Back to top

Vadkár elhárítás vagy új erdőkultúrák védelme: hazai vadháló gyártóüzemet avattak

Szombathelyen ünnepélyes átadás keretében avatták fel a Cont-Eco Kft. új vadháló gyártóüzemét. A március 28-ai rendezvényen köszöntőt mondott Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdaság Kamara elnöke, valamint V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos.

Az 1991-ben alapuló Cont-Eco Kft. elektromos kerítések kivitelezésével kezdte meg működését, melyből országszerte több mint 100 kilométernyit értékesítettek, egyebek mellett az Őrségi Nemzeti Park területén is.

A 2000-es évek közepétől egyre nagyobb lett az igény a mechanikus kerítésrendszerek telepítésére.

Alkalmazkodva az igényekhez, a cég a Tornado termékeinek forgalmazásával, egy bő évtizede foglalkozik mechanikus kerítésekkel és érvényesülnek vele a piacon. Az igények kiismerésével igyekeztek elfogadható árfekvések kialakítására törekedni, ezáltal egy biztos vevőkör kiépítését is szorgalmazni. Elképzelésük sikerrel járt, mivel a forgalmazott Tornado Titan Optimum az Állami Erdészetek legkeresettebb vadhálója lett, ami köszönhető kiemelkedő ár-érték arányának.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és V. Németh Zsolt, nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, valamint Vargyas Csaba, a Cont-Eco Kft. ügyvezető igazgatója a CE Kft. Torpedo vadháló gyártóüzemének ünnepélyes avatásán.
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és V. Németh Zsolt, nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, valamint Vargyas Csaba, a Cont-Eco Kft. ügyvezető igazgatója a CE Kft. Torpedo vadháló gyártóüzemének ünnepélyes avatásán.

Ezen sikerekre alapozva jött az ötlet, hogy a továbbiakban nem importból származó terméket értékesítenek, hanem saját, hazai vadháló gyártásával álljanak elő. A különbség az a klasszikus csomózású vadhálóhoz képest, hogy a CE Kft. a kiváló minőségű Tornado alapanyagaival megegyező minőségű huzalokkal készíti a TORPEDO vadhálókat.

Az átadásra került gyártóüzemben automata gépen különféle változatú rácsosztásokat tudnak legyártani, akár 3 méter magasságig 100 méteres tekercshosszban.

Továbbá a gép funkcionalitása lehetőséget ad, hogy az úgynevezett visszahajtásos kerítésformát is legyártsák.

A 2018-ban megnyert mikor- és középvállalkozások termelési kapacitását bővítő GINOP pályázat lehetőséget adott a vadháló fonógép üzembeállítására, ami egyben a Dunántúl első vadháló üzemét jelenti.

Vadhálóra márpedig szükség van az erdő-, mező- és vadgazdaságok számára egyaránt. Szántóföldi vadkár elhárítás tekintetében vagy új erdőkultúrák védelme érdekében, a vad védelmét szolgáló intézkedések vonatkozásában, vadaskerti kerítések létesítésében szükségszerű a vadháló és -kerítés létesítése, ezáltal gyártása is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Türelem és fokozatosság

A Vas megyei erdők mintegy felét, az Országos Erdőállomány Adattár szerint 44 145 hektár faállománnyal borított területet a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezeli. Az erdők zöme a nyugat-dunántúli tájcsoportban terül el, amelynek jellemző erdészeti tájai a turisták körében is ismert Kőszegi-hegység, Alpokaljai dombság, Sopron–Vasi-síkság, Kemeneshát és az Őrség.

Olcsóbb permetezés okos-technológiával

Akárcsak a többi gazdálkodó, a floridai citrustermelők is mindenhol csökkenteni szeretnék költségeiket, ahol csak lehetséges. Jelenleg a Huanglongbing nevű betegség fenyegeti a leginkább az ültetvényeket, így az ellene használt növényvédő szerek, valamint a műtrágyák lehető leghatékonyabb kijuttatása a meghatározó a költségek lefaragásában.

Mérföldkő a vadgazdálkodásban

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás részeként Nemzetközi Vadászati és Vadgazdálkodási Konferenciát rendeztek. Az ötnapos szimpózium mintegy 50 szakmai előadása a világkiállítás évének vadászati és vadgazdálkodási gondjaira hívta fel a figyelmet. A megfogalmazott gondolatokból kiadvány született, melyet a későbbiekben leemelve a polcról, visszatekinthetünk a 2021-es év szakmai kihívásaira.

Számos ágazatban alkalmazhatók

A drónok nemcsak hasznosak, de egyre népszerűbbek is a precíziós gazdálkodásban. Jelentősen megkönnyítik a munkavégzést úgy, hogy közben számos adatot gyűjthetünk az adott növénykultúrákról. De nemcsak a mezőgazdaságban, a vadgazdálkodásban is remekül alkalmazhatók a kiegészítő eszközök segítségével. Túlzások nélkül kijelenthető, a jövő eszköze lehet a modern gazdálkodásban.

Precíziós technikák a szőlőtermesztésben

Napjainkban leginkább a szántóföldi kultúrákban alkalmazzák a precíziós gazdálkodás elemeit, de a kertészeti ágazatokban is terjednek az új módszerek, így a szőlőtermesztésben is egyre nagyobb teret kapnak a digitális megoldások. A precíziós módszerek egyszerre szolgálják a környezetterhelés mérséklését, a munkaerőhiány kezelését, valamint a termés mennyiségének növelését és minőségének javítását.

Hatalmas jéghalkolóniát találtak a kutatók a Weddell-tengerben

Hatalmas, virágzó jéghalkolóniát fedeztek fel az Antarktisz körüli tengerfenéket vizsgáló kutatók.

Erdőket zártak le a sertéspestis miatt

Olaszország észak-nyugati régióiban, Liguria és Piemont tartományban betiltották a vadászatot, az erdei kirándulást és a gombaszedést is az afrikai sertéspestisben elpusztult vaddisznók miatt - jelentette a Huffington Post hírportál olasz nyelvű oldala vasárnap.

Teremtett világunk megóvása közös felelősségünk

Az elmúlt évtizedben 82 új, országos jelentőségű, védett természeti terület létesült összesen 4 107 hektár kiterjedéssel – közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán.

Piacon az első idei spárgasípok

Növényházakból szedték az első sípokat Hollandiában, elsősorban belga és skandináv éttermek megrendelésére. A szezon a fűtött talajú, fóliaalagutas állományok szedésével folytatódik majd.

Él, mint a fogoly Derekegyházon

Hogy el ne tűnjön végleg hazánkból a fogoly, országos program jött létre, melyhez a Délalföldi Erdészeti Zrt. 2005 nyarán kapcsolódott. Olyan élőhelyet hoztak létre tudatos gazdálkodással, ahol más fajok is jól érzik magukat. A fővadász szerint a közel két évtizedes tevékenységben majdhogy nem huszadrangú szempont a vadászat.