Back to top

A szőlőperonoszpóra

A szőlőskertekben rendszerint május közepétől kezdik meg a rendszeres növényvédelmet a szőlőperonoszpóra ellen. E betegség csapadékos években a szőlő legveszélyesebb károsítója. Járványszerű fellépése gyakran igen súlyos károkat okoz.

A szőlőperonoszpóra a szőlő minden zöld részét megfertőzi. Különösen érzékenyek a fiatal, zsenge levelek a 4-5 cm-es levélnagyság elérése után. Ellene csak megelőző védekezés alkalmazható eredményesen, mivel a gomba a növény belsejében élősködik. Ha május, június hónapokban védelem nélkül hagyjuk a szőlőtőkéket, júliusra már a levélzet és a fürtök nagy része leszárad, elpusztul.

A szőlőperonoszpóra első tünetei a fiatal levelek színén jelennek meg. Nedves, párás időben a felszínükön akár 1-2 cm átmérőjű, olajfoltra hasonlító foltok alakulnak ki. Legelőször ott figyelhetők meg, ahol a víz a levelekről a legkésőbb párolog el, így pl. a levélcsúcs közelében. A foltokkal átellenesen, a fonáki oldalon szürkésfehér színű kivirágzás alakul ki.

A jellegzetes penészgyep a virágokat, a fiatal bogyókat, sőt az egész fürtöket is beboríthatja.

A beteg növényi részek elhalnak, a levelek is idő előtt lehullanak. A később fertőződött bogyók lilásbarnára színeződnek és összetöppednek. Száraz időben lehullanak, csapadékos időben pedig rothadni kezdenek.

Szőlőperonoszpóra tünete a levél színén
Szőlőperonoszpóra tünete a levél színén

A kórokozó az ősszel lehullott, beteg levelekben és az összetöppedt bogyókban telel át. Itt kitartó spórák, ún. oospórák képződnek, amelyek a talajban több évig életképesek maradnak.

Tavasszal az első fertőzések akkor indulnak el, ha a napi középhőmérséklet értéke eléri a 10-12°C-ot, és az éjszakai hőmérséklet több napig legalább 10-11°C, továbbá 1-2 napon át legalább 10 mm csapadék hullik.

Ilyen körülmények között a gomba spórái tömlőt fejlesztenek és a vízcseppek által a levelekre kerülve behatolnak a levélszövetekbe. A megtámadott növényi sejtek klorofillja (zöld festékanyaga) elbomlik, és a leveleken megjelennek az olajfoltok.

Szőlőperonoszpóra tünete a fürtön
Szőlőperonoszpóra tünete a fürtön

A szőlőperonoszpóra elleni első védekezésnek meg kell előznie az olajfoltok megjelenését, ami átlagos időjárási viszonyok közül hazánkban május közepére esik.

A kórokozó számára a legkedvezőbb tartósan csapadékos, meleg, párás idő.

Csapadékos, járványveszélyes évjárat esetén május közepétől augusztus végéig 10-12 alkalommal, szárazabb időjárás esetén 6-7 alkalommal kezeljük a szőlőt a peronoszpóra ellen. Védekezésre kontakt és felszívódó (szisztemikus) készítményeket használhatunk. A virágzás előtti permetezések során elegendő, ha az olcsóbb, kontakt hatású, szerves hatóanyagú gombaölő szereket (pl. Dithane DG Neo-Tec, Bravo 500, Polyram DF) használjunk a kórokozó ellen. A virágzástól a fürtzáródás időszakáig pedig, amikor a szőlő a legérzékenyebb, a felszívódó készítmények (pl. Tanos 50 DF) közül válasszunk, de védekezhetünk a kontakt és a felszívódó gombaölő szerekkel vagy gyári kombinációival (pl. Ridomil Gold MZ 68 WG) is. A termés megóvása érdekében a betegség ellen rendszeresen védekezni kell, mert kedvező körülmények esetén akár 80 százalékos lomb-, illetve fürtpusztulást is előidézhet.

Fontos!

