Back to top

A növények is éreznek fájdalmat?

A virágok és a zöldségek felkiáltanak és jajgatnak, mikor rájuk lépünk vagy vágjuk őket, állítja egy kutatás. De vajon fájdalmat is éreznek közben? Erről már megoszlanak a szakértői vélemények.

A frissen vágott fű illata felidézi a nyarat, a jó időt. Ami számunkra pozitív élmény, egyáltalán nem biztos, hogy a fűnek is az. A fű vágásra kiváltott reakciója nem más, mint egy kémia vészcsengő, melyet önvédelemre (is) használ. A növények nem tudnak kiszakadni gyökerestül és elfutni a veszély elől, ezért ott kell harcolniuk ahol vannak, és olyan eszközökkel, melyek adottak. Hogy megvédjék magukat, kémiai válaszreakciót adnak, azaz kémiai anyagokat bocsátanak ki.

Ezzel a kémiai kommunikációval hívnak segítséget, figyelmeztetik a környező növényeket a veszélyre, vagy akár ölnek is.

A Missouri-Columbia Egyetem tudósai megfigyelték, hogy a növények hallanak is. A levelek hallják, ha egy hernyó csámcsog rajtuk. Erre vegyi anyagok kibocsátásával reagálnak, melyek nem csak a rajtuk élősködőket taszítják, de egyben figyelmeztetik a környező növényeket a veszélyre.

Egy másik kutatás is bizonyította a növények egymással történő kommunikációját. Radioaktív szén izotópokkal oltottak be pár fenyőfát, hogy serkentsék a növekedésüket. Néhány napon belül a fák körüli 30 négyzetméteres körzetben minden fenyőre átterjedt a befecskendezett anyag. A tudósok rájöttek, hogy a beoltott fenyőfák kommunikáltak társaikakal, és megosztották gyökérrendszerükön keresztül a tápláló oldatot.

A növények érzik a fájdalmat?

Bizonyított, hogy a növények tudnak (egymással) kommunikálni, de vajon a fájdalmat is érzik? Erről megoszlanak a szakértői vélemények. Egyesek határozottan állítják, hogy igen.  A Bonni Egyetem Alkalmazott Fizikai Intézetének kutatói lézerrel működő mikrofonnal felvették azokat a hanghullámokat, melyeket a növények akkor adnak ki, mikor megsérültek vagy kivágták őket.

Az emberi fülnek nem hallható növényi hangokból kiderült, hogy az uborkák sikoltoznak, mikor betegek, és a virágok jajgatnak, ha levágják a leveleiket.

Agy nélkül is érezhető a fájdalom?

A szkeptikusabb tudós tábor továbbra is azt állítja, nem lehet veszélyt felismerni vagy fájdalmat érezni az agy, az idegvégződések, a hormonok és a központi idegrendszer megléte nélkül. Azt a legtöbben elismerik, hogy „tudatában vannak” a növények annak, ha levágják vagy megeszik őket, hisz ilyenkor kibocsátanak magukból különböző kémiai anyagokat, elindul az a bizonyos „kémiai kommunikáció”, a válaszinger. Viszont továbbra is nagy a kétely azzal kapcsolatban, hogy közben valóban éreznek-e fájdalmat.

Forrás: 
science.howstuffworks.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kert- és életmód-kiállítás

Szeptember 6–8. között rendezik meg Kölnben a Spoga+Gafa 2020 nagyszabású kertészeti kiállítást. Mintegy 60 ország 2200 kiállítója mutatja be a következő szezonra szánt újdonságait és innovációit.

A boldogság kerti magvai

A Princeton Egyetem egyik kutatása szerint a „politikacsinálók” által rendszerint figyelmen kívül hagyott otthoni kertészkedésnek legalább olyan jótékony hatásai vannak, mint a közösségi fejlesztéseknek.

Új szuperpark Bécsben

Új közparkkal bővül az okosvárosnak is nevezett ultramodern bécsi városrész, Aspern Seestadt. Az északkeleti Am Seebogen kerületben épülő Elinor Ostrom park, mely nevét az első nőként közgazdasági Nobel-emlékdíjban részesülő amerikai politológusról kapta, előreláthatólag 2021-re épül meg.

Málna- és szederfajták a balkonra

A Volmary olyan bogyósgyümölcsöket mutatott be, amelyek akár a balkonon vagy a teraszon is nevelhetőek, és már az első vagy második évben teremnek.

A boldogító talajbaktérium

Többen vélekednek úgy a nemzetközi tudományos életben, hogy a napjainkban mind gyakoribb asztma és a különböző allergiák egy okra vezethetők vissza, a túlzott tisztaságra. Ez az elmélet váratlan helyről kapott támogatást: a Mycobacterium vaccae talajbaktériummal végzett kezelés enyhítheti a depressziót, számol be a discovermagazine.com.

Meghosszabbítva: június 15-ig még kihasználhatják a 80 ezres idénymunkás-keretet Németországban

Nem használták ki az áprilisra és májusra megállapított összesen 80 ezer fős keretet, így június közepéig még fogadhatnak idénymunkásokat a németországi gazdaságok a tavasszal közzétett feltételek szerint. Kizárólag repülővel érkezhetnek a dolgozók továbbra is.

Hiányzó kombájnok, elavult mezőgazdasági géppark

Nemrégiben még a tavaszi vetéssel voltak elfoglalva a gazdák, de ezekben a hetekben már a gabonabetakarítás van a mezőgazdasági tevékenység fókuszában. Milyen gépparkkal, hány kombájnnal aratnak Szlovákiában, tettük fel a kérdést. A szlovák agrárszakemberek szerint a problémamentes betakarításhoz 130 kombájn hiányzik az országban.

Brutális sáskajárással küzd India

Nyugat-Indiában óriási rajokban pusztítanak a sáskák, már közel 40 000 hektár szántóföldi növényt taroltak le. A sivatagi sáskák rajai elérték Jaipur külvárosát, és most Delhi felé tartanak.

Sorsdöntő növénysávok

A beporzóbarát virágzó növénysávok létrehozása segít megfékezni a beporzó rovarok számának csökkenését, viszont az ott összegyűlő rovarok nagyobb fertőzési kockázatnak vannak kitéve.

Egyre kifizetődőbb lehet az öntözés

Az időjárás tavaly is nagymértékben befolyásolta a növénytermelés hozamait, egyre fontosabbá válik az öntözéses gazdálkodás. Tavaly több mint 142 ezer hektár volt vízjogilag öntözhető – áll a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet összefoglalójában.