0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A növények is éreznek fájdalmat?

A virágok és a zöldségek felkiáltanak és jajgatnak, mikor rájuk lépünk vagy vágjuk őket, állítja egy kutatás. De vajon fájdalmat is éreznek közben? Erről már megoszlanak a szakértői vélemények.

A frissen vágott fű illata felidézi a nyarat, a jó időt. Ami számunkra pozitív élmény, egyáltalán nem biztos, hogy a fűnek is az. A fű vágásra kiváltott reakciója nem más, mint egy kémia vészcsengő, melyet önvédelemre (is) használ. A növények nem tudnak kiszakadni gyökerestül és elfutni a veszély elől, ezért ott kell harcolniuk ahol vannak, és olyan eszközökkel, melyek adottak. Hogy megvédjék magukat, kémiai válaszreakciót adnak, azaz kémiai anyagokat bocsátanak ki.

Ezzel a kémiai kommunikációval hívnak segítséget, figyelmeztetik a környező növényeket a veszélyre, vagy akár ölnek is.

A Missouri-Columbia Egyetem tudósai megfigyelték, hogy a növények hallanak is. A levelek hallják, ha egy hernyó csámcsog rajtuk. Erre vegyi anyagok kibocsátásával reagálnak, melyek nem csak a rajtuk élősködőket taszítják, de egyben figyelmeztetik a környező növényeket a veszélyre.

Egy másik kutatás is bizonyította a növények egymással történő kommunikációját. Radioaktív szén izotópokkal oltottak be pár fenyőfát, hogy serkentsék a növekedésüket. Néhány napon belül a fák körüli 30 négyzetméteres körzetben minden fenyőre átterjedt a befecskendezett anyag. A tudósok rájöttek, hogy a beoltott fenyőfák kommunikáltak társaikakal, és megosztották gyökérrendszerükön keresztül a tápláló oldatot.

A növények érzik a fájdalmat?

Bizonyított, hogy a növények tudnak (egymással) kommunikálni, de vajon a fájdalmat is érzik? Erről megoszlanak a szakértői vélemények. Egyesek határozottan állítják, hogy igen.  A Bonni Egyetem Alkalmazott Fizikai Intézetének kutatói lézerrel működő mikrofonnal felvették azokat a hanghullámokat, melyeket a növények akkor adnak ki, mikor megsérültek vagy kivágták őket.

Az emberi fülnek nem hallható növényi hangokból kiderült, hogy az uborkák sikoltoznak, mikor betegek, és a virágok jajgatnak, ha levágják a leveleiket.

Agy nélkül is érezhető a fájdalom?

A szkeptikusabb tudós tábor továbbra is azt állítja, nem lehet veszélyt felismerni vagy fájdalmat érezni az agy, az idegvégződések, a hormonok és a központi idegrendszer megléte nélkül. Azt a legtöbben elismerik, hogy „tudatában vannak” a növények annak, ha levágják vagy megeszik őket, hisz ilyenkor kibocsátanak magukból különböző kémiai anyagokat, elindul az a bizonyos „kémiai kommunikáció”, a válaszinger. Viszont továbbra is nagy a kétely azzal kapcsolatban, hogy közben valóban éreznek-e fájdalmat.

Forrás: science.howstuffworks.com