Back to top

Pincejárat Budafokon, Budapest Bornegyedében

Az Európában egyedülálló pincevilág 2019 márciusától ismét megnyitja kapuit minden hónap első szombatján, hogy az idelátogatók megkóstolhassák a legízletesebb Budafokon palackozott borokat, pezsgőket, élvezhessék a minőségi gasztronómia és kultúra időtlen varázsát.

„A három éve indult Budafoki Pincejárat program nagy népszerűségnek örvend mind a helyi lakosság, mind a turisták körében, ezért nem volt kérdés, hogy 2019-ben is folytatni fogjuk, megújult arculattal, gazdag programkínálattal.” – mondta Deutsch Anita művészeti vezető a március eleji sajtótájékoztatón a Lics Pincészetben.

Budafok, a főváros grinzingje
Fotó: viniczai

Hogy miért is nevezhetjük Budafok-Tétényt Budapest Bornegyedének?

Közel 100 km hosszú, Európában egyedülálló pincerendszerével az egykori Osztrák-Magyar Monarchia borkereskedelmi központja.

Minden hazai bortermelő vidék borát palackozzák itt. A „Szőlő- és Bor Városa” nemzetközi cím tulajdonosa is kerületünk, ahol az ország első borászati szakközépiskolája is található.

„A pincészetek mellett több étterem is csatlakozott a programhoz, ahol egy olyan egyedi borlapról is lehet válogatni, amelyen kizárólag Budafokon palackozott minőségi borok és pezsgők szerepelnek. Áprilistól a látogatók kedvenc helyszíne, a Barlanglakás Emlékmúzeum ismét látogatható lesz, újra indulnak tematikus helytörténeti sétáink, közkedvelt műveltségi vetélkedőnk: a Pincekvíz, a borkóstolóval egybekötött színházi előadások, valamint idén is megrendezzük a nagy népszerűségnek örvendő zenei tehetségkutató versenyünket, amelynek nyertese a most 30 éves Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon kap fellépési lehetőséget.” – emelte ki Salamon Judit, projektmenedzser.

(Balról) A tájékoztató házigazdája, Lics Judit, mellette Salamon judit, Deutsch Anita és Micheller Mirtill
Fotó: viniczai

A Budapest Bornegyede projekt 2019-es nagykövete Micheller Myrtill, aki nemcsak Magyarország egyik legismertebb jazz-és swing énekesnője, hanem pezsgőlovag és nem utolsósorban gyerekkora óta budafoki lakos is. „Megtiszteltetés számomra, hogy részt vehetek a Bornegyed projekt népszerűsítésében, hiszen fellépéseimmel jómagam is az igényes zene és kultúra elterjesztésén dolgozom, amelyhez a minőségi pezsgő-és borfogyasztás tökéletes kiegészítő.” – hangsúlyozta az énekesnő.

Az évadnyitó Pincejárat napon színes programkínálat várta a látogatókat.

Sokakat vonzott a Törley pincesétája, ahol a közel másfél évszázados pezsgőkészítési múlt megismerése után kóstolhattak is az itt készülő italokból. Idén is folytatódnak a nagy sikerű gasztro talkshowk: a Borvárosban ez alkalommal Opóczky István mesterszakács volt Révész József vendége.

A díjnyertes séfek nemcsak különböző konyhai fortélyokra tanították meg a megjelenteket,

hanem be is vonták őket az étel készítésébe. Így igazi csapatmunkában készült el a kapros juhtúróval töltött csirkemell szezámmagos bundában, friss salátával, amelyből természetesen mindenkinek jutott egy kis kóstoló is. A Borköltők Társasága Étteremben pincekvíz, a Katona Borházban pedig Badár Sándor stand up estje várta a látogatókat, ahol nem csak a Katona pince tételeiből, hanem a humorista saját készítésű borából is kóstolhattak.

