Back to top

Sokat ugat a kutya a lakásban? Így lehet leszoktatni!

A kutyák többféle okból ugathatnak. Játszani szeretnének, mérgesek, éhesek, figyelemre vágynak… A jó hír, hogy ez megkülönböztethető, és – legtöbb esetben – kezelhető.

Kevés bosszantóbb dolog van, mint amikor az embernek nincs nyugalma a saját otthonában. A kutyás gazdik imádják házikedvencüket, de az ő idegeik sincsenek kötélből. Az állandó ugatással őrületbe lehet kergetni a gazdákat és a szomszédokat is. Szerencsére, erre is van gyógymód, először is azt kell megállapítani, miért csaholnak.

A kutyák is küzdenek szeparációs félelemmel. Ilyenkor teljesen kétségbeesettnek hangzanak. Amikor magányosak vagy éppen unatkoznak, csak ugatnak és ugatnak, akár hosszú órákon keresztül is. A játékból csaholó házikedvenc magasabb hangszínen ugat, mint az amelyik éppen megijedt.

Tehát figyelni, fülelni kell, és meg tudjuk különböztetni az ugatást, majd ennek alapján kezelhetjük is a problémát. Nézzük hogyan!

Ne kiabáljunk

Valószínűleg, sokan tapasztalták, hogy ezzel nem lehet elhallgattatni egy kutyát, legalábbis nem hosszú időre. A nyugtalanság csak további nyugtalanságot szül, ezt jó mielőbb megtanulni. Meg kell őrizni a hidegvérünket és finoman, halkan beszélni a kutyánkhoz olyankor is, amikor az hevesen ugat. Ez nem mindig segít, de biztosan nem ront a helyzeten.

Edzeni és játszani kell

Segítsünk a kutyusnak kiadni a gőzt. Ha minden neszre, árnyékra ugrik, kell neki egy kis mozgás. Egyébként is a fiatal, egészséges kutyáknak legalább egy órányi futásra, sétára vagy kinti játékra van szükségük. Ezzel kellene indítani a napot. Ha a kutya tele van energiával, az etetése is történjen jutalomfalatos megoldással. Például hozzon vissza egy labdát minden falatkáért, de vehetünk neki falatmegszerzős játékokat. A mozgás fárasztja, de relaxálja is őket, nem ugranak majd fel és ugatnak minden neszre.

Fedjük le azokat a részeket, ahol kilát az utcára

Ha az ablakban/ajtóban feltűnő alakok és árnyékok ingerlik a kutyát, segíthetünk azzal, hogy legalább valamelyest blokkoljuk a kilátását. Húzzuk el a sötétítő függönyt, vagy vehetünk az üvegre öntapadó színes matricákat. Az is előfordulhat, hogy van egy bútor (például fotel vagy kanapé), ami az ablak előtt áll, és arra rendszeresen felugrik a kutyus, hogy onnan ugasson. Ezt is érdemes áthelyezni máshová. Ezek, jó esetben, csak átmeneti kényszermegoldások, amíg a kis kedvenc nem alkalmazkodik a körülményekhez.

Tompítsuk a külső zajokat

A kutyát a kívülről bejövő hangok is zavarhatják. Hogy hozzászokjon, kezdetben teremtsünk egy állandó alapzajt. Használhatjuk a rádiót, tévét, ventilátor, vagy fehérzaj-applikációt a telefonunkon. A lényeg, hogy tompítsuk a külső zajokat. Fokozatosan vissza lehet venni ezekből, attól függően, hogy reagál a kutyusunk.

Jutalmazzuk meg, ha nem ugat

Figyeljük meg a kutyánk viselkedését, amikor otthon vagyunk vele. Mire reagál ingerlékenyen, mire kevésbé. Amikor nem túl heves az ugatása, higgadtan mondhatjuk neki, hogy: „Maradj csendben!”, vagy csak azt, hogy „Csend!”. Ha elhallgat, jutalmazzuk meg. Még könnyebben megtanulja, hogy mit jelent ez a kérés, és lassan szokássá alakul.

Ha a fenti módszerek nem segítenek, érdemes szakemberhez fordulni. Valószínű, hogy a kutyánk túlzottan szorongó, nyugtalan, vagy agresszióval kapcsolatos problémái lehetnek.
Forrás: 
quickanddirtytips.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ukrajnában bezárt az utolsó hízott libamájat előállító üzem

Az egyik weboldalon áprilisban megjelent egy rejtett kamerás videófelvétel Ukrajna egyetlen, hízott libamájat előállító telepéről. Az Egyesült Királyságban több étterem is úgy reagált erre, hogy étlapjáról levette a hízott libamájat.

Mini shetland pónit is csak származási lappal!

Kedves színfoltja volt az idei debreceni agrárexpónak a mini shetland pónik bemutatkozása, amikor agility során is láthattuk, milyen sokoldalúak is lovaink legkisebbjei. A bemutatott állatok közül különösen nagy érdeklődés mutatkozott Erdei Szigeti Dávid mini shetland pónija iránt, főként tenyészménjét értékelte nagyra a látogatók sokasága.

Kavicsok és kutyák

Van, aki tiszta lappal indul a kert kialakításakor, mindent letarol, majd fölépíti saját, új világát. Berta Noémi azonban a nagyszülők munkáját tiszteletben tartva látott az átalakításhoz fővárosi kertjében. A kiválasztott néhány hírmondó növényóriás árnyékában a mai kor igényeihez igazodó kertet alakított ki, amely ráadásul négy kutya otthona is.

Vendée-i juhok a FarmerExpón

A FarmerExpo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár idén is tartogatott meglepetéseket az kiskérődzők iránt érdeklődő látogatók számára is. Immár hagyomány, hogy a juhtenyésztők nagy hangsúlyt fektetnek erre a kiállításra, melyet az eseményen a díjkiosztón is érzékelhettünk.

A spanyolviaszt találták fel a német pártok a húsadóval, de még azt is rosszul

Érdekes véleménycikket írt a német agrarheute.com portál munkatársa a tervezett húsadóval kapcsolatban. Azt fejti ki, hogy Németországban civil kezdeményezésre már működik egy hasonló, ám valóban jól kitalált rendszer. Miért nem inkább amögé áll be a törvényhozás? – teszi fel a kérdést.

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

ASP Bulgária: A termelők tüntettek, hogy ne kelljen leölniük állataikat

Az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése elérte már Bulgáriát is, bár erről eddig keveset hallhattunk. Sajnos, a betegség itt a házisertés-állományt is érinti olyannyira, hogy az elmúlt hetekben mintegy 130 000 állatot kellett leölni a vírus megjelenése miatt az ország nagy, kereskedelmi gazdaságaiban.

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

Örkénytáborban ünnepeltek a polgárőr lovasok

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) és Táborfalva Nagyközség Önkormányzata az Agrárminisztérium, a Honvédelmi Sportszövetség, valamint a Készenléti Rendőrség támogatásával, példaértékű civil összefogásra alapozva rendezte meg a hajdani lovas katonai hagyományok tiszteletére a lovas őrszolgálatok éves ünnepét Örkénytáborban.

Ne feledkezzünk meg kedvenceinkről az ünnepi tűzijáték alatt!

Az augusztus 20-i nemzeti ünnepet várhatóan az ország számos településén tűzijátékkal teszik emlékezetessé az ünneplők. A tűzijáték fénye és a hangos durranások megijesztik a kutyákat, ezért fontos, hogy nyugalmuk biztosításáról és ösztönös menekülésük megelőzéséről a gazdák időben gondoskodjanak.