Back to top

Cédrus Nap a Füvészkertben

A Libanon Nagykövetsége és az ELTE Füvészkert hagyományteremtési szándékkal rendezte meg kedden az első Cédrus Napot. A most elindított közös rendezvényen a két ország, Libanon és Magyarország elkötelezettségét kívánja hangsúlyozni a cédrusok megmentése mellett. Egy libaboni cédrust is elültettek az alkalom emlékére.

A fajmentési programba a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány részéről két magyar dendrológus és botanikus, Debreczy Zsolt és Rácz István is bekapcsolódott. Libanonban három alkalommal végeztek kutató és gyűjtő munkát, tőlük származott az a mag is, amelyből azt a fát nevelték föl, amelyet a cédrus nap keretei között elültettek a Füvészkertben.

Ez példa nélküli, hiszen libanoni cédrussal (Cedrus libani var. libani) korábban még nem találkozhattak a Füvészkert látogatói.
A Debreczy Zsolt és Rácz István által a füvészkertnek adományozott Cedrus libani var. libani fát Joanna Azzi nagykövet asszony és Orlóci László igazgató közösen ültette el.
A Debreczy Zsolt és Rácz István által a füvészkertnek adományozott Cedrus libani var. libani fát Joanna Azzi nagykövet asszony és Orlóci László igazgató közösen ültette el.
Fotó: Merényi Alexandra

A cédrusfa Libanon állami jelképe; megjelenik nemzetük zászlajában, címerében és megemlítik himnuszukban is, tudtuk meg Joanna Azzi nagykövetasszony beszédéből. Szimbolikus jelentőséggel bíró növény, ahogyan a melléktörzseket nevelő fa a meredeken felfelé növő ágait, mint az imádkozó ember a karjait, az ég felé tartja. rendkívül szívós és ellenálló a növényt a biblia az erő jelképeként említi.

Korábban a libaboni cédrus jelentős felületeket borított be az országban, ám az értékes faanyag kitermelése a cédruserdők kiirtásához vezetett.

A libanoni hatóságok a folyamat megakadályozására a jelentősebb cédruslelőhelyeket nemzeti parkokká nyilvánították, hallhattuk. Az ott található fák több száz évesek, némelyikük a föníciaiak korából származhat; vannak példányok, amelyek korát 1500-2000 évesre becsülik. A legnemesebb közülük az Unesco Világörökség védelme alatt áll.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miért árulnak ízetlen paradicsomot?

A paradicsom a szendvicsek, saláták nélkülözhetetlen kiegészítője. Szezonon kívül nehéz megtalálni az üzletben azokat, amelyek zamatosak lennének. A kutatók már tudják, miért.

Őshonos háziállatok a Budakeszi Vadasparkban

A Kárpát-Medencében őshonos háziállatokat bemutató parasztudvart adtak át a Budakeszi Vadasparkban pénteken, ahol magyar nyúl, tehén, és számos baromfi látható. A cél, hogy a klasszikus állattartást és a természetet közelebb hozzák a városi emberhez.

Séta a mamutok között

A Jeli Varázskert több mint arborétum. Közjóléti szolgáltatásai és folyamatosan bővülő infrastruktúrája jóval túlmutat az arborétumi kívánalmakon. Az idén újabb attrakcióval gazdagodott a kert; pénteken lombkorona-tanösvényt avattak, így most már a magasból is megcsodálhatjuk az Óriások erdejének mamutfenyőit.

Szüleink gyümölcsöskertje

Szabó István a régmúlt gabonanövényeit, gyümölcseit kutatja, gyűjti, őrzi. Nemrég gyümölcsöst telepítettek Alsópáhokon a professzornak köszönhetően, amely a „Szüleink gyümölcsöskertje” nevet kapta. Ezzel párhuzamosan könyvet írt a felkutatott régi fajtákról, amely hamarosan megjelenik.

A magyar vetőmag-szakma sikerre van ítélve

„A hazai vetőmag-ágazatnak vezető szerepet kell betöltenie agráriumunkban”- adta meg az alaphangot a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttgyűlésén Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető hozzátette, a világban zajló gazdasági változások egyre nagyobb kihívást jelentenek, a hazai agrártermelés fenntarthatóságát a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják.

A világ legszebb kertjei

Egy virágokkal teli, illatos kertnél nincs is inspirálóbb és megnyugtatóbb közeg. A világ legszebb kertjei árulkodnak a hely kultúrájáról és történelméről. Tanítanak és elvarázsolnak.

Az életre kelt festmény: Claude Monet kertje

Az impresszionista festő kertje és háza Normandiában, Párizstól másfél óra autóútra, Rouen és Le Havre irányában, Givernyben található. A kert március végétől október végéig látogatható, évente több mint félmillióan keresik föl.

Most a legszebbek az arborétumok és a botanikus kertek

A legunalmasabb lakótelepeket is festménnyé varázsolják ilyenkor áprilisban a virágzó díszfák, hát még az arborétumokat és botanikus kerteket. Aki át akarja élni a „nem tudok betelni a látvánnyal” életérzést, annak érdemes a hétvégén ellátogatnia valamelyik növénygyűjteménybe – pláne, hogy bőven kínálnak programokat is a tavasz örömére.

Április 1-jétől látogatható a Jeli Varázskert

Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően számtalan látnivaló várja az arborétumba érkezőket, a lombkorona-sétány pedig előreláthatóan május közepétől lesz látogatható.

Idén elkezdődik a génmegőrzési stratégia végrehajtása

Az agrártárca a két kiemelt génmegőrzési intézmény összevonásával megalapítja a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Növényi Diverzitás Központ II. Magbörzéjén.