Back to top

Az EU vámot vet ki az amerikai traktorokra és a ketchupra?

Az Európai Bizottság elkészítette azoknak amerikai termékeknek a listáját, amelyekre vámtarifákat kíván bevezetni. Ez a Brüsszel és Washington közötti kereskedelmi vita része, amely az Airbus és a Boeing vállalatok támogatásával kapcsolatos konfliktussal kezdődött.

Az új vámkorlátozások értéke a meghatározott árukra vonatkoztatva körülbelül 20 milliárd euró. A hivatalos lista többek között

fagyasztott halat, gyümölcsöket, bort és egyéb szeszes italokat, traktorokat, és még a ketchupot is tartalmazza.

A lista elkészítése része annak a vitának, amelyet az EU és az Egyesült Államok a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) fórumain folytat. A múlt héten az amerikai fél kilátásba helyezte, hogy 11,2 milliárd dollár értékű európai termékre vonatkozó vámtarifákat szab ki.

Az európai áldozatok a sajt, a bor, a narancs, az olívaolaj, a tenger gyümölcsei és a tervezői divatáru lehet.

Brüsszel és Washington egymást vádolják, hogy összeegyeztethetetlenek egymás lépései a légiközlekedési vállalatok támogatására vonatkozó WTO-szabályokkal kapcsolatosan – elsősorban az amerikai Boeing és az európai Airbus esetében. Mindkét vállalat jelenleg a világ legnagyobb személyszállító repülőgép gyártói között van.

A vámszankciókkal kapcsolatban Donald Trump amerikai elnök a Twitteren azt üzente, hogy az EU sok éven át kihasználta az amerikai kereskedelmi forgalmat. Ez most hamarosan véget ér!

Mindazonáltal a WTO-nak továbbra is jóvá kell hagynia a vámkorlátozások bevezetését, mivel ez a fóruma az, ahol az EU-USA kereskedelmi vita folyik.

Eközben a média a genfi székhelyű WTO-központból kiszivárogtatta, hogy a Kereskedelmi Világszervezet célja az, hogy a vitás felek békés úton rendezzék konfliktusaikat. Ezért remélhetőleg csak szimbolikus vámszankciókat fogad el, figyelembe véve hogy mindkét fél túlzásokba esett a szigorításokat illetően.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/agronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar születésű kajszik

Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták.

Növényvédelmi előrejelzés – Szárazságkedvelők előnyben

Most a száraz és meleg időt kedvelő károsítók szaporodtak fel a kertekben: a lisztharmat, a molyok, a vértetű, és persze a túlságosan is jól ismert poloskák. A nedvességkedvelő gombás fertőzéseknek alapvetően nem kedvezett az időjárás, nagy lehet azonban a különbség az egyes kertek mikroklímája között, nem árt tehát a felderítés.

Balla Géza birodalma

Arad-hegyaljai birtokán, a történelmi Ménesi Borvidéken látogattuk meg Balla Gézát, aki határon túliként első ízben nyerte el az Év Bortermelője Magyarországon címet. Kíváncsiak voltunk, mi a titka.

A banán segít a súlyvesztésben?

A banánnak számos jótékony hatása közismert, de vajon ez az édes gyümölcs hozzásegíthet bennünket a súlyvesztéshez?

Csak a francia fogyasztók harmadának ízlik a fürtös paradicsom

Egy fogyasztói felmérés szerint a francia vásárlók nem igazán elégedettek a nyáron kapható fürtös paradicsom és charentais sárgadinnye minőségével. Mindezt a következtetést az után vonták le, hogy közel 900 fogyasztóval kóstoltattak vakon diszkont áruházakban, szupermarketekben és zöldség-gyümölcs boltokban kínált terméseket.

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

Tájba illeszkedő körtés

Mikola Péter informatikus tanárember, vagyis a körtetermelés távol esik a szakmájától. Ráadásul lakóhelyétől 230 kilométerre, Sényén termel, mégpedig úgy, hogy hagyományos gyümölcsöse teljes mértékben illeszkedjen a szőlőbirtokokkal tűzdelt tájba. Munka közben érdeklődő fiatalok segítségével az elhagyott régi pincéket is feltárja.

Ahol nincs konkurenciája a dinnyének

Egy Bajorországban élő német dinnyetermelőt mutat be riportjában a Süddeutsche Zeitung: bár Németországnak ezen a vidékén szokatlan a dinnyetermesztés, az egyre melegebb nyarak mégis lehetővé teszik, hogy megteremjen a sárga- és görögdinnye néhány fajtája.

Szemtanúi lehetünk a legegészségesebb élelmiszerek születésének

Ki ne vágyna arra, hogy valóban egészséges, vegyszert szinte sose látott élelmiszer kerüljön az asztalára! De vajon léteznek még olyan zugai a világnak, ahol a tehenek, a tyúkok, a kecskék és egyéb jószágok a mezőn, a porta körül legelve vagy csipegetve táplálkoznak? Esetleg mindezért az „Isten háta mögötti” területre kell utaznunk?

Hungarikum extra dry, avagy szőlőfajták és pezsgő

Mint tudjuk, a bor és a szőlő minőségének egyik legfőbb kulcsa a fajta. Nincs ez másként a pezsgő esetében sem. Vannak egészen szélsőséges vélemények, melyek szerint Chardonnay nélkül nem készülhet minőségi pezsgő. Cikkünkben a pezsgőkészítésre használt fajták körét boncolgatjuk. Rendhagyó módon azonban nemcsak szőlész, de borász szemmel is értékeljük a fajtákat, pezsgőkészítési lehetőségeket, trendeket.