Back to top

Pincejárat Budafokon, Budapest Bornegyedében

Az Európában egyedülálló pincevilág 2019 márciusától ismét megnyitja kapuit minden hónap első szombatján, hogy az idelátogatók megkóstolhassák a legízletesebb Budafokon palackozott borokat, pezsgőket, élvezhessék a minőségi gasztronómia és kultúra időtlen varázsát.

„A három éve indult Budafoki Pincejárat program nagy népszerűségnek örvend mind a helyi lakosság, mind a turisták körében, ezért nem volt kérdés, hogy 2019-ben is folytatni fogjuk, megújult arculattal, gazdag programkínálattal.” – mondta Deutsch Anita művészeti vezető a március eleji sajtótájékoztatón a Lics Pincészetben.

Budafok, a főváros grinzingje
Budafok, a főváros grinzingje
Fotó: viniczai

Hogy miért is nevezhetjük Budafok-Tétényt Budapest Bornegyedének?

Közel 100 km hosszú, Európában egyedülálló pincerendszerével az egykori Osztrák-Magyar Monarchia borkereskedelmi központja.

Minden hazai bortermelő vidék borát palackozzák itt. A „Szőlő- és Bor Városa” nemzetközi cím tulajdonosa is kerületünk, ahol az ország első borászati szakközépiskolája is található.

„A pincészetek mellett több étterem is csatlakozott a programhoz, ahol egy olyan egyedi borlapról is lehet válogatni, amelyen kizárólag Budafokon palackozott minőségi borok és pezsgők szerepelnek. Áprilistól a látogatók kedvenc helyszíne, a Barlanglakás Emlékmúzeum ismét látogatható lesz, újra indulnak tematikus helytörténeti sétáink, közkedvelt műveltségi vetélkedőnk: a Pincekvíz, a borkóstolóval egybekötött színházi előadások, valamint idén is megrendezzük a nagy népszerűségnek örvendő zenei tehetségkutató versenyünket, amelynek nyertese a most 30 éves Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon kap fellépési lehetőséget.” – emelte ki Salamon Judit, projektmenedzser.

(Balról) A tájékoztató házigazdája, Lics Judit, mellette Salamon judit, Deutsch Anita és Micheller Mirtill
(Balról) A tájékoztató házigazdája, Lics Judit, mellette Salamon judit, Deutsch Anita és Micheller Mirtill
Fotó: viniczai

A Budapest Bornegyede projekt 2019-es nagykövete Micheller Myrtill, aki nemcsak Magyarország egyik legismertebb jazz-és swing énekesnője, hanem pezsgőlovag és nem utolsósorban gyerekkora óta budafoki lakos is. „Megtiszteltetés számomra, hogy részt vehetek a Bornegyed projekt népszerűsítésében, hiszen fellépéseimmel jómagam is az igényes zene és kultúra elterjesztésén dolgozom, amelyhez a minőségi pezsgő-és borfogyasztás tökéletes kiegészítő.” – hangsúlyozta az énekesnő.

Az évadnyitó Pincejárat napon színes programkínálat várta a látogatókat.

Sokakat vonzott a Törley pincesétája, ahol a közel másfél évszázados pezsgőkészítési múlt megismerése után kóstolhattak is az itt készülő italokból. Idén is folytatódnak a nagy sikerű gasztro talkshowk: a Borvárosban ez alkalommal Opóczky István mesterszakács volt Révész József vendége.

A díjnyertes séfek nemcsak különböző konyhai fortélyokra tanították meg a megjelenteket,

hanem be is vonták őket az étel készítésébe. Így igazi csapatmunkában készült el a kapros juhtúróval töltött csirkemell szezámmagos bundában, friss salátával, amelyből természetesen mindenkinek jutott egy kis kóstoló is. A Borköltők Társasága Étteremben pincekvíz, a Katona Borházban pedig Badár Sándor stand up estje várta a látogatókat, ahol nem csak a Katona pince tételeiből, hanem a humorista saját készítésű borából is kóstolhattak.

Szem-szájnak ingere
Szem-szájnak ingere
Fotó: viniczai

Márciustól decemberig minden hónap első szombatján, 13.30-tól este 21 óráig 40 percenként közlekednek a különbuszok a Bálna parkolójából a Budafoki Pincevilágba.

A napijegy ára online 1000.- Ft, a buszon 1200.- Ft, ami korlátlan számú utazásra jogosít a belváros és Budafok között közlekedő körjáraton, és kedvezményes belépést biztosít az egyes helyszínekre. A kedvezményeket a kerületiek és a környező településekről érkezők lakcímkártya bemutatásával idén is igénybe vehetik.

A következő Pincejárat április 6-án, szombaton indul, a programok középpontjában a swing áll majd.

 

Forrás: 
bornegyed.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az EIT Food 2023-ra vállalkozói pályázatot hirdet

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) bejelentette, a 2023-as Vállalkozási Programjainak elindulását. Március 26-ig lehet jelentkezni három olyan programra, amelyek az üzleti növekedés minden szakaszát lefedik.

Egy savanyított étel, amit naponta kellene enni az egészségesebb emésztésért

Az olyan erjesztett élelmiszerek, mint a savanyú káposzta és a savanyú uborka remek probiotikum források. A probiotikumok olyan jó baktériumok, amelyek segítenek az emésztés javításában, az immunitás erősítésében és a fogyásban. A magas rosttartalmú savanyúságok, különösen a prebiotikumokban gazdag ételek fogyasztása elengedhetetlen az egészséges bélrendszerhez.

A nagyapai örökség újrafelfedezése

A Pozsony melletti Kismagyaron jártunk Klúcsik Attilánál, aki a családjával együtt pár éve úgy döntött, hogy egészséges élelmiszert termelnek maguknak. Belevágtak az alakor búza termesztésébe is, ami mára gazdaságuk egyik húzóágazatává nőtte ki magát.

Forró étel Kecskemétről

155 ezer adag instant tésztát ajánlott fel a Nissin Foods Kft. rászoruló emberek, családok télvégi támogatásaként a Magyar Élelmiszerbank számára. Az egyesület a következő hetekben juttatja el az adományt a nélkülözőknek országos élelmiszermentő és -osztó hálózatán keresztül.

Kétéves kihagyás után újra megrendezik a Miskolci Kocsonyafesztivált

A koronavírus-járvány miatti kétéves kényszerszünet után idén újra megrendezik március 3. és 5. között a Miskolci Kocsonyafesztivált - tájékoztatta az MTI-t Miskolc önkormányzata hétfőn.

Játékkal és kóstoltatással népszerűsítik a mangalicahúst

Minél többet, minél több helyen együnk mangalicahúst! Így summázta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a farsangi időszakig tartó kampány célját. Az Agrármarketing Centrum és az Agrárminisztérium negyedik éve már nemcsak általában a hazai sertéshús fogyasztását igyekszik ösztönözni, hanem a prémium mangalicahúsét is.

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

Kevesebbet vásároltunk decemberben

Tavaly decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Még nem tért teljesen magához a sörpiac a pandémia után

Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek értékesítése az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől, a hazai termelés 2022-ben a 2021-es szint közelében alakult. A termékek között - az előző évek tendenciáját folytatva - tovább emelkedett a prémium- és szuperprémium kategóriájú, illetve az alkoholmentes sörök aránya - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.