Back to top

Sokat ugat a kutya a lakásban? Így lehet leszoktatni!

A kutyák többféle okból ugathatnak. Játszani szeretnének, mérgesek, éhesek, figyelemre vágynak… A jó hír, hogy ez megkülönböztethető, és – legtöbb esetben – kezelhető.

Kevés bosszantóbb dolog van, mint amikor az embernek nincs nyugalma a saját otthonában. A kutyás gazdik imádják házikedvencüket, de az ő idegeik sincsenek kötélből. Az állandó ugatással őrületbe lehet kergetni a gazdákat és a szomszédokat is. Szerencsére, erre is van gyógymód, először is azt kell megállapítani, miért csaholnak.

A kutyák is küzdenek szeparációs félelemmel. Ilyenkor teljesen kétségbeesettnek hangzanak. Amikor magányosak vagy éppen unatkoznak, csak ugatnak és ugatnak, akár hosszú órákon keresztül is. A játékból csaholó házikedvenc magasabb hangszínen ugat, mint az amelyik éppen megijedt.

Tehát figyelni, fülelni kell, és meg tudjuk különböztetni az ugatást, majd ennek alapján kezelhetjük is a problémát. Nézzük hogyan!

Ne kiabáljunk

Valószínűleg, sokan tapasztalták, hogy ezzel nem lehet elhallgattatni egy kutyát, legalábbis nem hosszú időre. A nyugtalanság csak további nyugtalanságot szül, ezt jó mielőbb megtanulni. Meg kell őrizni a hidegvérünket és finoman, halkan beszélni a kutyánkhoz olyankor is, amikor az hevesen ugat. Ez nem mindig segít, de biztosan nem ront a helyzeten.

Edzeni és játszani kell

Segítsünk a kutyusnak kiadni a gőzt. Ha minden neszre, árnyékra ugrik, kell neki egy kis mozgás. Egyébként is a fiatal, egészséges kutyáknak legalább egy órányi futásra, sétára vagy kinti játékra van szükségük. Ezzel kellene indítani a napot. Ha a kutya tele van energiával, az etetése is történjen jutalomfalatos megoldással. Például hozzon vissza egy labdát minden falatkáért, de vehetünk neki falatmegszerzős játékokat. A mozgás fárasztja, de relaxálja is őket, nem ugranak majd fel és ugatnak minden neszre.

Fedjük le azokat a részeket, ahol kilát az utcára

Ha az ablakban/ajtóban feltűnő alakok és árnyékok ingerlik a kutyát, segíthetünk azzal, hogy legalább valamelyest blokkoljuk a kilátását. Húzzuk el a sötétítő függönyt, vagy vehetünk az üvegre öntapadó színes matricákat. Az is előfordulhat, hogy van egy bútor (például fotel vagy kanapé), ami az ablak előtt áll, és arra rendszeresen felugrik a kutyus, hogy onnan ugasson. Ezt is érdemes áthelyezni máshová. Ezek, jó esetben, csak átmeneti kényszermegoldások, amíg a kis kedvenc nem alkalmazkodik a körülményekhez.

Tompítsuk a külső zajokat

A kutyát a kívülről bejövő hangok is zavarhatják. Hogy hozzászokjon, kezdetben teremtsünk egy állandó alapzajt. Használhatjuk a rádiót, tévét, ventilátor, vagy fehérzaj-applikációt a telefonunkon. A lényeg, hogy tompítsuk a külső zajokat. Fokozatosan vissza lehet venni ezekből, attól függően, hogy reagál a kutyusunk.

Jutalmazzuk meg, ha nem ugat

Figyeljük meg a kutyánk viselkedését, amikor otthon vagyunk vele. Mire reagál ingerlékenyen, mire kevésbé. Amikor nem túl heves az ugatása, higgadtan mondhatjuk neki, hogy: „Maradj csendben!”, vagy csak azt, hogy „Csend!”. Ha elhallgat, jutalmazzuk meg. Még könnyebben megtanulja, hogy mit jelent ez a kérés, és lassan szokássá alakul.

Ha a fenti módszerek nem segítenek, érdemes szakemberhez fordulni. Valószínű, hogy a kutyánk túlzottan szorongó, nyugtalan, vagy agresszióval kapcsolatos problémái lehetnek.
Forrás: 
quickanddirtytips.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tényleg mosolyognak a kutyák?

Amikor a kutya kinyitja a pofáját, a szája sarka felfelé ível, a nyelve pedig kilóg, szinte minden embernek egyértelműen a mosoly jut eszébe erről az arckifejezésről. De vajon tényleg ez a helyzet? Ugyanazt az arckifejezést használnák a kutyák is, mint az emberek, hogy kifejezzék az örömüket, boldogságukat?

Emlékezzünk a nyúlpaprikásra!

Nagyszüleink sokkal gyakrabban ettek nyúlhúst, mi mi, manapság az egy főre jutó fogyasztás mindössze néhány deka. Valószínűleg azt is kevesen tudják, milyen egészséges fehérjeforrás. Ezen kíván változtatni a harmadik alkalommal indított marketingkampány az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a SPAR szervezésében.

Galambverseny életre-halálra

Akár a galambok Iron Manjének vagy Spartan Racejének is nevezhetnék azt a megmérettetést, ami a Fülöp-szigeteken zajlik. A veszélyes versenyen induló postagalamboknak mindössze 10 százaléka ér célba – a többiek a vad tengerek, ragadozók, perzselő hőség, vagy éppen tolvajok áldozatául esnek.

Egészséges marad egy ló, ha csak legel?

A fű kiváló tápanyagforrás, de sok tényezőtől függ, hogy önmagában elegendő-e a lovak egészségének fenntartásához.

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Mérgező alga pusztítja a lazacokat Norvégiában

Több millió tenyésztett lazac pusztult el Norvégia északi részén az utóbbi napokban egy mérgező alga miatt, és a helyzetet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni - közölték a norvég hatóságok.

Biotojás-előállító baromfiólak

A günzburgi MR (MaschinenRing – gépkör) szervezésében a természetes kapirgáló tojótyúkok tartására pótkocsira telepített mobil baromfiólakat készítenek és terjesztenek a dél-németországi sváb (Schwäbisch Hall) vidékeken a gazdák között. A program célja a biotojás-termelés növelése az országban.

Németországban csütörtökön döntenek a kakascsibék védelméről

A német szövetségi legfelsőbb bíróság (Bundesgerichtshof) csütörtökön (május 23.) dönthet arról, hogy betiltsa a hím naposcsibék elpusztítását. A tojástermelők szerint azonban ha ez bekövetkezik, az tojáshiánnyal is járhat.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

A takarmányozás kihívásai - jelentős változások jönnek

„A növényi összetevők legújabb generációja a takarmányozás hatékonyságának növeléséért” címmel tartották Herceghalmon idén a Biomin Magyarország Kft. konferenciáját, melyre rangos hazai és külföldi előadók érkeztek. A megnyitón Gerhard Galsterer, a Biomin GmbH regionális igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.