Back to top

Kína és India zöldíti a bolygónkat

A világ két legnagyobb szennyezője, Kína és India segíti a bolygó zöldülését is egy jelentés szerint – legalábbis egyelőre. Ez a hatás főleg abban gyökerezik, hogy Kínában igen ambiciózus faültetési kampány zajlik, illetve mindkét országban igen intenzív a mezőgazdasági termelés.

Több mint 2 millió négyzet mérfölddel, azaz közel 520 millió hektárral nő éves szinten a leveles növényekkel borított területek mennyisége. Ez összevetve a 2000-es évek korai szakaszával 5 százalékos növekedést jelent.

A plusz növényzet segíti a klímaváltozás lassítását, de a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a növekvő hőmérséklet „ellensúlyozza” ezt a pozitív hatást.

Mi is történik tulajdonképpen?

Az amerikai űrügynökség, a Nasa műholdas adatai szerint az elmúlt két évtizedben a leveles növényekkel borított terület aránya (ebbe beletartoznak a lágy- és fásszárúak is) annyival nőtt, amekkora az amazonasi esőerdő teljes területe.

Ezt a zöldülést először a 1990-es évek közepén vették észre.

A tudósok eleinte úgy gondolták, hogy a légkörben lévő extra széndioxid mennyisége, illetve a melegebb, nedvesebb klíma adott nagy lökést a növényeknek. Azonban nem tudták, hogy ehhez a növekedéshez a mezőgazdaságban és az erdőgazdaságban bekövetkező változások mennyit adnak hozzá.

A Nasa Modis nevű műszerének köszönhetően azonban – mely két, a Föld körül keringő műholdon is ott van – most már egyértelműen látszik, hogy mindkét ágazat hozzátett ehhez a folyamathoz.

Miért Kína és India az éllovasok?

Kína hozzájárulása a globális zöldítéshez főleg annak köszönhető, hogy számtalan programot indított az erdőterületei kiterjesztésére és megőrzésére. Ez utóbbi az ország zöldítő hatásának 42 százalékát adja.

Az erdőtelepítéssel kapcsolatos irányelveket úgy dolgozták ki, hogy csökkentsék a talajeróziót, a légszennyezést és a klímaváltozást.

A zöldítés 32 százaléka pedig – mely Indiában 8 százalék – az intenzív, öntözött és trágyázott növénytermesztésnek köszönhető. A gabona-, zöldség-, gyümölcs- és egyéb élelmiszernövény termesztés 35-40 százalékkal nőtt mindkét nemzetnél a 2000-es évek óta, hogy etetni tudják a növekvő népességüket.

A zöldítés jövőbeni trendjének változását több tényező is befolyásolja. Az egyik ilyen, hogy India hamarosan kifogyhat az öntözéshez használt talajvízből.

Globálisan nézve a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az atomszférában lévő széndioxid szintje rekord méreteket ölthet, köszönhető a Csendes óceáni térség melegedésének, ami viszont csökkenti a növények széndioxid felvételét.

Hogyan befolyásolja ez a klímaváltozást?

A Nasa Ames Kutatóközpontjának tudósa, Rama Nemani szerint

„Most, hogy tudjuk, hogy az emberi tevékenység kulcsfontosságú tényező a Föld zöldítésénél, ezt is figyelembe kell vennünk a klíma modellek felállításánál.”

„Ennek segítségével a tudósok jobb előrejelzéseket adhatnak Földön működő rendszerek működését illetően, ami segíti az országok döntéshozóit a cselekvési tervek kidolgozásában.”

Ranga Myneni professzor a Bostoni Egyetemről, aki először figyelt fel a hőmérséklet emelkedésére megismételte a korábban hangoztatott figyelmeztetését a BBC-nek: a többlet fanövekedés nem képes kompenzálni a globális felmelegedést, a növekvő tengerszintet, az olvadó gleccsereket, az óceán savasodását, a sarki jégsapkák olvadását, illetve a jövőben várhatóan szélsőségesebbé váló trópusi viharokat.

Azt el kell fogadni, hogy ugyan az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) modelljeibe belekalkulálták a növények széndioxid-felvételét is, azonban az továbbra is a legnagyobb bizonytalansági tényező lesz jövőbeli klíma-előrejelzésben.

Ez a kutatás egyidejűleg jelent meg az Egyesült Királyságban lévő IPPR (Institute for Public Policy Research) agytröszt figyelmeztetésével. A tanácsadó szervezet szerint

a kormányoknak nem csak szabad csak egyetlen környezeti problémára koncentrálniuk, hanem figyelembe kell venniük egy egész sor környezetvédelmi kérdést, mellyel a mai világ szembenéz, beleértve a talajok pusztulását is, ami a fő oka sok terület termékenységének csökkenésében.
Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rendhagyó agráróra fiataloknak

Mezőgazdasági érdekességekről tartott rendhagyó tanórát lapunk a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziumában. A pénzügyi ismeretek óra keretében a hangsúly a modern agráriumon volt.

Nagyobb területen vetettek kukoricát a Tolna megyei termelők

A tavalyinál nagyobb területen vetettek kukoricát idén a Tolna megyei termelők, a májusi csapadék jót tett a tavaszi vetésű növényeknek, és felgyorsult az őszi vetések fejlődése is.

Több mint 8 százalék szerint a Föld lapos

A Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) pszichológusai azt vizsgálták, hogy a lakosság milyen mértékben dől be a tudománytalan állításoknak és az összeesküvés-elméleteknek.

Uniós szabályozás az illegális dohánytermékek ellen

Új uniós nyomonkövetési rendszer lépett életbe hétfőn, amely az egyes árukon elhelyezett egyedi azonosító segítségével ismeri fel a nem törvényes úton előállított, vagy az ellátási láncba jogszerűtlenül bekerült dohánytermékek unión belüli mozgását - közölte az Európai Bizottság.

Egyre hatékonyabb az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelem

Az elmúlt három év eredményei alátámasztják, hogy egyre hatékonyabban végzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a teljes faanyagkereskedelmi lánc ellenőrzését Magyarországon.

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Szarvasmarha-legeltetés a hüllők szolgálatában

A Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Peszéradacsi-rét természetvédelmi szempontból különösen nagy jelentőségű terület. A fajok védelme elsősorban élőhelyeik megőrzésével biztosítható. A gyepterületek kezelésének két alapvető módja a kaszálás és a legeltetés.

Egyre kedvezőbbek a világgazdasági kilátások a cégvezetők szerint

A bizonytalan geopolitikai hangulat ellenére is világszerte optimisták a cégvezetők a makrogazdasági kilátásokkal kapcsolatban – állapítja meg az EY legfrissebb, 2900 felsővezető megkérdezésével készült tőkebizalmi elemzése – olvasható a cég Adó Onlinehoz eljuttatott közleményében.

A Dunánál, a Velencei- és a Tisza-tónál, valamint a Szigetközben irtják a szúnyogokat

Változatlanul csapadékos az időjárás, ami az elmúlt napok napsütésével párosulva optimális fejlődési környezetet biztosít a szúnyogok számára.

Amit a cirokról tudni érdemes tavaszi aszály után

A klímaváltozás számos nehézséget okoz a növénytermesztésben a változékonyság, az aszályos időszakok és a hőstresszes napok gyakoribbá válása miatt. Idén sok gazdaság gondban van az őszi vetésű gabonafélék és füvek gyenge kelése miatt. Felmerül a kérdés: mit eszik majd a tehén, vagy az üsző 2019 nyarától? Marad a kukoricaszilázs és a lucernaszilázs?