0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A repce bizonytalan jövője

A repce a méhcsaládok számára remek virágpor- és nektárforrás. Ugyanakkor marcipánszerű íze miatt közkedvelt a méze is. A német méhészújság arról számol be, hogy a repce termésterülete a tavalyihoz képest 25%-al esett vissza. Ennek oka a repce termesztésének egyre nehezebb körülményei között keresendő: aszály/hidegbetörés, továbbá a pálmaolajból készült biodízel behozatali vámjának megszűnése.

Tavasszal a sárgálló repcemező a mezőgazdasági táj és a méhlegelő részét képezi.  

A repceolaj számos élelmiszerben kerül felhasználásra. Az olajpréselés során keletkező melléktermék pedig az állati takarmányozásban játszik szerepet. Így már a 80-as évektől jelentős piaca van.

A repceolaj iránti keresletet csak fokozta, hogy a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében kötelezően előírt mennyiséget kell az üzemanyagokba keverni.

Ám az utóbbi években egyre kevesebb területen terem repce Németországban.

2013-ban fagykár, 2016-ban egy tavaszi hidegbetörés gyengítette nemcsak a gyümölcs- és szőlőtermést, de a repce hozamát is. 2017-ben túl sok volt a nedvesség, 2018-ban túl kevés. Tehát hol ezért, hol azért kellett beszántani repceföldeket.

De idén is drasztikus a csökkenés – szintén az aszályos időjárás miatt. Előreláthatóan mintegy 25%-al kevesebb területen lesz repcetermés 2019-ben, mint tavaly.. (2013-ban kb. még 1,5 millió hektáron termett Németországban repce, mely mára 900 000 hektárra csökkent.)

A repce árára és így termelésére befolyással van, hogy a széndioxid-kibocsájtási kvóta változása miatt feloldották a pálmaolajból előállított, államilag támogatott biodízel védővámját,

és megindult annak exportja Argentínából Németországba. De hasonló egyezményeket terveznek Indonéziával is.

Németországban csakúgy, mint Magyarországon jól ismert és ajánlott gyakorlat, hogy repcére vándorláskor a méhész egyeztessen és legyen jóban a gazdákkal, hogy a permetezés a méhek érdekében előírásnak megfelelő legyen, illetve a méhész meg tudja tenni a kellő óvintézkedéseket.

Nem könnyű a gazdák feladata, hiszen a repcének számos kártevője van, melyek ellen a termés érdekében védekezniük kell.

De ugyanilyen fontos számukra a beporzás is, hiszen jelentősen megnöveli a termést. Tehát a gazda érdeke is, hogy legyenek méhek a repcetábla közelében.

Bár megoldást jelenthetnek a méhészek és a gazdák közötti vitában a technikai újítások, mint pl. a Dropleg-szisztéma, mely segítségével a növényvédőszerek a virágzat alá permetezhetőek, biztosítva így a méhek és beporzók növényvédőszerektől való védelmét, ám az átállás nem megy egyik napról a másikra, hiszen  jelentős beruházással jár.

Méhészként csak bízni tudunk abban, hogy a repce termesztése a jövőben nem fog drasztikusan csökkenni , hiszen a repceméz nemcsak tavaszi erőforrás a méheink számára, de finom, marcipánszerű íze miatt közkedvelt mézfajta és bevételi forrás.
Forrás: Deutsches Bienenjournal 2019/5