Back to top

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Fotó: Catherine Puckett
Catherine Puckett két kisgyermeket nevel egyedül a Rhode Islandtől nem messze található Block szigeten. Szenvedélyesen szereti a tengert, ami környezettudatossággal párosul. A munkája pedig mindkettőt ötvözi: a sziget Great Salt Pond nevű öblében gazdálkodik.

Egyike azoknak a tengeren gazdálkodó farmereknek, akik háromdimenziós technológia segítségével függőlegesen termesztenek, így a "termények" a vízbe lógatva fejlődnek.

Az itt termesztett élőlények nem igényelnek műtrágyákat, tiszta vizet, vagy bármilyen takarmányt. A kagylókat hálókkal takarják, így védik őket a ragadozóktól, míg az osztrigák zsákokban fejlődnek. A moszatok pedig zsinórokon tenyésznek.

Ez a módszer csökkenti a vízben lévő szennyezőanyagok mennyiségét: ezeket a kagylók szűrik ki. Maguk a kagylók pedig alternatív állati fehérjeforrást jelentenek az olyan nagyobb környezetterheléssel rendelkező ételekkel szemben, mint a marhahús. Persze nem mindenki mondana le a hamburgerről, de az ő részükre is egy jobb lehetőséget kínál a tengeri gazdaság: kutatások igazolják, hogy a moszatokkal etetett szarvasmarhák emésztése során kevesebb üvegházhatású metángáz szabadul fel.

A moszat emellett megköti a vízben lévő széndioxidot és nitrogént, melyek szintén szennyezőanyagként vannak jelen. Előbbi a vizek savasodását okozza, míg utóbbi pusztítja a tengeri élővilágot. A becslések szerint ha az Egyesült Államok vizeinek kicsivel kevesebb, mint öt százalékát moszatok termesztésére használnák, akkor 135 millió tonna széndioxidot és 10 millió tonna nitrogént köthetnének meg a World Bank számításai szerint.

Puckett a moszat nagyrészét egy Maineben lévő élelmiszergyártónak adja el, a maradékot pedig a szárazföldön termelő gazdáknak, akik szerves trágyaként hasznosítják. Egy kisebb részét pedig saját fogyasztásra tartja meg, salátákhoz, pizzához, sőt, még csipszet is süt belőle.

A fenntartható tengeri farmot Puckett a GreenWave nevű nonprofit szervezet segítségével hozta létre, akik függőleges gazdaságok kialakításában nyújtanak segítséget. Az alapító Bren Smith valaha halász volt. Azonban látva, hogy az ipari mértékű halászat hogy tette tönkre a vadonélő halállományokat úgy döntött, alternatívát keres. Így hozta létre a saját függőleges farmját Long Island Sound partjainál, Connecticutban. Azóta számos termelő csatlakozott hozzá New Yorkból, New England déli részéről, Kaliforniából, és Alaszkából.

"Már Észak-Amerika összes part menti államából és 20 országból kerestek minket, hogy segítsünk elindítani ilyen gazdaságokat."

- mondta Smith. Elmondása szerint a legtöbben kagylótenyésztéssel foglalkoznak, akik szeretnék több lábra állítani a gazdaságukat, vagy olyan halászok, akik új lehetőséget keresnek, szárazföldi gazdálkodók, akik váltanának, illetve olyan őslakosok, akik szeretnék feléleszteni a hagyományaikat és úttörőkké válnának a klíma-gazdálkodásban."

Véleménye szerint ez a modell enyhíteni a túlhalászás okozta problémákat, mely számos faj kihalásával fenyeget.

"Újra kell gondolnunk a tenger gyümölcseit a tányérunkon: a vadon élő fajokat a szélére kell tolni, a helyükre pedig kagylót, osztrigát és moszatot kell helyeznünk."

- mondta Smith. "Mivel az általunk nevelt élőlényeknél nincs semmilyen input anyag, így a lehető legelérhetőbb élelmiszer ez a bolygón."

 

Forrás: 
www.ecowatch.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Aszály elleni küzdelem: csak összehangoltan sikerülhet

A mezőgazdaság szempontjából kulcsfontosságú, hogy szakszerűen, hatékonyan gazdálkodjunk a felszíni és a felszín alatti vízkészlettel, ez pedig túlmutat az egyéneken és az agráriumon is, összehangolt cselekvést, szabályozást kíván, hangsúlyozta Feldman Zsolt a sivatagosodás és az aszály elleni küzdelem világnapja alkalmából szervezett tanácskozáson.

Az ősgabonák kovásza

Az utóbbi évtizedekben a hazai növénytermesztés is egysíkúbbá vált, a magas beltartalmi értékkel rendelkező tájfajta ősgabonák eltűntek a földekről.

A szélesebb közönség felé nyit az épülő agrártechnológiai központ Angliában

Szeptemberben az egyetemisták előtt nyitják meg, jövő évtől pedig már a nagyközönség is látogathatja a legújabb fejlesztéseket bemutató agrártechnológiai központot. A kormány által is támogatott projekt a tervek szerint fogyasztókra is hatással lesz.

Tarrágást is okozhat! Felhívás a bogáncslepke-fertőzöttség felmérésére

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szójatermesztők figyelmét, hogy országszerte tapasztalható a bogáncslepke egyedszámának ugrásszerű növekedése.

Menedék forró napokra

A francia országos állattenyésztési kutatóintézettel (Idele) és annak juhtenyésztési kísérleti központjával (CIIRPO) együttműködésben főiskolai hallgatók fejlesztették ki az Ovifresh néven bemutatott, 50–60 juh számára elegendő árnyékot nyújtó mobil árnyékolót.

Termeljük meg a pizzafeltétet!

Az articsókát mi leginkább pizzafeltétként ismerjük, de az olasz és a spanyol konyhában többféle változatban is készítik. Húspótló zöldségként is tálalják, és számos gyógyhatása is ismert. Érdemes közelebbi kapcsolatot kialakítani vele.

Burgonyaár-forradalom Szlovákiában (is)

A burgonya április végén, illetve május elején csaknem 60 százalékkal került többe Szlovákiában, mint 1 évvel korábban. A kilogrammonkénti átlagár elérte a 0,95 eurót, ami az utóbbi két évtized legmagasabb burgonyaárát jelenti. A Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatalának legutóbbi jelentésében az áll, hogy 90 cent feletti burgonyaár 2000 óta csak néhány hónapon át fordult elő Szlovákiában

Madárinfluenza - megakadályozható a vírusfertőzés

Az University of Edinburgh’s Roslin Institute kutatói laboratóriumban tenyésztett csirkesejtek DNS-e egy szakaszának génszerkesztési eljárásokkal végzett törlésével megakadályozták a vírusfertőzést.

Alternatív fehérjenövények

Május végén a fehérje növények fejlesztésének lehetőségeiről tanácskoztak Nyíregyházán a Westsik Vilmos Kutatóintézetben. Ez, mint a Debreceni Egyetem Agrár-kutatóintézetek és Tangazdaság egyik helyszíne, megfelelőnek bizonyult annak az országos rendezvénynek a megtartására, amelynek célja a magfehérje-növények genetikai alapjainak és termesztés­technológiájuk sarkalatos elemeinek ismertetése volt.

Úttörő megoldás: vertikális farmmal fejlődik a sörfőzde

Noha egyre többször hallani függőleges farmokról, az még az Egyesült Királyságban sem fordult eddig elő, hogy sörfőzéshez használták volna e megoldást. Egy londoni sörfőzde most erre készül, méghozzá epret termesztve ily módon.