Back to top

Mitől feketedik a dió?

A dióburok feketedését napjainkig baktériumos betegség okozta, de újabban más károsítók is megjelentek, gombák és rovarok is hasonló tünetet okoznak, ami tüzetesebb vizsgálattal különböztethető meg. A xantomónászos betegség mellé társult a nyugati dióburok-fúrólégy kártétele, illetve nem sokkal a szüret előtt gombafajok fertőzik a diót. Mindezekről a FruitVeB vásárosnaményi tanácskozásán esett szó.

A korán lehullott dióban valószínűleg megtaláljuk a dióburok-fúrólégy lárváit
A korán lehullott dióban valószínűleg megtaláljuk a dióburok-fúrólégy lárváit
Fotó: Horváth Csilla
A termésburokra petét rakó dióburok-fúrólégyről Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Rovartani tanszékének munkatársa elmondta, hogy 2011-ben találták meg először Nyugat-Magyarországon, majd 2017-ben lépte át a Duna vonalát és tavaly megtalálták Tuzséron is.

A kártevő lárvái a dióburok belsejében rágnak, és az idővel megfeketedik és a dióhéjra tapad, de a legnagyobb baj az, hogy a dióhéj is fekete lesz,

még megtisztítani sem lehet a folttól. A légy kifejlett lárvái 6-7 milliméteres, sárgás nyüvek, bábozódni a talajra vetik magukat. Hasonló a kárképe a nem kizárólag a dión táplálkozó dióburok-gabonalégynek is, de annak a lárvái kisebbek, opálosan fehérek, és a dióburokban bábozódnak. A két légyfaj lárvái együtt is megtalálhatók.

A korán lehullott diót mindig szedjük össze és semmisítsük meg, amíg még bennük vannak a légylárvák, javasolta az előadó. A dióburok-fúrólégy zöldessárga színcsapdával fogható, de a lapokat minél magasabbra kell kirakni az ültetvényben. Rajzásmegfigyelésre nem alkalmas ez a csapda, a kártevő megjelenéséről ad hírt, ha jó helyre tettük.

Német védekezési lehetőséget mutatott be ellene Kelemen Péter szaktanácsadó. A módszer lényege, hogy olyan fehérjetartalmú anyaggal keverjük össze az amúgy a dió védelmében engedélyezett rovarölő szert, amit a legyek szívesen megesznek.

Ezzel maguk a kártevők fogyasztják el a rovarölő hatóanyagot.

A kijuttatásához nem a megszokott apró cseppekre kell bontani a permetlevet, hanem nagyobb foltokban kell kijuttatni a lombra.

Fotó: Horváth Csilla

A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet újfehértói állomásán kezdtek foglalkozni a néhány éve fölbukkanó új jelenséggel, a dió csúcsáról induló és lassan az egész burkot beborító fekete foltossággal. Karaffa Erzsébet és munkatársai 2015-ben gyűjtöttek beteg diót és számos gombafajt tenyésztettek ki belőlük. A legveszélyesebbnek két gomba bizonyult, a Botryosphaeria dothidae és a Diaporthe eres. Mesterséges fertőzéssel bizonyították a kórokozók fertőzőképességét, de azt még nem sikerült kideríteni, hogy pontosan mikor és hogyan kellene védekezni ellenük.

Sajnos ott vannak a diófákon és a bibén keresztül képesek fertőzni, valamint a háncsszövetben is fejlődnek.

Laboratóriumban több készítmény is hatásos ellenük, de hazánkban csak a Folicur Solo engedélyezett dióban, amit valamilyen kontakt szerrel együtt javasolt használni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

A meztelencsigák rejtett világa

Kevés kutatás irányult a meztelencsigákra, holott a körülbelül harminc magyarországi fajuk közül öt-tíz lehetséges vagy aktuális kártevő. Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetében 2018 óta tart a hazai meztelencsiga-fauna szisztematikus feltárása, és ez idő alatt hét, a magyar faunában új vagy bizonytalan adattal rendelkező faj került elő.

Egy egész sor károsítónak kedvez az idő – növényvédelmi előrejelzés 22. hét

Alig van növényfaj, ami ne lenne levéltetves, rajzik az almamoly, fertőz a lisztharmat, mindent lerágnak a csigák, kezdődik a cseresznyelégy szezonja, és még hosszan sorolhatjuk. Egyedül a tűzelhalás nem fertőz még, de az időjárási feltételek ahhoz is egyre kedvezőbbek.

Szúnyogokban mutatták ki a méhekre veszélyes vírust

A Black-Queen-Cell-Virus (BQCV) egy a mézelő méhre (Apis mellifera) veszélyes vírus, mely a méhanya lárváját támadja meg. A vírusról alig tudunk valamit, viszont legújabban szúnyogokban mutatták ki.

9 szénhidrát, amelyekre szükségünk van az étrendünkben

Bár a szénhidrátoknak rossz híre van, amiért túl gyorsan megemelik a vércukorszintet, nem minden szénhidrát egyforma. Míg a finomított szénhidrátokban és hozzáadott cukorban gazdag étrend összefüggésbe hozható a betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek fokozott kockázatával, néhány szénhidrátban gazdag élelmiszer hihetetlenül tápláló, és megvédheti az egészséget.

Az innováció segítségével csökkenthető a parlagfű terjedése a földeken

A klímaváltozás negatív hatásaival nap mint nap szembesülnek a mezőgazdaság szereplői. Az elmúlt évek aszályos időjárása, a nagymértékű vízhiány nem kedvezett a hazai szántóföldi növénytermesztésnek és a kutatások azt jelzik, hogy az emelkedő átlaghőmérséklet a gyomnövények további terjedésének és pollenszórásának is utat engedhet.