Back to top

Egyszerű, de hatékony megoldás a paradicsom-levélaknázómoly ellen

A hajtatott paradicsom növényvédelme ma már a biológiai megoldásokon alapul. A mediterrán térségből érkezett paradicsom-levélaknázómoly azonban fölborította a hasznos szervezetek betelepítésével kialakított egyensúlyt, és kémiai kezelések mellett is kockáztatja a termesztés eredményességét. A szükséghelyzeti engedéllyel hazánkban is használható feromonos légtértelítéssel megoldható a gond.

A paradicsomlevél-levélaknázómoly feromonját – ahogy az állókultúrák kártevői esetében – speciális belső szerkezetű diszpenzerek tartalmazzák. Azokból a környezeti tényezők függvényében az egyszeri kihelyezést követő 120-150 napon keresztül egyenletes mennyiségben jut az illatanyag a légtérbe. Ez pedig az említett időszakban állandó védelmet ad a károsító ellen. A technológia fontos része, hogy

hajtatásban még az ültetés előtti napokban helyezzünk ki hektáronként 800-1000 diszpenzert, így a kezdetektől gátoljuk a Tuta absoluta felszaporodását.

A paradicsom-levélaknázómoly a bogyókat is megfúrja
A légtértelítés önmagában nem szünteti meg az aknázómolyok kártételét, a lepkék ugyanis nem kizárólag szaglás útján, de vizuálisan is megtalálják a „randipartnerüket”. Viszont az ültetés utáni időszakban a hasznos élő szervezetek (például a Macrolophus ragadozó poloskák) védelmi rendszerének fölépüléséig, szermaradékmentes és felhasználóbarát eszköz a paradicsom aknázómolyok károsításának elhatalmasodása ellen. A későbbiekben pedig kontroll alatt tartja a populációt. Így a termelők nem kényszerülnek a sokszor csak feketetechnológiában alkalmazható, a szermaradék és szerrezisztencia kialakulásának veszélyét is magában hordozó, engedélyezett dózison felüli növényvédőszer-használatra.

A kártevő ellen bevethető feromont forgalmazó Biocont Kft, a Floratom Kft. újszegedi növényháztelepén  két különálló termesztőberendezésben állította be  a nemzetközi protokoll szerinti  összehasonlító kísérletét, és az első eredmények bizonyították a termék hasznosságát. Amíg a kezeletlen házban a vizsgált levelek csaknem 10 százalékán mutatkozott a paradicsom-aknázómoly kártétele, a kizárólag Isonet T®-vel kezelt területen jóval kisebb, 60-80 százalékkal kevesebb volt az aknák száma a feromonos technológiának köszönhetően.

A fermonokat a diszpenzerek tartalmazzák

A kísérlet részleteiről, illetve a kártétel csökkentése érdekében ajánlott kiegészítő intézkedésekről Forray Alfréd, a Floratom Kft. növényvédelmi vezetője véleményét is olvashatjuk a Kertészet és Szőlészet 13. heti tematikus számában.

Ha nem arakjuk ezt látni
Fotó: Biocont Kft.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hazánkban is gyorsan fejlődik a biotermesztés

A csengeri Szatmári-Ízek Kft. 7000 tonna almájának a harmada biotermesztésű, amit frissen és földolgozva is forgalmaznak. A termelői szervezet vezetője, Gulácsi Mihály szerint a bióban van a jövő, ezért is rendeztek már harmadszor szakmai tanácskozást és bemutatót.

Kitart a bioalma-készlet

Az új szüretig kitart a bioalma – olvasható a biogyümölcs-termesztő szervezeteket tömörítő Európai Biogyümölcs Fórum közleményében.

Tejporgyár épülhet Hajdúnánáson

Kínai forrásból felépülő tejporgyár lehet az első konkrét eredménye annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet szerdán írt alá a Debreceni Egyetem (DE) rektora és a Morgan Star Group elnöke.

Százak futottak Pünkösdkor az erdőben

Az előző napi esők szerencsére senki kedvét nem vették el a tömegsporttól: mintegy négyszázan vettek részt szombaton, a már hagyományos Pünkösdnapi NYÍRERDŐ Futáson. A Baktalórántházi erdőben 14. alkalommal mérhették össze gyorsaságukat kicsik és nagyok.

Sáskajárás veszélyezteti a szardíniai juhtenyésztőket

Szokatlan méretű sáskajárás keseríti meg a gazdák dolgát az olasz Szardínia szigetén: több millió rovar lepte el a kaszálókat, veszélyeztetve ezzel az idei kaszálást.

Libatartó javára döntött a bíróság

Egy libatartónál kimúlt az integrátor által felnevelésre kihelyezett szárnyasok egyhatoda. A libatartó kártérítést követelt, de az általa számolt összeghez képest csak elenyésző kártérítéshez jutott.

El Nino miatt rengeteg mangó termett

Olcsó lett a mangó a Fülöp-szigeteken, mert 2 millió kilogrammal több termett belőle az eladhatónál. A kormány támogatásával külön standokat állítottak fel hétfőn szerte a fővárosban, Manilában, hogy vevőre találjon a fölös mennyiség, mielőtt megromolna. A gyümölcs kilója átszámítva már 100 forintért is kapható, de az ár függ a minőségtől. A fölöslegből exportra is juthat.

Nők az agrárvállalkozásokban

A nőknek kulcsszerepe lehet az innovációban és a generációváltásban is, miközben mindkét téma napirenden van az európai mezőgazdaságban – hangzott el egy pénteki, budapesti konferencián. A rendezvényen bemutatták a CORD projekt eredményeként kidolgozott vállalkozói Követi Programban résztvevő innovatív cégeket.

A frissárut nehéz ellenőrizni

A zöldség-gyümölcs forgalmazó termelői szervezetek mindent megtesznek azért, hogy teljesen biztonságos árut szállítsanak hazai és külföldi vevőiknek. Ennek érdekében minőségbiztosítási és élelmiszer-biztonsági rendszereket működtetnek. Ám az általános előírások egy része nehezen értelmezhető a napok alatt a fogyasztóhoz kerülő termények esetében, mondja Juhos Csaba, a Fresh Fruit Tész elnöke.

Világújdonságok a Bayertől

Sárbogárd-Nagyhörcsökpusztán, a Széra Kft. telephelyén fogadták a Bayer szakemberei a gazdákat. A Bayer Farm országjáró road-showjának második állomásán is kézközelből nézhették meg az érdeklődők az új integrált megoldásokat. A növényvédelmi ajánlatok mellett megismerkedhettek az innovatív Dekalb hibridekkel is.