Back to top

A repce bizonytalan jövője

A repce a méhcsaládok számára remek virágpor- és nektárforrás. Ugyanakkor marcipánszerű íze miatt közkedvelt a méze is. A német méhészújság arról számol be, hogy a repce termésterülete a tavalyihoz képest 25%-al esett vissza. Ennek oka a repce termesztésének egyre nehezebb körülményei között keresendő: aszály/hidegbetörés, továbbá a pálmaolajból készült biodízel behozatali vámjának megszűnése.

Tavasszal a sárgálló repcemező a mezőgazdasági táj és a méhlegelő részét képezi.  

A repceolaj számos élelmiszerben kerül felhasználásra. Az olajpréselés során keletkező melléktermék pedig az állati takarmányozásban játszik szerepet. Így már a 80-as évektől jelentős piaca van.

A repceolaj iránti keresletet csak fokozta, hogy a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében kötelezően előírt mennyiséget kell az üzemanyagokba keverni.

Ám az utóbbi években egyre kevesebb területen terem repce Németországban.

2013-ban fagykár, 2016-ban egy tavaszi hidegbetörés gyengítette nemcsak a gyümölcs- és szőlőtermést, de a repce hozamát is. 2017-ben túl sok volt a nedvesség, 2018-ban túl kevés. Tehát hol ezért, hol azért kellett beszántani repceföldeket.

De idén is drasztikus a csökkenés - szintén az aszályos időjárás miatt. Előreláthatóan mintegy 25%-al kevesebb területen lesz repcetermés 2019-ben, mint tavaly.. (2013-ban kb. még 1,5 millió hektáron termett Németországban repce, mely mára 900 000 hektárra csökkent.)

Repceföld
Fotó: Hevesi Mihály

A repce árára és így termelésére befolyással van, hogy a széndioxid-kibocsájtási kvóta változása miatt feloldották a pálmaolajból előállított, államilag támogatott biodízel védővámját,

és megindult annak exportja Argentínából Németországba. De hasonló egyezményeket terveznek Indonéziával is.

Németországban csakúgy, mint Magyarországon jól ismert és ajánlott gyakorlat, hogy repcére vándorláskor a méhész egyeztessen és legyen jóban a gazdákkal, hogy a permetezés a méhek érdekében előírásnak megfelelő legyen, illetve a méhész meg tudja tenni a kellő óvintézkedéseket.

Nem könnyű a gazdák feladata, hiszen a repcének számos kártevője van, melyek ellen a termés érdekében védekezniük kell.

De ugyanilyen fontos számukra a beporzás is, hiszen jelentősen megnöveli a termést. Tehát a gazda érdeke is, hogy legyenek méhek a repcetábla közelében.

Bár megoldást jelenthetnek a méhészek és a gazdák közötti vitában a technikai újítások, mint pl. a Dropleg-szisztéma, mely segítségével a növényvédőszerek a virágzat alá permetezhetőek, biztosítva így a méhek és beporzók növényvédőszerektől való védelmét, ám az átállás nem megy egyik napról a másikra, hiszen  jelentős beruházással jár.

Méhészként csak bízni tudunk abban, hogy a repce termesztése a jövőben nem fog drasztikusan csökkenni , hiszen a repceméz nemcsak tavaszi erőforrás a méheink számára, de finom, marcipánszerű íze miatt közkedvelt mézfajta és bevételi forrás.
Forrás: 
Deutsches Bienenjournal 2019/5

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A poszméhekre is veszélyt jelent a varroa

A házi méhek közt is nagy gondot okozó varroa atkáról az Exeteri Egyetem tudósai kimutatták, hogy a vadonélő poszméhekre is veszélyt jelent. Ugyan maga a parazita nem telepszik meg ezeken a szőrös beporzókon, azonban az általa terjesztett vírus továbbterjed.

A precíz munka pénzben is megtérül

„Hektáronként akár 10-30 ezer forint profit különbség is elérhető a hagyományos és a precíziós gazdálkodás között”- hangzott el a Magtár Kft. és a az Agro Aim Hungária Kft. által Szolnokon szervezett első közös konferencián. Az előadók által legtöbbet hangoztatott kulcsszavak a tudatosabb gazdálkodás, a tervezhetőség, a hatékonyság növelése, és legfőképp a profit voltak.

A pórul járt méhcsempész

12 méhcsaládot próbált meg Svájcba másodszor is bevinni személyautójában egy férfi. Miután nem vetette magát alá a vámvizsgálatnak és gyorsan továbbhajtott, a svájci vámosok kisebb autós üldözésbe kezdtek.

Sikerágazat a szántóföldi növénytermesztés

A szántóföldi növénytermesztés a magyar mezőgazdaság egyik sikerágazata, pozitívan járul hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez, és az elmúlt években számos történelmi rekordot is megdöntött - hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, a XI. Bajai Gabona Partnerség Találkozón.

A beporzók védelméről tanácskoztak a V4 országok környezetvédelmi vezetői

Magyarország számára kiemelt fontosságú mind a vadon élő beporzó rovarok, mind pedig a mézelő méhek védelme – jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a V4 országok környezetvédelmi vezetőinek a biodiverzitás védelméről folytatott megbeszélésen a szlovákiai Tatranska Lomnicaban.

Tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar réteg kiszáradása miatt tűzveszély alakult ki. 2019. június 14-től öt megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Június végén kezdődhet az aratás

Az őszi vetésű szántóföldi növények aratása az átlagos éveknek megfelelően június végén, Péter és Pál napját követően kezdődhet az idén is - közölte Petőházi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos osztályelnöke az MTI megkeresésére.

Ne hagyj az autóban! – matricakampány újratöltve

Újra matricakampánnyal próbálja felhívni a Nébih az emberek figyelmét arra, hogy a hőségben ne hagyják gyermekeiket és házi kedvencüket az autóban. A napon ugyanis percek alatt felforrósodik az autó belseje, és az emberi felelőtlenségnek súlyos egészségkárosodás, rosszabb esetben halál is lehet a következménye.

Egész szezonban kötelező védekezni a parlagfű ellen

Fontos változás, hogy az idei évtől szigorodott a szabályozás, megszűnt a július 1-jei „türelmi idő” a parlagfű elleni védekezésben. A tulajdonosoknak folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenntartsák.

Vasárnapra ismét záporok érkezhetnek

Szombatig fokozódik a kánikula, majd vasárnaptól záporos, zivataros idő jön és mérséklődik a forróság. A növények számára már igazán jól jön egy kiadós locsolás, mert a talajok gyorsan száradnak a jelenlegi hőségben. Az alacsonyabb maximum-hőmérséklet az őszi vetések szemképződésére is kedvező hatással lesz. A párásabb, de meleg idő azonban a gombás megbetegedések fokozódását okozhatja majd.