Back to top

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Fotó: Catherine Puckett
Catherine Puckett két kisgyermeket nevel egyedül a Rhode Islandtől nem messze található Block szigeten. Szenvedélyesen szereti a tengert, ami környezettudatossággal párosul. A munkája pedig mindkettőt ötvözi: a sziget Great Salt Pond nevű öblében gazdálkodik.

Egyike azoknak a tengeren gazdálkodó farmereknek, akik háromdimenziós technológia segítségével függőlegesen termesztenek, így a "termények" a vízbe lógatva fejlődnek.

Az itt termesztett élőlények nem igényelnek műtrágyákat, tiszta vizet, vagy bármilyen takarmányt. A kagylókat hálókkal takarják, így védik őket a ragadozóktól, míg az osztrigák zsákokban fejlődnek. A moszatok pedig zsinórokon tenyésznek.

Ez a módszer csökkenti a vízben lévő szennyezőanyagok mennyiségét: ezeket a kagylók szűrik ki. Maguk a kagylók pedig alternatív állati fehérjeforrást jelentenek az olyan nagyobb környezetterheléssel rendelkező ételekkel szemben, mint a marhahús. Persze nem mindenki mondana le a hamburgerről, de az ő részükre is egy jobb lehetőséget kínál a tengeri gazdaság: kutatások igazolják, hogy a moszatokkal etetett szarvasmarhák emésztése során kevesebb üvegházhatású metángáz szabadul fel.

A moszat emellett megköti a vízben lévő széndioxidot és nitrogént, melyek szintén szennyezőanyagként vannak jelen. Előbbi a vizek savasodását okozza, míg utóbbi pusztítja a tengeri élővilágot. A becslések szerint ha az Egyesült Államok vizeinek kicsivel kevesebb, mint öt százalékát moszatok termesztésére használnák, akkor 135 millió tonna széndioxidot és 10 millió tonna nitrogént köthetnének meg a World Bank számításai szerint.

Puckett a moszat nagyrészét egy Maineben lévő élelmiszergyártónak adja el, a maradékot pedig a szárazföldön termelő gazdáknak, akik szerves trágyaként hasznosítják. Egy kisebb részét pedig saját fogyasztásra tartja meg, salátákhoz, pizzához, sőt, még csipszet is süt belőle.

A fenntartható tengeri farmot Puckett a GreenWave nevű nonprofit szervezet segítségével hozta létre, akik függőleges gazdaságok kialakításában nyújtanak segítséget. Az alapító Bren Smith valaha halász volt. Azonban látva, hogy az ipari mértékű halászat hogy tette tönkre a vadonélő halállományokat úgy döntött, alternatívát keres. Így hozta létre a saját függőleges farmját Long Island Sound partjainál, Connecticutban. Azóta számos termelő csatlakozott hozzá New Yorkból, New England déli részéről, Kaliforniából, és Alaszkából.

"Már Észak-Amerika összes part menti államából és 20 országból kerestek minket, hogy segítsünk elindítani ilyen gazdaságokat."

- mondta Smith. Elmondása szerint a legtöbben kagylótenyésztéssel foglalkoznak, akik szeretnék több lábra állítani a gazdaságukat, vagy olyan halászok, akik új lehetőséget keresnek, szárazföldi gazdálkodók, akik váltanának, illetve olyan őslakosok, akik szeretnék feléleszteni a hagyományaikat és úttörőkké válnának a klíma-gazdálkodásban."

Véleménye szerint ez a modell enyhíteni a túlhalászás okozta problémákat, mely számos faj kihalásával fenyeget.

"Újra kell gondolnunk a tenger gyümölcseit a tányérunkon: a vadon élő fajokat a szélére kell tolni, a helyükre pedig kagylót, osztrigát és moszatot kell helyeznünk."

- mondta Smith. "Mivel az általunk nevelt élőlényeknél nincs semmilyen input anyag, így a lehető legelérhetőbb élelmiszer ez a bolygón."

 

Forrás: 
www.ecowatch.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Egészséges talaj - Egyre inkább felértékelődik

A 21. század legjelentősebb megoldandó feladatai között első helyen az energia, a tiszta ivóvíz iránti igény kielégítése és az egészséges talaj megóvása áll.

Kína szigorítja az import vizsgálatát, torlódások várhatók a fontos kikötőkben

Mivel Kína a téli hónapokban tart a megnövekvő koronavírus-kockázattól, megszigorítja az importszállítmányok vizsgálatát. A szárazföldi Kínába szánt zöldség és gyümölcsszállítmányok egy részét emiatt Hongkongba irányíthatják át a kereskedők.

Létrehozták a növényfajok legnagyobb katalógusát

Új, kibővített növényfaj katalógust tettek közzé, amelyben német kutatók több mint 1,3 millió fajt ismertetnek.

Túlzásba vitt a antibiotikumok - Milyen lesz a hús minősége a Brexit után?

A jelentések szerint az Amerikai Egyesült Államok és a Kanada állattartó telepein ötször annyi antibiotikum használnak, mint az Egyesült Királyságban. Európában pedig tovább szigorítják az antibiotikumok használatát. Felmerül a britekben a kérdés, hogy milyen minőségi előírások fogkan vonatkozni az import hústermékekre a Brexit után és vajon fel tudják-e venni a versenyt az olcsóbb hússal.

Online étterem a nagy ukrán éhínség ételeivel

Ételek krumplihéjból, nyírfakéregből, kukoricacsutkából, ezekkel a fogásokkal emlékeztek meg a nagy ukrán éhínség áldozatiról a napokban. Egy virtuális étteremben mutatták be azokat az ételeket, amelyek megmentették az emberek életét, a szervezők ezzel hívták fel a figyelmet a történelmi eseményre.

Tartsuk életben a talajt, védjük meg a biológiai sokféleséget!

December 5-én a Talaj világnapját ünnepeljük, az idei kampány felhívja a figyelmünket arra, hogy a földfelszín alatt lévő baktériumok és giliszták nélkülözhetetlenek a talajban végbemenő folyamatokhoz. Az emberiség közel 11–12 ezer éve foglalkozik a talaj művelésével.

Újabb áttörés a Jordán-vírus elleni rezisztencianemesítésben

Korábban már említettük, hogy az egyik nagy nemesítőcég nagy sikert ért el a paradicsomot megbetegítő veszélyes vírus elleni rezisztencianemesítésben, röviddel később pedig egy másik ismert nemesítő is óriási áttörést jelentett be.

Újabb üzletlánc kötelezte el magát a fenntartható csomagolások terén

A brit Aldi bejelentette következő nagy ívű tervét, miszerint 100%-ban újrahasznosított csomagolásban forgalmazza sajátmárkás reggeli pelyheit év végére.

Tehetünk a talajromlás ellen

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet közelmúltban tartott online konferenciáján több előadásban is szóltak a klímaváltozás és a talajállapot romlásának mezőgazdasági következményeiről. A mezőgazdaság a második legtöbb üvegházhatású gázt kibocsátó ágazat, de e káros folyamatok enyhítésére számos eszköz áll a rendelkezésére.