Back to top

Pincejárat Budafokon, Budapest Bornegyedében

Az Európában egyedülálló pincevilág 2019 márciusától ismét megnyitja kapuit minden hónap első szombatján, hogy az idelátogatók megkóstolhassák a legízletesebb Budafokon palackozott borokat, pezsgőket, élvezhessék a minőségi gasztronómia és kultúra időtlen varázsát.

„A három éve indult Budafoki Pincejárat program nagy népszerűségnek örvend mind a helyi lakosság, mind a turisták körében, ezért nem volt kérdés, hogy 2019-ben is folytatni fogjuk, megújult arculattal, gazdag programkínálattal.” – mondta Deutsch Anita művészeti vezető a március eleji sajtótájékoztatón a Lics Pincészetben.

Budafok, a főváros grinzingje
Fotó: viniczai

Hogy miért is nevezhetjük Budafok-Tétényt Budapest Bornegyedének?

Közel 100 km hosszú, Európában egyedülálló pincerendszerével az egykori Osztrák-Magyar Monarchia borkereskedelmi központja.

Minden hazai bortermelő vidék borát palackozzák itt. A „Szőlő- és Bor Városa” nemzetközi cím tulajdonosa is kerületünk, ahol az ország első borászati szakközépiskolája is található.

„A pincészetek mellett több étterem is csatlakozott a programhoz, ahol egy olyan egyedi borlapról is lehet válogatni, amelyen kizárólag Budafokon palackozott minőségi borok és pezsgők szerepelnek. Áprilistól a látogatók kedvenc helyszíne, a Barlanglakás Emlékmúzeum ismét látogatható lesz, újra indulnak tematikus helytörténeti sétáink, közkedvelt műveltségi vetélkedőnk: a Pincekvíz, a borkóstolóval egybekötött színházi előadások, valamint idén is megrendezzük a nagy népszerűségnek örvendő zenei tehetségkutató versenyünket, amelynek nyertese a most 30 éves Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon kap fellépési lehetőséget.” – emelte ki Salamon Judit, projektmenedzser.

(Balról) A tájékoztató házigazdája, Lics Judit, mellette Salamon judit, Deutsch Anita és Micheller Mirtill
Fotó: viniczai

A Budapest Bornegyede projekt 2019-es nagykövete Micheller Myrtill, aki nemcsak Magyarország egyik legismertebb jazz-és swing énekesnője, hanem pezsgőlovag és nem utolsósorban gyerekkora óta budafoki lakos is. „Megtiszteltetés számomra, hogy részt vehetek a Bornegyed projekt népszerűsítésében, hiszen fellépéseimmel jómagam is az igényes zene és kultúra elterjesztésén dolgozom, amelyhez a minőségi pezsgő-és borfogyasztás tökéletes kiegészítő.” – hangsúlyozta az énekesnő.

Az évadnyitó Pincejárat napon színes programkínálat várta a látogatókat.

Sokakat vonzott a Törley pincesétája, ahol a közel másfél évszázados pezsgőkészítési múlt megismerése után kóstolhattak is az itt készülő italokból. Idén is folytatódnak a nagy sikerű gasztro talkshowk: a Borvárosban ez alkalommal Opóczky István mesterszakács volt Révész József vendége.

A díjnyertes séfek nemcsak különböző konyhai fortélyokra tanították meg a megjelenteket,

hanem be is vonták őket az étel készítésébe. Így igazi csapatmunkában készült el a kapros juhtúróval töltött csirkemell szezámmagos bundában, friss salátával, amelyből természetesen mindenkinek jutott egy kis kóstoló is. A Borköltők Társasága Étteremben pincekvíz, a Katona Borházban pedig Badár Sándor stand up estje várta a látogatókat, ahol nem csak a Katona pince tételeiből, hanem a humorista saját készítésű borából is kóstolhattak.

Szem-szájnak ingere
Fotó: viniczai

Márciustól decemberig minden hónap első szombatján, 13.30-tól este 21 óráig 40 percenként közlekednek a különbuszok a Bálna parkolójából a Budafoki Pincevilágba.