A szőlőtőkék megfelelő és rendszeres ápolásával csökkenthetjük a peronoszpórafertőzés veszélyét. A zöldmunkákkal elősegíthetjük, hogy az eső és a harmat gyorsan megszáradjon, ezzel valamelyest csökkentjük a fertőzést. A tenyészidőben fontos tehát a szakszerű metszés, a rendszeres kötözés, a hajtásválogatás, valamint a gyomok ritkítása. Azokban a szőlőskertekben, ahol a kórokozó évente fertőz, kihajtás után májustól kezdve rendszeresen végezzünk megelőző kémiai védekezéseket. A permetezést akkor kell megkezdeni, amikor az első olajfoltok láthatóvá válnak a levelek színén, de legkésőbb akkor, amikor a fonákon a jellegzetes sporangiumtartó gyep megjelenik. A fertőzött és lehullott növényi részeket is rendszeresen és gondosan össze kell gyűjteni, mielőtt a talajban a több évig életképes oospórák kialakulnának.

A védekezésre alkalmas készítmények táblázatát a Kerti Kalendárium májusi lapszámában találja!

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2019/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kedveskedjen Szeretteinek!

Fizessen elő most 1 évre népszerű agrárszaklapjainkra nyomtatott vagy digitális formában és válasszon még egy kiadványt!

„Dunakeszi legyen zöld és környezettudatos város"

Budapest vonzáskörzetének egyik legdinamikusabban fejlődő települése Dunakeszi, ahol az elmúlt évtizedben 35 ezerről 50 ezerre nőtt a lakosság száma. Főkertészi pozícióra tavaly írt ki pályázatot az önkormányzat, arra jelentkezett Tóth Eszter tájépítész, minősített favizsgáló. A balatonalmádi szakmai napokon beszélt munkájáról.

Mikor metsszük a hortenziát?

Kedveljük a hortenziák színes virággömbjeit. Illenek a modern, minimalista stílusú kertekhez éppúgy, mint a természetközeliekhez, évelők társaságában. Sok nemesítő is foglalkozik velük, egyre újabb és újabb színárnyalatú fajták jelennek meg a faiskolákban. A metszésük azonban fontos tudnivaló.

Kimérák a kertünkben… Miért oltunk növényeket?

A növények oltása elég misztikusnak tűnhet, hiszen két külön növény összenövesztésével jön létre egy harmadik. A művelet fontos célja, hogy az így létrehozott új növény, mindkét eredeti példány jó tulajdonságait ötvözze, egymást segítve…

ModulaJet ültetőgép: segít a gyomok elleni küzdelemben is

A biológiailag lebontható műanyag fóliák használata nagy hagyományokkal bír a kapásnövények termesztésében. A sor műanyag fóliával való fedése a gyomirtás igen praktikus módja. Ezenkívül a fólia csökkenti a víz párolgási sebességét, és melegíti a talajt, ami mind elősegíti a korai kelést és csökkenti a vegetációs időszakot.

Allergiásnak is lehet kertje

Akik allergiások, bizonyos pollenek kapcsán úgy érezhetik, hogy házhoz mennek a pofonért, ha kertészkedni kezdenek. Némi tervezéssel azonban lehet olyan kertet kialakítani, ami nem rontja az ott élők egészségi állapotát.

#maradjotthon: csíráztassunk, kertészkedjünk

Ha már az ember egész nap össze van zárva a gyermekével, nyugodtan lehet a hagyományos csíráztatási kísérletet egy kicsit másképp is végezni. Ha nem éppen a tananyaghoz, hanem a tavaszhoz igazodva kísérletezünk, bátran szót ejthetünk másról is, mint sziklevelekről, oxigénről vagy mitokondriumról.

Gyógynövényipar: csökken a gyűjtés, döcög a termesztés

A gyógynövényipar az átlagosnál összetettebb, sajátos szakmai terület, hiszen más kertészeti ágazatokhoz képest nagyobb a fajgazdagság, valamint a termesztés mellett gyűjtésből is származik alapanyag. Emellett a gyógynövényeket a gyógy-, az élelmiszer-, a kozmetikai és a vegyipar is hasznosítja.

Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó új gombaölő szer a gabonatermesztők számára

A Corteva Agriscience megkezdi a piaci bevezetését Európában, a gabonafélék védelmére használható, Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó új gombaölő szerének. 15 éve ez az első természetes eredetű gombaölő szer a gabonatermesztők számára, amely kifejezetten a szeptória ellen biztosít védelmet.

Az oroszok már a spájzban vannak

A tavasz szerencsére nem állítható meg! Most éppen jókor jön, hogy elfoglalhatjuk magunkat a szabadban, és alkalmazhatjuk a kertterápiát. Számtalan időszerű teendőt kell elvégeznünk ezekben a hetekben, amiben érdemes megfogadni Bálint gazda bölcs tanácsait, aki azt mondja, ne késlekedjünk, mert „az oroszok már a spájzban vannak.”