0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Catherine Puckett két kisgyermeket nevel egyedül a Rhode Islandtől nem messze található Block szigeten. Szenvedélyesen szereti a tengert, ami környezettudatossággal párosul. A munkája pedig mindkettőt ötvözi: a sziget Great Salt Pond nevű öblében gazdálkodik.

Egyike azoknak a tengeren gazdálkodó farmereknek, akik háromdimenziós technológia segítségével függőlegesen termesztenek, így a „termények” a vízbe lógatva fejlődnek.

Az itt termesztett élőlények nem igényelnek műtrágyákat, tiszta vizet, vagy bármilyen takarmányt. A kagylókat hálókkal takarják, így védik őket a ragadozóktól, míg az osztrigák zsákokban fejlődnek. A moszatok pedig zsinórokon tenyésznek.

Ez a módszer csökkenti a vízben lévő szennyezőanyagok mennyiségét: ezeket a kagylók szűrik ki. Maguk a kagylók pedig alternatív állati fehérjeforrást jelentenek az olyan nagyobb környezetterheléssel rendelkező ételekkel szemben, mint a marhahús. Persze nem mindenki mondana le a hamburgerről, de az ő részükre is egy jobb lehetőséget kínál a tengeri gazdaság: kutatások igazolják, hogy a moszatokkal etetett szarvasmarhák emésztése során kevesebb üvegházhatású metángáz szabadul fel.

A moszat emellett megköti a vízben lévő széndioxidot és nitrogént, melyek szintén szennyezőanyagként vannak jelen. Előbbi a vizek savasodását okozza, míg utóbbi pusztítja a tengeri élővilágot. A becslések szerint ha az Egyesült Államok vizeinek kicsivel kevesebb, mint öt százalékát moszatok termesztésére használnák, akkor 135 millió tonna széndioxidot és 10 millió tonna nitrogént köthetnének meg a World Bank számításai szerint.

Puckett a moszat nagyrészét egy Maineben lévő élelmiszergyártónak adja el, a maradékot pedig a szárazföldön termelő gazdáknak, akik szerves trágyaként hasznosítják. Egy kisebb részét pedig saját fogyasztásra tartja meg, salátákhoz, pizzához, sőt, még csipszet is süt belőle.

A fenntartható tengeri farmot Puckett a GreenWave nevű nonprofit szervezet segítségével hozta létre, akik függőleges gazdaságok kialakításában nyújtanak segítséget. Az alapító Bren Smith valaha halász volt. Azonban látva, hogy az ipari mértékű halászat hogy tette tönkre a vadonélő halállományokat úgy döntött, alternatívát keres. Így hozta létre a saját függőleges farmját Long Island Sound partjainál, Connecticutban. Azóta számos termelő csatlakozott hozzá New Yorkból, New England déli részéről, Kaliforniából, és Alaszkából.

„Már Észak-Amerika összes part menti államából és 20 országból kerestek minket, hogy segítsünk elindítani ilyen gazdaságokat.”

– mondta Smith. Elmondása szerint a legtöbben kagylótenyésztéssel foglalkoznak, akik szeretnék több lábra állítani a gazdaságukat, vagy olyan halászok, akik új lehetőséget keresnek, szárazföldi gazdálkodók, akik váltanának, illetve olyan őslakosok, akik szeretnék feléleszteni a hagyományaikat és úttörőkké válnának a klíma-gazdálkodásban.”

Véleménye szerint ez a modell enyhíteni a túlhalászás okozta problémákat, mely számos faj kihalásával fenyeget.

„Újra kell gondolnunk a tenger gyümölcseit a tányérunkon: a vadon élő fajokat a szélére kell tolni, a helyükre pedig kagylót, osztrigát és moszatot kell helyeznünk.”

– mondta Smith. „Mivel az általunk nevelt élőlényeknél nincs semmilyen input anyag, így a lehető legelérhetőbb élelmiszer ez a bolygón.”

 

Forrás: www.ecowatch.com