Back to top

Még mindig nő az agrárlízing

Rekordösszeggel zárta a múlt évet a magyar lízingpiac. A teljes lízingpiacot érintő erőteljes növekedés az egyes szegmenseken belül eltérően érvényesül. Az agrárlízing piacán nem növekedett ilyen látványosan a kihelyezés, de szégyenkezésre így sincs ok.

690 milliárd forint feletti finanszírozott összeggel zárta a múlt évet a magyar lízingpiac. Ez 13 százalékos éves bővülést jelent az előző évhez képest, 2008 óta pedig a legmagasabb érték - közölte a Magyar Lízingszövetség. A bővülés elsősorban a járműfinanszírozásnak köszönhető és az építőipari boom is rekordot eredményezett az egyik részpiacon. A lízingpiac a mostani kilátások szerint az idén 10 százalékos növekedésre lehet képes. A magyar lízingpiac évek óta az európai átlagot és a régiós piacot meghaladó növekedést mutat.

Több területen, például a gép-, agrár-, flotta- és teherautó-finanszírozásban már a válság előtti volumeneknél tart a magyar piac.

A teljes szegmensen belül 2014 óta az egyik legstabilabb piac a mezőgazdasági gépek finanszírozása. 2018 az előzetes várakozások ellenére komoly, 14 százalékos növekedést hozott, így rekordnagyságú, 82 milliárd volt az új finanszírozás. A növekedés a tavalyi év folyamán gyorsult. Az AKI 01-09 havi statisztikái szerint 2018 első kilenc hónapjában 13 százalékos növekedés volt a gépforgalomban. A mezőgazdasági gépek körében a lízing tehát továbbra is tartja erős pozícióit, 40 százalék feletti volt a részesedése. A mezőgazdasági beruházások volumene is bővült 10,6 százalékkal.

„A mezőgazdasági gépek esetében a növekedés dinamikája már csökken, hiszen egy időben húsz százalék felett is volt az éves bővülés, vagyis látható, hogy a piac már kezd telítődni. Ezzel együtt a 14 százalékos éves növekedés a mezőgazdasági gépek lízingpiacán még mindig jelentősnek mondható” - mondta el lapunk kérdésére Nyikos Katalin. A Magyar Lízingszövetség elnöke kifejtette: látható, hogy a mezőgazdasági szereplőknél mind a beruházáshoz szükséges anyagi fedezet, mind pedig a hajlandóság megvan. „Attraktív, csábító, komoly géppark mutatkozott be a közelmúltban az Agromashexpo kiállításán is. A gépekben alkalmazott technológia ráadásul rohamtempóval fejlődik, az új eszközök pedig nagyobb hatékonyságot, jobb termelési potenciált jelentenek. Érthető tehát az érdeklődés.”

Az elnök azt is elmondta, hogy a mezőgazdasági gépeknél alkalmazott lízingkonstrukció is nagyban hozzájárul a még mindig jelentős növekedéshez.

A gazdák ugyanis az áfa megfizetésével elvihetik a gépeket, vagyis lényegében nem szükséges önerő a konstrukcióhoz. Az egész konstrukcióra jellemző az egyszerűség és átláthatóság, a gyakorlatiasság. Például a törlesztési terv is a mezőgazdaság igényeihez igazodik, hiszen egy évben két alkalommal kell törleszteni. Ráadásul a két részlet sem egyenlő, év közben egy kisebb, ősszel, amikor a termelőknek a bevétele zömmel jelentkezik, pedig egy nagyobb részletet kell fizetni. Mindezek a gyakorlatias részletek biztosítják azt, hogy a lízing évente mintegy 70-80 milliárd forintot helyez ki a mezőgazdaságba.

A jövőről szólva Nyikos Katalin elmondta: várható, hogy a forinterősödés, az NHP Fix révén elérhető olcsó és kiszámítható kamatozású forrás segíthet a további növekedésben.

Azt ugyanakkor nehéz lenne megmondani, hogy a mezőgazdasági lízingpiac növekedése kétszámjegyű lehet-e 2019-ben, hiszen a piac részben kezd telítődni, részben pedig már eleve egy nagyon magas bázisról indul az év.

