0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Eb a vadász kutya nélkül I.

A kutya már ősidők óta az ember hű társa. Ragaszkodása és alázatossága páratlan az ember-állat kapcsolataiban, és a változó világhoz való alkalmazkodása is egyedülálló. Szőrös barátainkat elkezdtük tenyészteni, majd keresztezni a különböző fajtákat, de ez sokszor megütötte a túltenyésztés mércéjét. Mára változatos fajták különböző kihegyezett képességekkel alkalmazhatók különféle feladatokra.

Örökletes vadászhajlam

A kutyákat alapvetően nem családtagnak vagy kedvencnek tenyésztették, hanem különböző munkákra is használhatók, melyeket az adott fajta a génjeiben őriz. Megkülönböztetünk munkakutyákat, őrző-védő kutyákat, terelőkutyákat, terápiás kutyákat, vakvezető kutyákat, juhászkutyákat, szánhúzó kutyákat, hadi kutyákat és vadászkutyákat.

A kynológiában a kutya tartásával és tenyésztésével foglalkozó tudományon belül, három fő területet különböztetünk meg: kriminálkynológia, sportkynológia és vadászati kynológia.

Az ember és kutya között létrejövő első szoros együttműködés valószínűleg a vadászat során alakulhatott ki, mivel az embernek nagy segítségére volt a kutya munkája a vad elejtésében.  Napjainkban is a vadászkutya fontos részese egy eredményes vadászatnak, de a vadász számára a kutya nem csak eszköz, hanem társ is.

Éppen ezért az állattal nem „kutyául” kell bánni, hanem megadni neki a kellő tiszteletet, aminek egyik pillérje, hogy a gazda kellő felkészültséggel, türelemmel és elszántsággal, valamint önuralommal nevelje, tartsa és képezze ki vadásztársát.

A vadászkutyák oktatása és kiképzése sokkal összetettebb, mint más feladatokra alkalmazott kutyáké. Esetükben ki kell használni a vadászkutyák örökletes hajlamait, és ezekre kell építeni a tanítást. Azonban nem minden vadászkutyában van benne ez az örökletes hajlam, legalábbis nem olyan intenzitással, amire alapozni lehetne a későbbiekben. A kutya bonyolult viselkedési láncot is képes betanulni, a lényeg, hogy azoknak elemei egyszerűek legyenek, amiket sokat kell gyakoroltatni velük. Az alapidomítás és -nevelés után, a bevezetés alatt a gazdának ismernie kell a kutya viselkedését, értenie jelzésrendszerét, és megtanulnia hogyan reagál a kutya a különböző hatásokra.

A kiképzés jelrendszerre épül, melyek lehetnek hang-, kéz- vagy sípjelek. A kutya ezeknek a jeleknek az elsajátításával tudja, hogy mi a feladata.

Ám mindez nem működik a rendszeres, napi gyakorlás és trénig nélkül, mindaddig, amíg a jelrendszerek és a feladatok készségszintűek nem lesznek a kutya számára. Ehhez párosulnak a fegyelmi gyakorlatok, melyek a munka sikerének alapját képezik.

Forrás: