Back to top

A repce bizonytalan jövője

A repce a méhcsaládok számára remek virágpor- és nektárforrás. Ugyanakkor marcipánszerű íze miatt közkedvelt a méze is. A német méhészújság arról számol be, hogy a repce termésterülete a tavalyihoz képest 25%-al esett vissza. Ennek oka a repce termesztésének egyre nehezebb körülményei között keresendő: aszály/hidegbetörés, továbbá a pálmaolajból készült biodízel behozatali vámjának megszűnése.

Tavasszal a sárgálló repcemező a mezőgazdasági táj és a méhlegelő részét képezi.  

A repceolaj számos élelmiszerben kerül felhasználásra. Az olajpréselés során keletkező melléktermék pedig az állati takarmányozásban játszik szerepet. Így már a 80-as évektől jelentős piaca van.

A repceolaj iránti keresletet csak fokozta, hogy a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében kötelezően előírt mennyiséget kell az üzemanyagokba keverni.

Ám az utóbbi években egyre kevesebb területen terem repce Németországban.

2013-ban fagykár, 2016-ban egy tavaszi hidegbetörés gyengítette nemcsak a gyümölcs- és szőlőtermést, de a repce hozamát is. 2017-ben túl sok volt a nedvesség, 2018-ban túl kevés. Tehát hol ezért, hol azért kellett beszántani repceföldeket.

De idén is drasztikus a csökkenés - szintén az aszályos időjárás miatt. Előreláthatóan mintegy 25%-al kevesebb területen lesz repcetermés 2019-ben, mint tavaly.. (2013-ban kb. még 1,5 millió hektáron termett Németországban repce, mely mára 900 000 hektárra csökkent.)

Repceföld
Fotó: Hevesi Mihály

A repce árára és így termelésére befolyással van, hogy a széndioxid-kibocsájtási kvóta változása miatt feloldották a pálmaolajból előállított, államilag támogatott biodízel védővámját,

és megindult annak exportja Argentínából Németországba. De hasonló egyezményeket terveznek Indonéziával is.

Németországban csakúgy, mint Magyarországon jól ismert és ajánlott gyakorlat, hogy repcére vándorláskor a méhész egyeztessen és legyen jóban a gazdákkal, hogy a permetezés a méhek érdekében előírásnak megfelelő legyen, illetve a méhész meg tudja tenni a kellő óvintézkedéseket.

Nem könnyű a gazdák feladata, hiszen a repcének számos kártevője van, melyek ellen a termés érdekében védekezniük kell.

De ugyanilyen fontos számukra a beporzás is, hiszen jelentősen megnöveli a termést. Tehát a gazda érdeke is, hogy legyenek méhek a repcetábla közelében.

Bár megoldást jelenthetnek a méhészek és a gazdák közötti vitában a technikai újítások, mint pl. a Dropleg-szisztéma, mely segítségével a növényvédőszerek a virágzat alá permetezhetőek, biztosítva így a méhek és beporzók növényvédőszerektől való védelmét, ám az átállás nem megy egyik napról a másikra, hiszen  jelentős beruházással jár.

Méhészként csak bízni tudunk abban, hogy a repce termesztése a jövőben nem fog drasztikusan csökkenni , hiszen a repceméz nemcsak tavaszi erőforrás a méheink számára, de finom, marcipánszerű íze miatt közkedvelt mézfajta és bevételi forrás.
Forrás: 
Deutsches Bienenjournal 2019/5

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már nem a lengyelek szedik a spárgát

Míg 10 évvel ezelőtt szinte csak lengyelek dolgoztak a bajor földeken a tavaszi spárgaszedéskor, mostanra ritkaságnak számít a lengyel munkás, és egyre nehezebb munkaerőt találniuk a gazdáknak – számol be a Süddeutsche Zeitung.

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

A Dunánál, a Velencei- és a Tisza-tónál, valamint a Szigetközben irtják a szúnyogokat

Változatlanul csapadékos az időjárás, ami az elmúlt napok napsütésével párosulva optimális fejlődési környezetet biztosít a szúnyogok számára.

Amit a cirokról tudni érdemes tavaszi aszály után

A klímaváltozás számos nehézséget okoz a növénytermesztésben a változékonyság, az aszályos időszakok és a hőstresszes napok gyakoribbá válása miatt. Idén sok gazdaság gondban van az őszi vetésű gabonafélék és füvek gyenge kelése miatt. Felmerül a kérdés: mit eszik majd a tehén, vagy az üsző 2019 nyarától? Marad a kukoricaszilázs és a lucernaszilázs?

Saját paradicsom a teraszon – lépésről lépésre

Paradicsomot termeszteni nem olyan nehéz, mint amilyen nehéznek gondoljuk. Nézzük meg, hogyan lehet természetes anyagokat használva, ízletes paradicsomot házilag termeszteni, akár az erkélyen vagy a teraszon is.

A növények is éreznek fájdalmat?

A virágok és a zöldségek felkiáltanak és jajgatnak, mikor rájuk lépünk vagy vágjuk őket, állítja egy kutatás. De vajon fájdalmat is éreznek közben? Erről már megoszlanak a szakértői vélemények.

Robottraktor Japánból - videó

A G20 szervezetben részt vevő országok mezőgazdasági miniszterei számára mutatott be egy robottraktort a múlt héten a japán Iseki cég. A munkagép nem igényel üzemeltetőt, és megfelelően reagál az akadályokra.

A növények a virágaikon keresztül "hallanak"

Először mutatták ki kutatók, hogy egy virágos növény képes érzékelni egy beporzó rovar közeledtét.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.