virágba borul és versenyez

Hétfőn kezdődik a legnagyobb lengyel ökofesztivál a Varsó zöldben és virágban elnevezésű mozgalom. Az elmúlt évek alatt a legnagyobb és legszebb fesztivál lett Lengyelországban.

Zenélő kertészet

A kertművészet és a zeneművészet találkozásának lehettek szem- és fültanúi azok, akik szombat délelőtt ellátogattak Szombathely herényi városrészébe, az Innoflora Évelőkertészetbe, ahol andalító kamaramuzsika és vérpezsdítő gitárdallamok közepette ismerkedhettek meg az érdeklődők az évelő dísznövények változatosságával, sokoldalúságával, igényeivel és tartásával.

Hazánkban is gyorsan fejlődik a biotermesztés

A csengeri Szatmári-Ízek Kft. 7000 tonna almájának a harmada biotermesztésű, amit frissen és földolgozva is forgalmaznak. A termelői szervezet vezetője, Gulácsi Mihály szerint a bióban van a jövő, ezért is rendeztek már harmadszor szakmai tanácskozást és bemutatót.

Az oltás a konzervuborka termésbiztonságát is egyértelműen fokozza

Elsősorban a Heves megyei Csány térségében termesztenek fóliasátrakban konzervuborkát. A zömmel fűtetlen berendezésekből a 10-12 centiméter hosszú, úgynevezett kovászolni való uborkával látják el a frisspiacot, valamint a vecsési savanyítókat. A tavaszi hűvös időjárás kedvezőtlen hatása a védett termesztésben is érzékelhető volt, az oltott növényeket azonban kevésbé viselte meg.

Új cseresznye- és meggyfajták Érdről

A NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet érdi állomásán közel 70 éve nemesítenek cseresznyét és meggyet. Az idén fajtaújdonságokat mutatott be nemesítőjük, Apostol János. Fontos szelekciós szempont volt a méret és húskeménység, cseresznyénél a repedésre való hajlam, meggynél a betegségekre való érzékenység. A már névvel rendelkező fajták mellett 26 ígéretes hibrid is van az ültetvényben.