A napijegy ára online 1000.- Ft, a buszon 1200.- Ft, ami korlátlan számú utazásra jogosít a belváros és Budafok között közlekedő körjáraton, és kedvezményes belépést biztosít az egyes helyszínekre. A kedvezményeket a kerületiek és a környező településekről érkezők lakcímkártya bemutatásával idén is igénybe vehetik.

A következő Pincejárat április 6-án, szombaton indul, a programok középpontjában a swing áll majd.

 

Forrás: 
bornegyed.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borászat a Márton-hegy szívében

A főapátság a második világháborút követő politikai döntés nyomán vesztette el azt a lehetőséget, hogy tovább folytassa az évszázadok során magas színvonalra emelt szőlő- és bortermelést. Tizenöt éve újra elkezdődött a borkészítés a Pannonhalmi Főapátság pincészetében.

Lengyelország: borkereskedelem a koronavírus után

A krakkói vásár szervezői által kezdeményezett Enoexpo Online Konferencia kapcsán összefoglaló készült a rendezvényen elhangzottakból. A vásár szervezőinek célja az volt, hogy a koronavírus által érintett borászati ágazatnak platformot biztosítsanak és egy nemzetközi körképben tekinthessék át az ágazati szakértők a helyzetet, ezzel mintegy előkészítve a novemberi szakvásárt.

Változó fogyasztói szokások Ázsiában

Amint várható volt, az ázsiai lakosok koronavírussal kapcsolatos aggodalmaik fogyasztási szokásukra is jelentős hatást gyakorol. Az Innova Market Insight piackutató cég 2020 márciusában végzett felmérése alapján Kínában, Indiában és Indonéziában az egészséggel, a jövedelemmel, az egészségügyi ellátással és a termékek elérhetőségével kapcsolatos aggodalmak állnak a középpontban.

Megnyitották a balatonfüredi borheteket

Megnyitották a balatonfüredi borheteket, a rendezvényen a borászok támogatását célzó 1,8 milliárd forintos támogatási csomagot jelentett be Nagy István agrárminiszter.

Alkoholos italok újragondolva

Annak ellenére, hogy az alkoholos italok kereskedelmi eladása kimagasló volt a koronavírus ideje alatt, az éttermek és bárok bezárása kétszámjegyű csökkenést eredményez az idei eladásokban.

Megkezdődött a szüret

A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével szombaton megkezdődött a szüret Magyarországon - mondta a Varga Pincészet Kft. társtulajdonos-ügyvezetője a Somogy megyei Ordacsehiben.

Ugyanaz, de mégis különböző - Környezetbarát élesztőszármazék mikrogranulátumok

Az élesztőszármazékok főként táplálkozási és aromás tulajdonságaik miatt kerülnek forgalomba az élelmiszeripar és az egészségügy szegmenseiben, valamint a mikroorganizmusok növekedését elősegítő anyagként.

Az Öko (bio) tejtermelés feltételei

Ahhoz, hogy az elmúlt évek európai „élelmiszer botrányai” ne ismétlőd­jenek meg, nagyobb hangsúlyt kell fordítani a termelő állatok egészségének megőrzésére, továbbá a mezőgazdaságban alkalmazott nagy mennyiségű kémiai anyagok felhasználásának vissza­szorítására. Egyebek mellett ezen okok vezettek oda, hogy ismét előtérbe került az évezredek óta folytatott tradicionális (öko)gazdálkodás szükségessége.

Mindent helyben - fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés

Újra fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés. A hobbiból pedig akár mellékjövedelem is képződhet, mert mind nagyobb az érdeklődés a házi készítésű termékek iránt, a családi szükségletet meghaladó fölösleg könnyen értékesíthető.

Júliusban is emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak

Júliusban már a második egymást követő hónapban emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, főleg a növényi olaj- és zsírfélék, valamint a tejtermékek drágultak.