Back to top

Pincejárat Budafokon, Budapest Bornegyedében

Az Európában egyedülálló pincevilág 2019 márciusától ismét megnyitja kapuit minden hónap első szombatján, hogy az idelátogatók megkóstolhassák a legízletesebb Budafokon palackozott borokat, pezsgőket, élvezhessék a minőségi gasztronómia és kultúra időtlen varázsát.

„A három éve indult Budafoki Pincejárat program nagy népszerűségnek örvend mind a helyi lakosság, mind a turisták körében, ezért nem volt kérdés, hogy 2019-ben is folytatni fogjuk, megújult arculattal, gazdag programkínálattal.” – mondta Deutsch Anita művészeti vezető a március eleji sajtótájékoztatón a Lics Pincészetben.

Budafok, a főváros grinzingje
Budafok, a főváros grinzingje
Fotó: viniczai

Hogy miért is nevezhetjük Budafok-Tétényt Budapest Bornegyedének?

Közel 100 km hosszú, Európában egyedülálló pincerendszerével az egykori Osztrák-Magyar Monarchia borkereskedelmi központja.

Minden hazai bortermelő vidék borát palackozzák itt. A „Szőlő- és Bor Városa” nemzetközi cím tulajdonosa is kerületünk, ahol az ország első borászati szakközépiskolája is található.

„A pincészetek mellett több étterem is csatlakozott a programhoz, ahol egy olyan egyedi borlapról is lehet válogatni, amelyen kizárólag Budafokon palackozott minőségi borok és pezsgők szerepelnek. Áprilistól a látogatók kedvenc helyszíne, a Barlanglakás Emlékmúzeum ismét látogatható lesz, újra indulnak tematikus helytörténeti sétáink, közkedvelt műveltségi vetélkedőnk: a Pincekvíz, a borkóstolóval egybekötött színházi előadások, valamint idén is megrendezzük a nagy népszerűségnek örvendő zenei tehetségkutató versenyünket, amelynek nyertese a most 30 éves Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon kap fellépési lehetőséget.” – emelte ki Salamon Judit, projektmenedzser.

(Balról) A tájékoztató házigazdája, Lics Judit, mellette Salamon judit, Deutsch Anita és Micheller Mirtill
(Balról) A tájékoztató házigazdája, Lics Judit, mellette Salamon judit, Deutsch Anita és Micheller Mirtill
Fotó: viniczai

A Budapest Bornegyede projekt 2019-es nagykövete Micheller Myrtill, aki nemcsak Magyarország egyik legismertebb jazz-és swing énekesnője, hanem pezsgőlovag és nem utolsósorban gyerekkora óta budafoki lakos is. „Megtiszteltetés számomra, hogy részt vehetek a Bornegyed projekt népszerűsítésében, hiszen fellépéseimmel jómagam is az igényes zene és kultúra elterjesztésén dolgozom, amelyhez a minőségi pezsgő-és borfogyasztás tökéletes kiegészítő.” – hangsúlyozta az énekesnő.

Az évadnyitó Pincejárat napon színes programkínálat várta a látogatókat.

Sokakat vonzott a Törley pincesétája, ahol a közel másfél évszázados pezsgőkészítési múlt megismerése után kóstolhattak is az itt készülő italokból. Idén is folytatódnak a nagy sikerű gasztro talkshowk: a Borvárosban ez alkalommal Opóczky István mesterszakács volt Révész József vendége.

A díjnyertes séfek nemcsak különböző konyhai fortélyokra tanították meg a megjelenteket,

hanem be is vonták őket az étel készítésébe. Így igazi csapatmunkában készült el a kapros juhtúróval töltött csirkemell szezámmagos bundában, friss salátával, amelyből természetesen mindenkinek jutott egy kis kóstoló is. A Borköltők Társasága Étteremben pincekvíz, a Katona Borházban pedig Badár Sándor stand up estje várta a látogatókat, ahol nem csak a Katona pince tételeiből, hanem a humorista saját készítésű borából is kóstolhattak.

Szem-szájnak ingere
Szem-szájnak ingere
Fotó: viniczai

Márciustól decemberig minden hónap első szombatján, 13.30-tól este 21 óráig 40 percenként közlekednek a különbuszok a Bálna parkolójából a Budafoki Pincevilágba.

A napijegy ára online 1000.- Ft, a buszon 1200.- Ft, ami korlátlan számú utazásra jogosít a belváros és Budafok között közlekedő körjáraton, és kedvezményes belépést biztosít az egyes helyszínekre. A kedvezményeket a kerületiek és a környező településekről érkezők lakcímkártya bemutatásával idén is igénybe vehetik.

A következő Pincejárat április 6-án, szombaton indul, a programok középpontjában a swing áll majd.

 

Forrás: 
bornegyed.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntartható falatok

A megtermelt ételek harmadát nem eszi meg senki. Néhány tehetséges magyar fiatal olyan üzleti modellt alkotott a maradék hasznosítására, amellyel az eladók és a vevők is jól járnak. Jelenleg már a közép-kelet-európai bővítésén dolgoznak.

Rizling Vakáció: Főszerepben a badacsonyi Olaszrizling

Az eddigiekkel összhangban, október 14-16 között folytatódik a közel egy évtizedes múlttal rendelkező Bortriatlon, amelynek idei harmadik állomásában a Kárpát-medence legelterjedtebb fehér szőlőfajtája, az Olasz rizling kerül fókuszba. A Rizling Vakáció program keretén belül 10 helyszínen, számtalan meglepetéssel, boros játékkal, ínycsiklandó ételekkel és kiváló borokkal várják a látogatókat.

Kevesebb gabona jut az éhező országokba

Megnyílt ugyan a gabonafolyosó, azonban az ENSZ szeptember 29-i adatai szerint 238 szállító konténerhajó indult el az ukrán kikötőkből, és 5,5 millió tonna gabonát szállít. Az áru nagy része a közepes és a magas jövedelmű országokba megy.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Egészséges csemege a friss hazai szőlő

Hazánkban közel 1000 hektáron termesztenek étkezési célú szőlőt. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a kora őszi csemege nemcsak finom, hanem egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és zöldség-gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Őszi munkák a zöldségeskertben: van ami most vethető!

Ősszel a konyhakertben már a következő évre is készülünk. Ennek az időszaknak legjelentősebb munkái a veteményesben a betakarítás, a termények szakszerű tárolása, és a tavaszi előkészületek.

Teák készítése gyümölcsfák leveleiből

Hazánkban is számos növény leveléből készítettek korábban teát, olyanokból is, melyekről nem is gondolnánk... Almafa, eperfa, szeder, málna, szamóca, meggy és cseresznye leveléből is készülhet forró ital.

Gabona alapú fehérjeinnováció élén

A klímastratégia az energiaellátás, az élelmiszer biztonság megerősítése és a minél nagyobb hozzáadott érték alkalmazása kerül előtérbe a jövőben. Ezekre a kihívásokra a világ vezető vállalatai folyamatosan keresik a megoldásokat. Európa legnagyobb biofinomítója, a Pannonia Bio is fejlesztésekkel és technológiák alkalmazásával biztosítja a vállalat és közvetve a magyar családok jövőjét is.