Back to top

Jobb, ha a tehén nappal ellik

Egy amerikai- kanadai tanulmány szerint a tehenek nagyobb eséllyel ellenek napközben, ha a nap végén jutnak hozzá a takarmányadagjuk nagy részéhez. A napközbeni ellések számának emelkedése nagyban megkönnyítené a gazdák életét.

A szarvasmarháknál a legtöbb tehén reggelente jut nagyobb táplálékhoz és általában éjszaka ellenek. Ezért a gazdák és az állatorvosok gyakran egész éjszakákat töltenek az istállóban, hogy az elléshez asszisztáljanak.

A nappali ellés több okból is előnyös a gazdáknak: egyrészt könnyebb segítséget kérni az esetleges komplikációknál, másrészt az állatgondozóknak sem kell álmatlanul tölteniük egy-egy éjszakát.

Eldon Cole, a Missouri Egyetem állattenyésztési szakembere azt mondja, hogy a borjú születését az emésztő rendszer fiziológiai mechanizmusa és a hormonok irányítják.

Amerikai és kanadai kutatások azt bizonyítják, hogy a szarvasmarhák ellésének biológiai óráját át lehet állítani, oly módon, hogy az etetést délután öt és este tíz óra közé teszik.

"Az ebben az időben tartott etetés megváltoztatja a marhák normál napi rutinját, ezért nagyobb valószínűséggel ellenek majd a nappali órákban."

A délutáni etetés ütemezésében némi problémát jelenthet, ha az állomány takarmányozása a legelőn zajlik. Ebben az esetben a gazdáknak tanácsos legeltetési tervet kialakítaniuk és sávokra bontaniuk a területet. A sávos legeltetési módszer alkalmazásával a legeltetett területet villanypásztorral kerítik körbe és 50-100 cm-es sávokban adagolják az állatok számára. Eldon Cole szerint az új, friss legelő sávokat jobb késő délután kijelölni.

A szakember azt javasolja, hogy az etetési időt a várható ellés előtt legalább egy hónappal állítsák át, azért, hogy az állat szervezete alkalmazkodni tudjon a változásokhoz.

A tereptanulmányok és kutatások is azt bizonyítják, hogy a késő délutáni etetés gyakorlatának köszönhetően kb. 80 % fölé emelkedett a napközbeni ellések száma.

Forrás: 
agriculture.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Galambverseny életre-halálra

Akár a galambok Iron Manjének vagy Spartan Racejének is nevezhetnék azt a megmérettetést, ami a Fülöp-szigeteken zajlik. A veszélyes versenyen induló postagalamboknak mindössze 10 százaléka ér célba – a többiek a vad tengerek, ragadozók, perzselő hőség, vagy éppen tolvajok áldozatául esnek.

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Mérgező alga pusztítja a lazacokat Norvégiában

Több millió tenyésztett lazac pusztult el Norvégia északi részén az utóbbi napokban egy mérgező alga miatt, és a helyzetet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni - közölték a norvég hatóságok.

A következő évtizedek sikerágazatát építik

30 éves jubileumi küldöttgyűlését rendezte meg a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete. Az ünnepi rendezvény díszvendége Nagy István agrárminiszter volt, aki úgy fogalmazott, fejet hajt az ágazatban tevékenykedők elmúlt 3 évtizedben véghezvitt teljesítménye előtt.

Biotojás-előállító baromfiólak

A günzburgi MR (MaschinenRing – gépkör) szervezésében a természetes kapirgáló tojótyúkok tartására pótkocsira telepített mobil baromfiólakat készítenek és terjesztenek a dél-németországi sváb (Schwäbisch Hall) vidékeken a gazdák között. A program célja a biotojás-termelés növelése az országban.

Németországban csütörtökön döntenek a kakascsibék védelméről

A német szövetségi legfelsőbb bíróság (Bundesgerichtshof) csütörtökön (május 23.) dönthet arról, hogy betiltsa a hím naposcsibék elpusztítását. A tojástermelők szerint azonban ha ez bekövetkezik, az tojáshiánnyal is járhat.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

A takarmányozás kihívásai - jelentős változások jönnek

„A növényi összetevők legújabb generációja a takarmányozás hatékonyságának növeléséért” címmel tartották Herceghalmon idén a Biomin Magyarország Kft. konferenciáját, melyre rangos hazai és külföldi előadók érkeztek. A megnyitón Gerhard Galsterer, a Biomin GmbH regionális igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

Miért fontos a gyep ápolása?

Milyen módszerekkel lehet felújítani a leromlott hazai gyepeket, és mennyire hatásosak ezek? Hogyan befolyásolják a termőképességet, az állateltartó képességet, illetve a takarmány minőségét? - ezek voltak a fő kérdései a tegnapi gödöllői Gyepápolási szakmai napnak, ami délután terepi gépbemutatóval zárult.

Vád alatt az állatvédő "Hús áldozatai" mozgalom aktivistái

A hollandiai Boxtelben állatvédő aktivistákat tartóztattak le a múlt héten, miután elfoglaltak egy sertéstelepet. A tiltakozó akcióban, amely arra irányult, hogy felhívják a figyelmet az állatok szenvedéseire, több mint száz aktivista vett részt.