Back to top

Így ültessük át a cserepes virágunkat, hogy ne sérüljön

A cserepes növényeknek néhány évente szükségük van az átültetésre. A tavasz a legjobb időszak arra, hogy ezt megtegyük.

Amikor az erdő buja növényzetére gondolunk, magunk előtt látjuk a növények gyökereit, amelyek hősiesen átverekszik magukat a talajon víz és tápanyagok után vadászva. Ha ezeket a növényeket kivesszük a természetből és behelyezzük őket egy cserépbe, a gyökereik gyakran nem tudják, hogyan is kéne engedelmeskedniük az új határoknak. Folyamatosan nőnek és nőnek, összevissza tekeredve, míg egy gyökér-köteggé nem válnak. Ez gátolja a növekedést, és a növények elkezdenek szenvedni.

A megoldás természetesen az, hogy új otthont adunk nekik, átültetjük őket. A The Washington Post kertészet rovatának írója, Adrian Higgins, szerint erre a legmegfelelőbb időszak a tavasz.

Jól látszik egy növényen, mikor van már szüksége új és nagyobb helyre. Például, ha kilógnak a gyökerei a vízelvezető lyukakon, vagy ha kivesszük a cserépből és látható, hogy a gyökerei túlzsúfoltak.

Még egy eltéveszthetetlen jel, ha a növény nem virágzik, annak ellenére, hogy a kedvező feltételek – melyek mellett eddig jól érezte magát – továbbra is adottak.

Maga az átültetés folyamata nem összetett, viszont az érzékeny gyökerek kezelése ijesztő lehet azoknak, akik ritkán végeznek ilyesmit.

Adrian Higgins összefoglalta néhány lépésben a sikeres átültetés menetét.

Amire szükségünk lesz:

  • a régi cserépnél 2,5 – 5 cm-rel nagyobb cserép
  • virágföld
  • olló vagy kés
  • kislapát

1. Az ültetés előtti napon öntözzük meg jól a növényt, ezzel csökkentjük a helyváltással járó stresszt, és rugalmasabbá válnak a gyökerek.

2. Távolítsuk el a növényt a cserépből. Ha annyira összegabalyodtak és megnőttek a gyökerek, hogy nem lehet kivenni, sajnos, szét kell törni a cserepet.

3. Amikor sikerült kiszabadítani a növényt, fel kell lazítani az egybetömörült gyökereket. Ezt legjobb az ujjainkkal végezni, de ha szükséges, használhatunk kerti szerszámokat. Ha túl sok és nagy a gyökérzet, körülbelül 25 százalékát levághatjuk.

A The Washington Post szakértője ezt javasolja:

„Minél finomabbak a gyökerek, annál gyengédebbnek kell lennünk.

A locsolás kiváló módja annak, hogy minimális sérüléssel szét tudjuk választani őket. Az enyhe nyomású, nem túl hideg vízzel lemoshatjuk róluk a földet is.

A finom, de tapadós gyökereket vágjuk vissza ollóval. Ha vastagok és tömörek, akkor kést is használhatunk a szélek bevágásához. A nagyon összegabalyodott és zsúfolt gyökerekhez éles késre vagy kisebb fűrészre lesz szükség, ezzel levághatunk alulról kb. 2-3 centimétert, majd egy háromfogú talajlazítóval szétválaszthatjuk egymástól a megmaradt gyökereket, és megszabadulhatunk a maradék földtől is.”

4. Tegyünk egy kis földet az új, nagyobb cserép aljába. Annyira lesz szükségünk, amennyivel a növény teteje addig ér majd, mint a régi cserépben. Egyik kezünkkel tartsuk egyenesen, a másikkal pakoljuk rá a földet.

5. A földet folyamatosan ütögessük, amikor tele lesz a cserép, nyomkodjuk lefelé. Az is segíti az ülepedést, ha megöntözzük. Ezek után nézzük meg, kell-e még rá föld, ha igen helyezzük a tetejére.

6. Öntözzük rendszeresen a növényt. Néhány napra tegyük olyan helyre, ahol nem éri közvetlen napfény.

