Back to top

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Fotó: Catherine Puckett
Catherine Puckett két kisgyermeket nevel egyedül a Rhode Islandtől nem messze található Block szigeten. Szenvedélyesen szereti a tengert, ami környezettudatossággal párosul. A munkája pedig mindkettőt ötvözi: a sziget Great Salt Pond nevű öblében gazdálkodik.

Egyike azoknak a tengeren gazdálkodó farmereknek, akik háromdimenziós technológia segítségével függőlegesen termesztenek, így a "termények" a vízbe lógatva fejlődnek.

Az itt termesztett élőlények nem igényelnek műtrágyákat, tiszta vizet, vagy bármilyen takarmányt. A kagylókat hálókkal takarják, így védik őket a ragadozóktól, míg az osztrigák zsákokban fejlődnek. A moszatok pedig zsinórokon tenyésznek.

Ez a módszer csökkenti a vízben lévő szennyezőanyagok mennyiségét: ezeket a kagylók szűrik ki. Maguk a kagylók pedig alternatív állati fehérjeforrást jelentenek az olyan nagyobb környezetterheléssel rendelkező ételekkel szemben, mint a marhahús. Persze nem mindenki mondana le a hamburgerről, de az ő részükre is egy jobb lehetőséget kínál a tengeri gazdaság: kutatások igazolják, hogy a moszatokkal etetett szarvasmarhák emésztése során kevesebb üvegházhatású metángáz szabadul fel.

A moszat emellett megköti a vízben lévő széndioxidot és nitrogént, melyek szintén szennyezőanyagként vannak jelen. Előbbi a vizek savasodását okozza, míg utóbbi pusztítja a tengeri élővilágot. A becslések szerint ha az Egyesült Államok vizeinek kicsivel kevesebb, mint öt százalékát moszatok termesztésére használnák, akkor 135 millió tonna széndioxidot és 10 millió tonna nitrogént köthetnének meg a World Bank számításai szerint.

Puckett a moszat nagyrészét egy Maineben lévő élelmiszergyártónak adja el, a maradékot pedig a szárazföldön termelő gazdáknak, akik szerves trágyaként hasznosítják. Egy kisebb részét pedig saját fogyasztásra tartja meg, salátákhoz, pizzához, sőt, még csipszet is süt belőle.

A fenntartható tengeri farmot Puckett a GreenWave nevű nonprofit szervezet segítségével hozta létre, akik függőleges gazdaságok kialakításában nyújtanak segítséget. Az alapító Bren Smith valaha halász volt. Azonban látva, hogy az ipari mértékű halászat hogy tette tönkre a vadonélő halállományokat úgy döntött, alternatívát keres. Így hozta létre a saját függőleges farmját Long Island Sound partjainál, Connecticutban. Azóta számos termelő csatlakozott hozzá New Yorkból, New England déli részéről, Kaliforniából, és Alaszkából.

"Már Észak-Amerika összes part menti államából és 20 országból kerestek minket, hogy segítsünk elindítani ilyen gazdaságokat."

- mondta Smith. Elmondása szerint a legtöbben kagylótenyésztéssel foglalkoznak, akik szeretnék több lábra állítani a gazdaságukat, vagy olyan halászok, akik új lehetőséget keresnek, szárazföldi gazdálkodók, akik váltanának, illetve olyan őslakosok, akik szeretnék feléleszteni a hagyományaikat és úttörőkké válnának a klíma-gazdálkodásban."

Véleménye szerint ez a modell enyhíteni a túlhalászás okozta problémákat, mely számos faj kihalásával fenyeget.

"Újra kell gondolnunk a tenger gyümölcseit a tányérunkon: a vadon élő fajokat a szélére kell tolni, a helyükre pedig kagylót, osztrigát és moszatot kell helyeznünk."

- mondta Smith. "Mivel az általunk nevelt élőlényeknél nincs semmilyen input anyag, így a lehető legelérhetőbb élelmiszer ez a bolygón."

 

Forrás: 
www.ecowatch.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sertéspestis elleni illegális oltóanyag a piacon

Kínában megjelentek az afrikai sertéspestis elleni illegális oltóanyagok, ami ellen a hatóságok fokozott fellépéssel válaszoltak – számolt be a China Daily alapján az agrarheute mezőgazdasági hírportál.

Ők a világ leggyorsabb madarai

Hihetetlennek hangzik, de a szirti sas elérheti a 320 km/óra sebességet. A vándorsólyom pedig még ennél is gyorsabban tud repülni.

A teaivás jótékony hatással van az agyra

A Szingapúri Nemzeti Egyetem új kutatása szerint a rendszeres teafogyasztók agyi régiói szervezettebb felépítést mutatnak azokéhoz képest, akik nem fogyasztják rendszeresen ezt az italt. Az agyi régiók közötti zökkenőmentesebb kapcsolat összefüggésben áll az egészséges kognitív funkciókkal, amelyek az öregedési folyamatok lassításáért felelnek – olvasható a The Independent hírei között.

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

A kevesebb mesterséges szelekcióval tenyésztett kutyafajták viselkedése közelebb áll a farkasokéhoz

Azok a kutyafajták, melyek tenyésztésében régóta szerepet játszik a mesterséges szelekció, kevésbé bírnak a farkasokéhoz hasonló viselkedési formákkal, mint a többi fajta - jöttek rá a Milánói és Pisai Egyetem tudósai. Ehhez három fajtával végeztek kísérleteket, melynek eredményei a A Royal Society Open Science című lapban jelent meg.

Szarvasvarjú – nem mindenkinek!

Hazánkra az elmúlt évtizedben jellemző, hogy rendkívül sok olyan díszmadár érkezett, melyet korábban még soha nem tartottak magángyűjteményekben. Ilyen faj például a kaffer szarvasvarjú, mely nagy termete és magas takarmányozási költségei miatt csak kevesek számára elérhető.

Csemegekukoricában is gyorsan megtérül a csepegtetőöntözés

A FruitVeB a dunaföldvári Somos Kft.-nél tartotta öntözéstechnikai bemutatóját. Az egyik házigazda, Lajkó Péter megerősítette, hogy a víz- és tápanyag-takarékos csepegtetőöntözéssel gyenge talajon is kiváló csemegekukorica-hozamok érhetők el.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Nemzetközi élelmiszeripari szakmai találkozó Budapesten

Élelmiszeripari együttműködéseket elősegítő nemzetközi szakmai találkozót rendeznek Budapesten, a csütörtökön kezdődött kétnapos eseményen 14 országból 105 szakember vesz részt - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-t.

Édes répa, keserű karotin?

Nem könnyű megfelelő sárgarépát választani. Főként, ha a megrendelőnek egészen mások az elvárásai,mint amit mi elképzelünk. Legyen édes, hiszen akkor jó az íze, de legyen alacsony a nitrát tartalma, miközben a színe is nagyon fontos értékmérő. Ugyanakkor arról nem feledkezhetünk meg, hogy mind az alfa-, mind a bétakarotin keserű ízzel rendelkezik.