Tény, hogy az elmúlt években kifejezetten jól húzott a mezőgazdasági lízing is a teljes szektoron belül. Az agrárgépek, illetve kertészeti gépek lízingje elsősorban azért növekedett, mert a Növekedési Hitelprogram (NHP) húzta a piacot, főleg 2014-től, amikor a lízingkonstrukciók is elérhetőek lettek a programon belül. Ekkor a korábbi 45 milliárdos éves kihelyezésről mintegy 72 milliárd forintra ugrott az agrárlízing. Ez a jelentős növekedés nem folytatódott, de az akkor elért eredmény megmaradt, és folyamatosan bővülni is tudott. Később némileg lassult a lendület, de sikerként könyvelheti el az ágazat, hogy a kieső NHP keresletet piaci forrással helyettesíteni tudták a finanszírozók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csak a francia fogyasztók harmadának ízlik a fürtös paradicsom

Egy fogyasztói felmérés szerint a francia vásárlók nem igazán elégedettek a nyáron kapható fürtös paradicsom és charentais sárgadinnye minőségével. Mindezt a következtetést az után vonták le, hogy közel 900 fogyasztóval kóstoltattak vakon diszkont áruházakban, szupermarketekben és zöldség-gyümölcs boltokban kínált terméseket.

Már a toxintartalmat is vizsgálják

A sok csapadék kedvezett a kórokozók fertőzésének az ipari paradicsom állományokban is. Arra azonban különösen vigyázni kell a termesztőknek, hogy a védekezés során betartsák az élelmezés-egészségügyi várakozási időket, és a termésben kimutatható szermaradék véletlenül se haladja meg a megengedett értéket. Az alternáriás betegség elleni megelőző védekezés pedig más szempontból is fontos lett.

Egymilliót nyert a vásárlással

Egymillió forint volt a fődíj a Spájzolj és nyerj! játékban, amelyet egy kecskeméti háziasszony vehetett át nemrégiben Budapesten. A Magyar Termék Nonprofit Kft. tavaszi promóciója ezzel lezárult, de máris elindult a nyereményjáték őszi fordulója.

A fejlesztések miatt drágulhat a vetőmag

A technológiai korszerűsítés kényszere, a munkaerőhiány ellensúlyozására mindinkább emelkedő bérek, és általában a versenyképesség fenntartása áll annak hátterében, hogy az elmúlt évekhez képest némileg magasabb áron cserélhetnek gazdát az őszi kalászos vetőmagok – mondta el lapunknak a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A gazdaságos almatermesztés gépei

Augusztus 1-jén almatermesztési bemutatót tartottak Tiszavasváriban, Rozgonyi Géza kertészetében. Témája az volt, hogy milyen eszközökkel és gépekkel lehet mindinkább helyettesíteni a munkaerőt, ha kézi munkára már csak elvétve vállalkozik bárki is.

Agrárórák kisiskolásoknak

Az Egyesült Államokban, Georgia államban - egy kísérleti projekt keretében - hivatalosan is a kisiskolások tananyagának része lesz a mezőgazdasági ismeretek oktatása - számol be a modernfarmer.com agrár hírportál.

Fixkamrás körbálázó - megbízható minden körülmény között

A CLAAS szokásos, szakújságíróknak rendezett nemzetközi konferencián mutatta be idei újdonságait Franciaországban a napokban. A német vállalat látványos bemutatóval és éjszakai fotózással várta a világ számos országából összetoborzott sajtósokat, itt lehetett először látni munka közben a második generációs Lexion kombájnokat. Sorozatunkat az új ROLLANT 520, fixkamrás körbálázó bemutatásával folytatjuk.

Szakértő: pozitív hozadéka is van a Mercosur megállapodásnak

A Mercosur-tárgyalások során sok magyar aggály tisztázódott, majd része lett a megállapodásnak, amelynek előnyeit is érdemes kihasználnia a magyar termelőknek - mondta a Magyar Mezőgazdaságnak Vajda László agrárpolitikai szakértő.

Messziről jött, messzire lát

Bánáti Diána egyetemi tanár személyében július 1-je óta új dékán irányítja a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karát. Határozott, céltudatos, ami a nyilatkozatából is kiderül, a legritkább esetben fogalmazza meg a terveit feltételes módban. Kívülről jött ide, de nem ismeretlen hely számára Debrecen.

Út a világbajnokságig

A SkillsHungary verseny első helyezettje és most már a Worldskills 2019 Kazan versenyre készülő Apagyi Bence már a finish-ben van, aki a nehézgépszerelő szakmában fogja képviselni hazánkat 2019. augusztus 22-27-ig.