Hagyjuk, hogy visszanyerje régi önmagát. Tápoldatot ne adjunk hozzá, amíg nem látunk rajta új hajtást vagy termést. Ez eltarthat néhány hétig is.

Forrás: 
treehugger.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így lehet bevetni a szamuráj darazsat a poloskák ellen

Az Oregoni Állami Egyetem tudósai azt vizsgálták, miképpen használható a parazita darázs szabadföldi körülmények között. Az apró rovar azonban igen érzékenynek bizonyult az általánosan elterjedt rovarölő-szerekre.

Meggypiaci latolgatás

Az idén az első termésbecslés szerint 30-40 százalékkal kevesebb meggy terem nálunk, mint tavaly. A tavaszi fagyok még virágzás előtt érték a kerteket, de a hideg károsította a termőt, sok virág nem tudott megtermékenyülni emiatt. A virágzás alatt nagy volt a szárazság és kevés méh járt a gyümölcsösökben, ami tovább rontotta a megporzást.

Növényvédelmi előrejelzés – Támadnak a poloskák

Nagy kárt tesz a cseresznyében és a meggyben a monília, a késői érésű fajták még menthetők, de nagy a kihívás. Az almamoly egyelőre gyérebben rajzik, viszont van vértetű, varasodás és lisztharmat, sőt tűzelhalás is. A meleg időben általános támadásba lendültek a poloskák, most főleg a bogyósgyümölcsökön látni belőlük sokat. A virágzó szőlőt is számos betegség ellen kell védeni.

Levéltetvek a kajszibarackfákon

Az időjárás melegedésével a levéltetvek is megjelentek a gyümölcsfákon. A kajsziban a levéltetvek közül a valódi levéltetvek családjába tartozó zöld őszibarack-levéltetű és a hamvas őszibarack-levéltetű esetenkénti előfordulására számíthatunk, de ellenük általában nincs szükség külön védekezésre.

Európára is kihat a marokkói szamóca helyzet

Marokkóban a szamócaföldeken a kedvezőtlen időjárási körülmények akadályozták a virágok és a gyümölcsök fejlődését, ami kihatott a mennyiségre és a minőségre is.

Varsó virágba borul és versenyez

Hétfőn kezdődik a legnagyobb lengyel ökofesztivál a Varsó zöldben és virágban elnevezésű mozgalom. Az elmúlt évek alatt a legnagyobb és legszebb fesztivál lett Lengyelországban.

Zenélő kertészet

A kertművészet és a zeneművészet találkozásának lehettek szem- és fültanúi azok, akik szombat délelőtt ellátogattak Szombathely herényi városrészébe, az Innoflora Évelőkertészetbe, ahol andalító kamaramuzsika és vérpezsdítő gitárdallamok közepette ismerkedhettek meg az érdeklődők az évelő dísznövények változatosságával, sokoldalúságával, igényeivel és tartásával.

Hazánkban is gyorsan fejlődik a biotermesztés

A csengeri Szatmári-Ízek Kft. 7000 tonna almájának a harmada biotermesztésű, amit frissen és földolgozva is forgalmaznak. A termelői szervezet vezetője, Gulácsi Mihály szerint a bióban van a jövő, ezért is rendeztek már harmadszor szakmai tanácskozást és bemutatót.

Az oltás a konzervuborka termésbiztonságát is egyértelműen fokozza

Elsősorban a Heves megyei Csány térségében termesztenek fóliasátrakban konzervuborkát. A zömmel fűtetlen berendezésekből a 10-12 centiméter hosszú, úgynevezett kovászolni való uborkával látják el a frisspiacot, valamint a vecsési savanyítókat. A tavaszi hűvös időjárás kedvezőtlen hatása a védett termesztésben is érzékelhető volt, az oltott növényeket azonban kevésbé viselte meg.

Új cseresznye- és meggyfajták Érdről

A NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet érdi állomásán közel 70 éve nemesítenek cseresznyét és meggyet. Az idén fajtaújdonságokat mutatott be nemesítőjük, Apostol János. Fontos szelekciós szempont volt a méret és húskeménység, cseresznyénél a repedésre való hajlam, meggynél a betegségekre való érzékenység. A már névvel rendelkező fajták mellett 26 ígéretes hibrid is van az ültetvényben.