Szem-szájnak ingere
Fotó: viniczai

Márciustól decemberig minden hónap első szombatján, 13.30-tól este 21 óráig 40 percenként közlekednek a különbuszok a Bálna parkolójából a Budafoki Pincevilágba.

A napijegy ára online 1000.- Ft, a buszon 1200.- Ft, ami korlátlan számú utazásra jogosít a belváros és Budafok között közlekedő körjáraton, és kedvezményes belépést biztosít az egyes helyszínekre. A kedvezményeket a kerületiek és a környező településekről érkezők lakcímkártya bemutatásával idén is igénybe vehetik.

A következő Pincejárat április 6-án, szombaton indul, a programok középpontjában a swing áll majd.

 

Forrás: 
bornegyed.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A McDonald's nem kis tételben vásárol magyar alapanyagokat

A KPMG hatástanulmánya szerint a magyarországi McDonald's teljes GDP-hatása 2014 és 2018 között elérte a 153,4 milliárd forintot. Különböző adók és járulékok formájában 2009 és 2018 között a vállalat és franchise partnerei 82,6 milliárd forintot fizettek be a magyar államháztartásba, miközben több mint 27 milliárd forint értékben végeztek beruházásokat - közölte az étteremlánc az MTI-vel.

Nagy, téli Nébih ellenőrzés: jól vizsgáztak az ünnepi vásárok

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés – a korábbi évekhez hasonlóan –decemberben zajlott az ország teljes területén. A kormányhivatalok és a Nébih szakemberei csaknem 2.600 létesítményt és több mint 13.800 élelmiszert vizsgáltak.

Másszunk ki a palackból - folyóbor trendek Amszterdamból

Újdonságok, trendek és érdekességek a folyóborok 11. alkalommal megrendezett versenyén. A folyó-, vagy inkább a helyszínen palackozott borok, nem a silány minőséget képviselik. Ezt bizonyítja az is, hogy egyre többen neveznek a folyóborok versenyére, tavalyhoz képest idén 40 százalékkal több bort bíráltak Amszterdamban.

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

Már dolgoznak a "vegán csirkén"

Az Egyesült Királyság legnagyobb pékséglánca már dolgozik egy csirkehúst helyettesíteni kívánó vegán terméken. A vásárlók imádták a növényi "kolbásszal" töltött péksüteményüket, ezért tovább bővítik az izgalmas ízvilágú vegán menüt.

Vince nap a balatonlellei Kishegyen

Január 22-e, Vince napja különösen jeles nap a borászok életében, ugyanis ezen a napon jósolják meg az adott évben várható termést. A hagyományt a lellei Kishegyen is tartják szombaton, ahol vesszőt és mangalicát is vágnak.

A Nestlé csaknem 2 milliárd svájci frankot ruház be a csomagolási megoldások fejlesztésébe

Csaknem 2 milliárd svájci frankot ruház be a Nestlé, hogy áttérjen az újonnan gyártott műanyagokról az élelmiszeripari minőségű újrahasznosított műanyagok használatára és felgyorsítsa az innovatív fenntartható csomagolási megoldások fejlesztését - közölte a svájci élelmiszeripari vállalat csütörtökön.

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

Spektroszkópia segít értékelni a hús minőségét

Marhahús minőségének értékelésekor hagyományosan egy szakértő ellenőrzi a hús színét, a rostok mintázatát (márványozottság), a hasított súlyt stb. Az ilyen mérés azonban időigényes és lényegesen függ az illető szakértő szubjektív véleményétől.

Az éghajlatváltozás lesz a Grüne Woche 2020 fő témája

A fenntarthatóság, a természeti erőforrások megőrzése és a környezetbarát termelési módszerek lesznek a leginkább terítéken a világ vezető mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárán. Még meg sem nyílt a kiállítás, máris rekordok születtek: 72 országból több mint 1800 kiállító mutatja be termékeit. A partnerország idén Horvátország, amely „A mezőgazdaság kultúráját” viszi el Berlinbe.