Back to top

Az EU vámot vet ki az amerikai traktorokra és a ketchupra?

Az Európai Bizottság elkészítette azoknak amerikai termékeknek a listáját, amelyekre vámtarifákat kíván bevezetni. Ez a Brüsszel és Washington közötti kereskedelmi vita része, amely az Airbus és a Boeing vállalatok támogatásával kapcsolatos konfliktussal kezdődött.

Az új vámkorlátozások értéke a meghatározott árukra vonatkoztatva körülbelül 20 milliárd euró. A hivatalos lista többek között

fagyasztott halat, gyümölcsöket, bort és egyéb szeszes italokat, traktorokat, és még a ketchupot is tartalmazza.

A lista elkészítése része annak a vitának, amelyet az EU és az Egyesült Államok a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) fórumain folytat. A múlt héten az amerikai fél kilátásba helyezte, hogy 11,2 milliárd dollár értékű európai termékre vonatkozó vámtarifákat szab ki.

Az európai áldozatok a sajt, a bor, a narancs, az olívaolaj, a tenger gyümölcsei és a tervezői divatáru lehet.

Brüsszel és Washington egymást vádolják, hogy összeegyeztethetetlenek egymás lépései a légiközlekedési vállalatok támogatására vonatkozó WTO-szabályokkal kapcsolatosan – elsősorban az amerikai Boeing és az európai Airbus esetében. Mindkét vállalat jelenleg a világ legnagyobb személyszállító repülőgép gyártói között van.

A vámszankciókkal kapcsolatban Donald Trump amerikai elnök a Twitteren azt üzente, hogy az EU sok éven át kihasználta az amerikai kereskedelmi forgalmat. Ez most hamarosan véget ér!

Mindazonáltal a WTO-nak továbbra is jóvá kell hagynia a vámkorlátozások bevezetését, mivel ez a fóruma az, ahol az EU-USA kereskedelmi vita folyik.

Eközben a média a genfi székhelyű WTO-központból kiszivárogtatta, hogy a Kereskedelmi Világszervezet célja az, hogy a vitás felek békés úton rendezzék konfliktusaikat. Ezért remélhetőleg csak szimbolikus vámszankciókat fogad el, figyelembe véve hogy mindkét fél túlzásokba esett a szigorításokat illetően.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/agronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hazánkban is gyorsan fejlődik a biotermesztés

A csengeri Szatmári-Ízek Kft. 7000 tonna almájának a harmada biotermesztésű, amit frissen és földolgozva is forgalmaznak. A termelői szervezet vezetője, Gulácsi Mihály szerint a bióban van a jövő, ezért is rendeztek már harmadszor szakmai tanácskozást és bemutatót.

A vásárlók többsége nem érti, mi szerepel az élelmiszerek címkéjén

A vásárlók közel fele megnézi az élelmiszerek címkéjét, de teljes mértékben alig egytizedük érti meg az ott feltüntetett információkat - derült ki a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) friss kutatásából.

Nagy brit összefogás az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért

Hatalmas méreteket ölt a nyugati világ élelmiszer-pazarlása napjainkban. A brit kormány az ország legnagyobb élelmiszeripari szereplőivel - köztük a Tesco-val, az Aldival és a Sturbucks-szal - együtt készül a kritikus helyzet mérséklésére.

Nevezzük el együtt a Lovassy lócsaládot!

Egyedi játékkal hívta fel a borkedvelők figyelmét a vadonatúj Lovassy LIFE borcsalád: a címkéken szereplő 8 különböző színű ló elnevezéséhez várják a szavazatokat, hogy a jövőben dedikáltan, játékos formában lehessen a borokról kommunikálni.

Új cseresznye- és meggyfajták Érdről

A NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet érdi állomásán közel 70 éve nemesítenek cseresznyét és meggyet. Az idén fajtaújdonságokat mutatott be nemesítőjük, Apostol János. Fontos szelekciós szempont volt a méret és húskeménység, cseresznyénél a repedésre való hajlam, meggynél a betegségekre való érzékenység. A már névvel rendelkező fajták mellett 26 ígéretes hibrid is van az ültetvényben.

Kitart a bioalma-készlet

Az új szüretig kitart a bioalma – olvasható a biogyümölcs-termesztő szervezeteket tömörítő Európai Biogyümölcs Fórum közleményében.

Tovább bővült a mezőgéppiac az első negyedévben

Az előző évek értékesítési rekordjai után tovább bővült a mezőgéppiac: Magyarországon a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 37,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2019 első negyedévében, ami 17 százalékos növekedés éves összevetésben – derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet (NAIK-AKI) összesítéséből.

5 tipp, hogy kiválaszthassuk a tökéletes görögdinnyét

Nem kell a jó szerencsében bízni görögdinnye vásárláskor. Vannak módszerek, melyekkel érett, lédús és édes dinnyét választhatunk.

A pórul járt méhcsempész

12 méhcsaládot próbált meg Svájcba másodszor is bevinni személyautójában egy férfi. Miután nem vetette magát alá a vámvizsgálatnak és gyorsan továbbhajtott, a svájci vámosok kisebb autós üldözésbe kezdtek.

Új piacokon veti meg lábát az Abonett

Az Abonett extrudált kenyerei a 80-as évek közepén „robbantak” be a magyar köztudatba, s tették egyszersmind piacvezetővé e szegmensben a vállalkozást. Mostanra eltelt bő három évtized, a cég vezetésében pedig megtörtént a generációváltás, ami jelentős vérfrissítést hozott: új termékekkel új piacokat célzott be az Abonett Kft.