Back to top

Eb a vadász kutya nélkül I.

A kutya már ősidők óta az ember hű társa. Ragaszkodása és alázatossága páratlan az ember-állat kapcsolataiban, és a változó világhoz való alkalmazkodása is egyedülálló. Szőrös barátainkat elkezdtük tenyészteni, majd keresztezni a különböző fajtákat, de ez sokszor megütötte a túltenyésztés mércéjét. Mára változatos fajták különböző kihegyezett képességekkel alkalmazhatók különféle feladatokra.

Örökletes vadászhajlam

A kutyákat alapvetően nem családtagnak vagy kedvencnek tenyésztették, hanem különböző munkákra is használhatók, melyeket az adott fajta a génjeiben őriz. Megkülönböztetünk munkakutyákat, őrző-védő kutyákat, terelőkutyákat, terápiás kutyákat, vakvezető kutyákat, juhászkutyákat, szánhúzó kutyákat, hadi kutyákat és vadászkutyákat.

A kynológiában a kutya tartásával és tenyésztésével foglalkozó tudományon belül, három fő területet különböztetünk meg: kriminálkynológia, sportkynológia és vadászati kynológia.

Az ember és kutya között létrejövő első szoros együttműködés valószínűleg a vadászat során alakulhatott ki, mivel az embernek nagy segítségére volt a kutya munkája a vad elejtésében.  Napjainkban is a vadászkutya fontos részese egy eredményes vadászatnak, de a vadász számára a kutya nem csak eszköz, hanem társ is.

Éppen ezért az állattal nem „kutyául” kell bánni, hanem megadni neki a kellő tiszteletet, aminek egyik pillérje, hogy a gazda kellő felkészültséggel, türelemmel és elszántsággal, valamint önuralommal nevelje, tartsa és képezze ki vadásztársát.

A vadászkutyák oktatása és kiképzése sokkal összetettebb, mint más feladatokra alkalmazott kutyáké. Esetükben ki kell használni a vadászkutyák örökletes hajlamait, és ezekre kell építeni a tanítást. Azonban nem minden vadászkutyában van benne ez az örökletes hajlam, legalábbis nem olyan intenzitással, amire alapozni lehetne a későbbiekben. A kutya bonyolult viselkedési láncot is képes betanulni, a lényeg, hogy azoknak elemei egyszerűek legyenek, amiket sokat kell gyakoroltatni velük. Az alapidomítás és -nevelés után, a bevezetés alatt a gazdának ismernie kell a kutya viselkedését, értenie jelzésrendszerét, és megtanulnia hogyan reagál a kutya a különböző hatásokra.

A kiképzés jelrendszerre épül, melyek lehetnek hang-, kéz- vagy sípjelek. A kutya ezeknek a jeleknek az elsajátításával tudja, hogy mi a feladata.

Ám mindez nem működik a rendszeres, napi gyakorlás és trénig nélkül, mindaddig, amíg a jelrendszerek és a feladatok készségszintűek nem lesznek a kutya számára. Ehhez párosulnak a fegyelmi gyakorlatok, melyek a munka sikerének alapját képezik.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A történelem leghíresebb középkori macska mancsnyoma

Egy macska sétált át egy 1445-ös, Dubrovnikban fellelt kéziraton, örök nyomot hagyva maga után. Az eset akár ma is megtörténhetne, de valószínű, hogy inkább egy laptop képernyőjén találkoznánk – a lemosható – bűnjelekkel. Úgy látszik, a macskamodor több száz év alatt sem változott.

Színfolt volt a vadászati kiállítás

A XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági napokon idén is helyet kapott a vadászat Hódmezővásárhelyen. A vadászati konferencia mellet vadászati kiállítással is készültek a rendezők, amit egy nagyobb sátorban látogathattak meg az érdeklődők. A kiállítás minden évben részét képezi az eseménynek, viszont mindig valami újdonsággal kecsegtet, s ez idén sem volt másként.

Erdei kutyafuttató és kézilabdapálya erdészek közreműködésével

Két budapesti kerületben is a Budapesti Erdészet támogatásával valósultak meg fejlesztések. Az erdészet és a XVIII. kerületi önkormányzat együttműködésében készült el a főváros első erdei kutyafuttatója, a II. kerületben pedig szintén önkormányzati támogatással új kézilabdapályát vehettek birtokukba a családok a Nagyréten.

Sokat ugat a kutya a lakásban? Így lehet leszoktatni!

A kutyák többféle okból ugathatnak. Játszani szeretnének, mérgesek, éhesek, figyelemre vágynak… A jó hír, hogy ez megkülönböztethető, és – legtöbb esetben – kezelhető.

Kacagó gerlét ne tartsunk házigalambokkal!

A kacagó gerle egyik leggyakrabban tartott díszmadár hazánkban – nem véletlenül. Ennek a kedves hangú madárnak oly sok jó tulajdonsága van, mely vonzóvá teszi szinte minden madártenyésztő számára, függetlenül attól, hogy éppen egzotikus díszpintyek vagy galambok tartására szakosodott.

Papagájok – már ötvenmillió éve Földünkön

Ha papagájokról van szó, gyakran gondolják, hogy buja trópusi erdők lakóiról van szó, melyek talán csak az elmúlt évezredekben alakultak ki Földünkön. Pedig a valóság ennél lényegesen árnyaltabb, hiszen igen sokféle élőhelyet benépesítenek a félsivatagoktól kezdve a magas hegységek bérceiig – a papagájok a csontleletek tanulsága szerint az Antarktisz kivételével minden földrészt meghódítottak.

Keszthelyen az 1971-es Vadászati Kiállítás anyagai

„Az 1971-es Világkiállítás óta sok minden megváltozott a világban, de állandó maradt az a szándék, hogy a kiállítás ne csak egy szűk szakmai rétegnek, hanem az egész társadalomnak szóljon. Hogy ismét nemzeti üggyé váljon a természettel kapcsolatos foglalkozás, történjen ez képzett vadgazda szakemberként vagy az erdőt járó túrázóként” - mondta Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár.

A vadkárról szóló jogalkotás a vadászat történelmében

A kár, mint fogalom, egy emberközpontú meghatározás, mindenkori érdekek függvénye. Faj-semleges nézőpontból a kár tulajdonképpen nem is értelmezhető, hiszen a kárnak mindig szüksége van tulajdonosra, aki a saját szempontjait előtérbe helyezve fogalmazza meg, hogy számára mi is a kár.

Korongvadász Európa-bajnokság a Vértesben

Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár köszöntötte az 52. Korongvadász Európa Bajnokság résztvevőit Gánton. Idén 40 nemzet közel 600 versenyzője méreti meg magát ezen a rangos eseményen.

Négy kutyasampon bukott meg a teszten

Ismét egy különleges termékkört, a kutyasamponokat vizsgálta Szupermenta programjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 24 tesztelt termékből összesen 4 készítmény nem tartalmazta a deklarált hatóanyag mennyiséget.