Back to top

Hangos siker lett a Legyél Te is mezőgépész! fináléja

Remek hangulatú versengéssel vitte hírét a MEGFOSZ a mezőgépész szakmának: a Legyél Te is mezőgépész! Országos Bajnokság 24 csapatából a legjobb 6 az AGROmashEXPO-n mérhette össze tudását. A mezőgépészethez kötődő szakokon tanuló középiskolások népes szurkolótábor előtt vettek részt a már hagyománynak számító, ezúttal azonban merőben új koncepció mentén szervezett kezdeményezés fináléjában.

A versenyzők szurkolói rigmusokat harsogtak, sálakat lengettek és transzparenseket emeltek magasba – noha a hangulatot sportesemények is megirigyelhették volna, e jelenetek a Legyél Te is mezőgépész! Országos Bajnokság döntőjében játszódtak le.

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) vetélkedőjét az Agrárminisztérium támogatásával immáron negyedik alkalommal, az idei évtől azonban új névvel s új koncepció mentén rendezték meg a szervezők mezőgazdasági gépész, gépésztechnikus és gépjavító szakos középiskolások számára.

A versengés egyébként már októberben elkezdődött, méghozzá 24 csapat 120 diákjának részvételével: a fiataloknak hónapokon keresztül a legkülönfélébb feladatokat kellett megoldaniuk, mígnem aztán kiderült, mely 6 csapat vehet részt a végső megmérettetésen.

Az AGROmashEXPO-n rendezett nagyszabású döntőt Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke nyitotta meg, aki elmondta, a korábbi kezdeményezésüket ezúttal lazább keretek közt, a versenyzők barátai és iskolatársai előtt szerették volna megrendezni. Hogy ez miért fontos, arról a verseny közben Dr. Medina Viktor, a MEGFOSZ igazgatója, a szakmai zsűri egyik tagja beszélt lapunknak.

„Kezdeményezésünk révén minél több fiatallal szeretnénk megismertetni és megkedveltetni a szakmát. A versenyzők elméleti és gyakorlati feladatokban, játékos formában, kreativitásukat is felhasználva versengenek egymással, ezáltal is rávilágítva a mezőgépész szakma sokszínűségére” – mondta a szövetség igazgatója.

Dr. Medina Viktor szerint a versenyen tapasztalt hangulatot és szenvedélyt bármilyen sportrendezvény megirigyelhetné, és épp ez a versengés másik lényege: a szervezők azt szeretnék, hogy ez a lelkesedés akkor is jellemezze a fiatalokat, amikor munkába állnak majd.

A döntőben részt vevő csapatok a remek hangulatot zenés bemutatkozó videókkal és bevonulásukkal alapozták meg, ezt követően pedig négy feladatban mérték össze tudásukat. A bemelegítést a villámkérdések jelentették, amikor is a versenyzőknek előzetes tudásukról kellett számot adniuk. Ezt követően a csapatoknak rendsodró karokat kellett összeszerelniük – a gyorsaság, az együttműködési készség és a precizitás döntött ez esetben. A „játékos pénzügyek az MKB Pénzügyi Csoporttal” elnevezésű harmadik körben egyebek közt a gyors fejszámolás és a találékonyság jelentette a kulcsot, majd pedig egy újabb gyakorlati feladat, a hígtrágya kijuttató cső szerelése következett.

A Péterkeszaki újratöltve csapata (Zay Ferenc, Molnár Nándor, Bartók Tamás, Farkas Adrián, Katona Kristóf)
A szakmai zsűri nem sokkal később – a tombolahúzás után – végül meghozta döntését; a végső eredményt a csapatok előzetesen elkészített, általuk választott alkatrészekből összeállított modellek, illetve a finálé feladataiban elért pontszámaik határozták meg. Mindezek alapján kiderült, idén

a Péterkeszaki újratöltve nevű csapat bizonyult a legjobbnak. Tagjai (Molnár Nándor, Bartók Tamás, Zay Ferenc, Farkas Adrián, Katona Kristóf, illetve felkészítő tanáruk Bolla László) az AM ASzK-Pétervásárai Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumából érkeztek.

Az eredményhirdetés után megtudtuk, a győztes versenyzők mezőgazdasági gépész szakmát tanulnak, illetve tanultak, s jellemzően e szakmában szeretnének elhelyezkedni, ketten pedig a családjuk állattenyésztési feladataiban is szeretnék kivenni részüket. Mint mondták, a versenyen az elmúlt évek alatt, az iskolában és a szakmai gyakorlatokon szerzett tudásukat kamatoztatták. A fiatalok az első helyezésük révén jó néhány ajándékkal gazdagodtak, köztük a verseny fődíjával, egy 4 napos szakmai tanulmányúttal, amelynek fő helyszíne a lengyelországi Bednary-ban megrendezendő 2019-es Agro Show lesz.

MMG - Bajnokcsapat: ők lettek a "Legyél Te is mezőgépész!" verseny győztesei

 

A Legyél Te is mezőgépész! Országos Bajnokság döntőjének eredménye:

1. Péterkeszaki újratöltve (AM ASzK-Pétervásárai Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma – Pétervására)

2. Hengerfejesek (AM KASZK Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma – Piliscsaba)

3. Mezős 5ös (Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium – Pápa)

4. TéeSZCSé (Szentannai Középiskola és Kollégium – Karcag)

5. SZENTannai művEK (Szentannai Középiskola és Kollégium – Karcag)

6. ÉSZkombájnok (Bereczki Máté Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Sportiskola – Baja)

A versenyről készült további fotókat elérhet a fotógalériánkban, ide kattintva.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tízévnyi élmény a Nyírségben

Fontos dátumhoz érkezett a nyíregyházi Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola: az oktatási intézményt éppen tíz évvel ezelőtt, 2009-ben alapította a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. A cél azóta is változatlan: erdőpedagógiai foglalkozásokon megismertetni a gyerekeket az erdő élővilágával, a fenntartható erdőgazdálkodással és megszerettetni velük az ERDŐ-t.

Ismét a Campus fesztiválon az erdei iskola

Régiből újat! Védd a természetet! Mi fán terem? Légy zöld! – csak néhány a NYÍRERDŐ Zrt. Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskolájának programjaiból, amikkel a debreceni Campus Fesztiválon várják a fiatalokat szerdától szombatig, délutánonként.

Ahol hallgatói előírás a csokoládé kóstolás

Szeptembertől új évfolyammal indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése.

„Ajándék a mezőhegyesieknek”

Extrém meleg, színvonalas verseny, helyi vonatkozású sikerek – ezek jellemezték a XXV. Jubileumi Kanca- és Ménversenyt Mezőhegyesen.

A vidéki egyetemeknek küldetésük van

Július elsejével hivatalba lépett Kovács Melinda, a Kaposvári Egyetem új rektora. Az állatorvos végzettségű szakember, aki a Magyar Tudományos Akadémia doktora és rendes tagja, csaknem négy évtizede dolgozik Kaposváron. Mint fogalmaz, sorsa összefonódott az egyetemmel, amelytől olyan sokat kapott, hogy most ő is szeretne visszaadni ebből.

Új dékán a debreceni agrárkaron

Az élelmiszertudomány nemzetközileg elismert professzora, Bánáti Diána vezeti július 1-jétől a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karát. A szakember hét év brüsszeli megbízatás után tér haza Magyarországra.

Titkos oázis a Göbös-majorban

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. fontos küldetése a környezeti kultúra fejlesztése, amelynek kiemelt színtere az erdei iskola. A már 20 éves múltra visszatekintő Ravazdi Erdei Iskolánk mellett, a közelmúltban újult meg a Kapuvártól 12 kilométerre, festői környezetben, erdőkkel körülvett tisztáson, a Göbös-majorban működő minősített oktatóhelyünk.

A Kárpát-medence legjobb lekvárai és borai

Egyesek talán még nem tudják merre is keressék Peszektergenyét – vagy szlovákul Sikenicát -, ám boros és lekváros körökben egyre népszerűbb a Palik család által már hatodik éve szervezett nemzetközi bor- és lekvárverseny. Az Esztergomtól alig félóra autózással elérhető Alsó-Garammenti településen az Eszterházy családnak állt hatalmas szőlészete, szüretei messze földön híresek voltak.

Változatos erdők, tartalmas programok

A Verőcétől Püspökhatvanig és Vácrátótig húzódó, közben a Naszály-hegyet is magában foglaló erdőtömbök gazdája az Ipoly Erdő Zrt. Váci Erdészete. A váci központtal működő erdészet mintegy 7000 hektár állami erdőt kezel

„Ha keresed az igazit, jelöld meg a Lippait!”

A Lippai János Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola honlapján és beiskolázási tájékoztatóján ezzel a frappáns szlogennel hívják a tanulókat az iskolába. A patinás nyíregyházi szakképző intézmény a 2019–2020-as tanévben ünnepli megalapítása nyolcvanadik évfordulóját.