Back to top

Növényvédelmi előrejelzés – minden fertőz: monília, levéltetű, lisztharmat

Bár száraz az idő, legyünk résen, mert a csonthéjasokat fertőzheti a monília, és a tafrinaveszély sem múlt el, csak egy kis lehűlésre vár a kórokozó. Az almafákon a levéltetűre és a lisztharmatra figyeljünk, a körtén pedig a levélbolhára, mert imágó alakban telel, és korán elkezdi a tojások lerakását.

Továbbra is száraz, késő tavaszias az időjárás, a csapadék nagy ívben elkerüli térségünket, ezért az aszály mérete tovább növekedett. Az átlagosnál melegebb időjárás hatására teljesen virágba borult a kajszi, megkezdte virágzását az őszibarack, zöldbimbóban a cseresznye, meggy, szilva. Az alma és a körte levelei elérték az „egérfüles” állapotot. A dió és a szőlő rügyei most kezdtek duzzadni. A málna fakad, a köszméte már bimbós állapotban van.

A napsütéses meleg tömegesen csalogatta elő a vadméheket és a katicabogarakat. Utóbbiak igen intenzíven kutatnak táplálék után, főként a levéltetvekre vadásznak, melyek közül már több faj egyedeit lehet megfigyelni a növénykultúrák széles körén.

A száraz idő ellenére most igen fontos figyelni a csonthéjas növények virág- és hajtásfertőző moníliagombájának fertőzésveszélyére. A télvégi rezes lemosó permetezés után virágzás előtt és virágzásban ismét fontos a védekezés,

de ilyenkor már nem rézzel, hanem kontakt szerves hatóanyagú készítménnyel, illetve felszívódó gombaölőkkel vagy ezek kombinációival kezeljük a fákat.

Ha valamilyen okból rovarkártevő ellen is védekezni kell, okvetlenül tartsuk be a méhkímélő növényvédelem szabályait. Ezek közé tartozik egyebek között, hogy ne keverjük a tebukonazol gombaölőt az acetamiprid rovarölő hatóanyaggal, illetve önmagában rovarölőt is csak méhekre nem jelölésköteles hatóanyagút válasszunk.

Az őszibarackra a száraz-meleg idő miatt most kevésbé veszélyes a tafrinás levélforosodás, de elég egy kisebb fokú lehűlés és eső, hogy azonnal aktivizálódjon a kórokozó.

Ha a leveleken fodros, torzulásos tüneteket látunk, már csak a további fertőzést tudjuk megállítani.

Ilyenkor a felszívódó hatású készítményeket használjuk, melyek már

Az almafalisztharmattal fertőzött rügyekből már eleve beteg hajtás fejlődik ki. Az ilyen, úgynevezett „gyertyás” vesszőt jobb, ha lemetsszük
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
képesek a fiatal leveleken keresztül meggátolni a kórokozót terjedésében. A veszélyhelyzet tartós meleg idején szűnik meg.

Az almafákon kifejlődött „egérfülnyi” fiatal levélkéket most a levélpirosító almafa-levéltetű fertőzi. A jellegzetesen pirosodó és torzult levelek fonáki részén találhatók a szívogató kártevők. Ezen tünetek láttán felszívódó rovarölőt használjunk, ezt már most érdemes kombinálni az almafalisztharmat kórokozója ellen hatásos készítménnyel, mert a fák fertőzött rügyeiből már eleve beteg hajtás fejlődik ki. Az ilyen, úgynevezett „gyertyás” vesszőt jobb, ha lemetsszük, mert tökéletes gyógyulást nem tudunk elérni, legfeljebb a terjedést tudjuk gátolni.

A lisztharmat ellen engedélyezett gombaölő készítmények közül a kéntartalmúak most még perzselésveszély nélkül használhatók, ráadásul kiváló atkagyérítő mellékhatással is rendelkeznek.

A körtén figyeljük a körte levélbolhák megjelenésére, mert alapvető fontosságú a gyérítés ebben az időszakban, ugyanis imágó alakban telelnek, és korán elkezdik a tojások lerakását.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2019/14 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A természet és a munka szeretetére nevel

Iskolakerti műhelynapot szervezett pénteken a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és az Iskolakertekért Alapítvány. A szervezet minden évben más-már térségben rendezi meg programját, amelyen a környékbeli iskolák megismerhetik egymás kertműveléssel kapcsolatos oktató, nevelő munkáját.

A növények is éreznek fájdalmat?

A virágok és a zöldségek felkiáltanak és jajgatnak, mikor rájuk lépünk vagy vágjuk őket, állítja egy kutatás. De vajon fájdalmat is éreznek közben? Erről már megoszlanak a szakértői vélemények.

A becsületes kereskedelem 1,6 milliárd eurót ér Németországban

A Fairtrade teremékek forgalma Németországban az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt átlépve az 1,6 milliárd eurós határt.

Virágos kerti tavak

Egy tó nem csak dísze lehet a kertnek, hanem a növényzetével együtt egy kisebb ökoszisztémát hoz létre, és elősegíti a biológiai egyensúly kialakulását. Érdemes olyan növényeket választani, melyek megfelelnek klimatikus viszonyinknak és gyönyörködtetnek.

Kánikulában is jól termő burgonya

Ha a hőmérő higanyszála túl magasra kúszik, jóval kevesebb gumónak örülhetnek a burgonyatermesztők. A biokémikusok pedig most megfejtették az okát: egy rövid RNS szakasz felelős a gumónövekedés blokkolásáért. Ennek a génnek a kikapcsolásával pedig létre lehet hozni a hőségnek ellenálló burgonyát.

Szerteágazó mezőgazdasági tevékenységet tervez a FAKT AG

A hajtatókertészeket érdeklő beruházásról esett szó a FruitVeB nyílt napján. Nagy István agárminiszter szerint most kell átállnunk a 21. századi termesztési módszerekre, ehhez adhat lendületet a tervezett beruházás. Igényes termékek európai piacokra juttatása, ésszerű energiafelhasználás – talán ezek a FAKT AG tervezett másfél milliárd eurós beruházásának kulcselemei, derült ki az előadásokból.

Elszálltak a zöldségárak

Áprilisban az átlagos fogyasztói árnövekedésnél sokkal nagyobb mértékben, több mint 20 százalékkal drágult a burgonya, a friss zölség, valamint a gyümölcs az előző év azonos hónapjához képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrég közzétett adataiból.

Kedvezett az időjárás a kajszinak

Akár 12 százalékkal több kajszibarackot szüretelhetnek a legfrissebb előrejelzések szerint a termesztők Európában, a 2013 és 2017 közötti átlagnál pedig 19 százalékkal lehet több a termés – olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács összefoglalójában.

A kertészeteknek is jól jött a csapadék

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása jót tett a szabadföldi kertészeti kultúráknak, ugyanakkor az eső fokozza a fertőzések veszélyét - ismerteti a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács legfrissebb helyzetjelentésében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-nek.

Elfagyott a szőlő a Mosel mentén

Május első hétvégéjén erősen fagyott a Mosel, a Saar és a Ruwer folyókat övező borvidékeken, egyes termesztőknél akár százszázalékos is lehet a kiesés – számolt be róla a topagrar.com.