Palkovics László, az egyetem rektora a megállapodás aláírásán kiemelte, hogy a Borsod megyei székhelyű vállalat fontos ásványvízforrással rendelkezik, amelynek kiaknázása gazdaságilag stratégiai jelentőségű, ehhez a SZIE szakmai, innovációs partnerséget kíván nyújtani. Az együttműködés során fontos cél és feladat egy újfajta ízesített ásványvíz és egy innovatív, biológiailag lebontható csomagolás, valamint újfajta likőrtermékek és új pálinkaérlelési módszer fejlesztése.
Palkovics László, a SZIE Élelmiszertudományi Karának dékánja ismertette, hogy az együttműködéssel kiemelt figyelmet kap többek között a vállalat részére történő termékfejlesztés, technológiai optimalizálás. Mindez a gyakorlatban a közös kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységekben is megjelenik majd.
valamint aktív szerepet vállal az oktatásban és a duális képzés elindításában. Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára szerint a megállapodás jó mintául szolgálhat egy egyetem és az iparvállalatok közötti olyan együttműködésre, közös projektre, amelyben termék- és technológiai fejlesztés is megvalósul.
Kerschner Ferenc, a Miskolci Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója hozzátette: a megállapodás aláírói egyetértenek abban, hogy a közös kezdeményezésekhez kapcsolódóan fontos szerepet kap a tudományos szféra és a vállalkozások közötti kapcsolat erősítése, az együttműködés a kutatásfejlesztési pályázatokon. Ezen irányú közös tevékenységük eredményei
Az MTI-nek elmondta, hogy a Miskolci Likőrgyár Zrt.-t 1916-ban alapították a borsodi megyeszékhelyen. A cég égetett szeszesitalokat, pálinkát és likőröket gyárt, mintegy 130 fajta terméket forgalmaznak. A vállalat forgalma tavaly megközelítette az egymilliárd forintot, az előző évhez képest mintegy 50 százalékkal nőtt. A vállalat 1999 óta gyártja a Lillafüred ásványvizet, amelynek forgalma tavaly 2017-hez képest közel 400 százalékos növekedést ért el. A cégnek jelenleg 52 dolgozója van – tette hozzá.