Back to top

Nem vásárolhatnak minden vasárnap a lengyelek

Lengyelországban tavaly vezették be a vasárnapi kereskedelem korlátozásáról szóló törvény első lépcsőjét, amit az idén tovább szigorítottak, jövőre pedig teljes lesz a tilalom. Erre kell készülni a Lengyelországba utazóknak is. A lengyelek tiltakoznak a vasárnapi boltzár miatt.

A vasárnapi kereskedelem korlátozásáról szóló törvény szerint Lengyelországban 2018. márciusától havonta csak két alkalommal, a hónap első és utolsó vasárnapján vásárolhattak vasárnap a lengyelek. E szabály alól csak az április és a december volt kivétel, a Húsvét és az év végi ünnepek miatt.  A törvény fokozatos bevezetése miatt

ebben az évben a nagy kereskedelmi központok már csak a hónap utolsó vasárnapján tarthatnak nyitva. 2020-tól pedig teljes lesz a tilalom és 45 vasárnapon lesznek zárva az üzletek.

A tilalom megszegői súlyos pénzbüntetésre számíthatnak, akár 1000-100 000 zlotys (kb. 75 000-7 500 000 Ft) bírsággal sújthatók, de súlyosabb kihágás esetén szabadságvesztéssel fenyegetik a törvény megszegőit. Az online webshopok és vendéglők üzemmenetét nem korlátozták.

A tilalom nem vonatkozik a gyógyszertárakra, cukrászdákra, ajándékboltokra, kioszkokra és azokra az üzletekre, ahol a tulajdonos maga áll a pult mögött.

Tehát így készüljünk, ha Lengyelországba tervezünk utazást.

A vasárnapi boltzár elégedetlenséget és tiltakozási hullámot váltott ki mind a munkaadók mind a munkavállalók részéről. A munkaadók a termelési és értékesítési folyamat megszakadása miatti bevételkiesésük miatt háborognak, a munkavállalók pedig jogosan teszik fel azt a kérdést, hogy ha más iparágban a vasárnapi munkával extrakeresethez lehet hozzájutni, ez miért nem illeti meg a kereskedelemben dolgozókat is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy hónap alatt csaknem a duplájára emelkedett a vágómarha-értékeítés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019. I-IV. hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 7,8 százalékkal nőtt, azáltal, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termékek átlagára 11,7 százalékkal, az élő állatoké és az állati termékeké pedig 0,8 százalékkal drágult.

Európára is kihat a marokkói szamóca helyzet

Marokkóban a szamócaföldeken a kedvezőtlen időjárási körülmények akadályozták a virágok és a gyümölcsök fejlődését, ami kihatott a mennyiségre és a minőségre is.

Duplájára is nőhet a meggy ára

A meggy ára a tavalyinak a duplájára is nőhet idén a tavaszi aszályok és a nagy hőmérséklet-ingadozások miatt - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

Varsó virágba borul és versenyez

Hétfőn kezdődik a legnagyobb lengyel ökofesztivál a Varsó zöldben és virágban elnevezésű mozgalom. Az elmúlt évek alatt a legnagyobb és legszebb fesztivál lett Lengyelországban.

A vásárlók többsége nem érti, mi szerepel az élelmiszerek címkéjén

A vásárlók közel fele megnézi az élelmiszerek címkéjét, de teljes mértékben alig egytizedük érti meg az ott feltüntetett információkat - derült ki a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) friss kutatásából.

Nagy brit összefogás az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért

Hatalmas méreteket ölt a nyugati világ élelmiszer-pazarlása napjainkban. A brit kormány az ország legnagyobb élelmiszeripari szereplőivel - köztük a Tesco-val, az Aldival és a Sturbucks-szal - együtt készül a kritikus helyzet mérséklésére.

5 tipp, hogy kiválaszthassuk a tökéletes görögdinnyét

Nem kell a jó szerencsében bízni görögdinnye vásárláskor. Vannak módszerek, melyekkel érett, lédús és édes dinnyét választhatunk.

Több mint kétmilliárdos fejlesztés a veszprémi sajtgyárban

Több mint kétmilliárd forint értékű fejlesztést hajt végre veszprémi üzemében a Savencia Fromage & Dairy Magyarország Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

Rosszul áll a tőzsdén a vegán húspogácsát gyártó vállalat

A JP Morgan leminősítette a vegán húspogácsákat gyártó Beyond Meat vállalatot, miután a cég részvényei már 600 százalékot erősödtek a májusi tőzsdére vonulás (IPO) óta, a kezdeti 25 dollárról.