Back to top

Prédikálószéki-kilátó

A Visegrádi-hegység egyik legmagasabb pontján, 639 méterrel a tengerszint felett magasodó Prédikálószék előkelő helyet foglal el Magyarország legszebb kilátópontjai között, csúcsáról gyönyörű panoráma tárul a természetjárók elé.

Alatta kanyarog a Duna, innenső partján Visegrád látható a Salamon-toronnyal és a Fellegvárral, túlsó oldalán pedig a Börzsöny csúcsai, a Szent Mihály-hegy, a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy magaslik. 2016 októberétől tovább tágult a láthatár: a Pilisi Parkerdő Zrt. akkor adta át a Prédikálószéki-kilátót, ahonnan a Dunakanyar még több részletében gyönyörködhetünk.

Egyes források szerint a Prédikálószék neve a német Predigerstuhl kifejezés tükörfordításaként jöhetett létre, ami onnan ered, hogy a hegy sziklás csúcsa szószékre emlékeztet. Ha a Dunán hajózunk és föltekintünk a hegycsúcsra, akkor valóban hitelt is adhatunk ennek az eredettörténetnek. A természetjárók körében azonban nemcsak az egyedülálló panoráma miatt népszerű a Prédikálószék hegycsúcsa, hanem az elérhető közelségben lévő, szintén rendkívül látogatott kirándulócélpontok, mint a Rám-szakadék vagy a Vadálló-kövek miatt is.
A Vadálló-kövek egyike
A Vadálló-kövek egyike

Évente sok százezren kapaszkodnak fel a Vadálló-kövekhez, erről a csúcsról tekintenek körbe a térségen, vagy megpihennek és piknikeznek egyet a rendelkezésre álló padokon és asztalokon.

A hely lehetőségeit figyelembe véve a Pilisi Parkerdő Zrt. Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján, 2016 tavaszán kezdett a Prédikálószékre megálmodott kilátó építésébe, és a rendelkezésre álló közjóléti infrastruktúra további fejlesztésébe. A tervezés során a parkerdőgazdaság különös hangsúlyt fektetett a hely korábbi állapotának megőrzésére, így a kilátópont természetes képződménye érintetlen maradt. Az építéskor a terület állat- és növényvilágának védelmére is tekintettel voltak: a madarak költési időszakában és a növények vegetációs idejében, a természetvédelmi törvénnyel összhangban szünetelt az építkezés. Az pedig szinte magától értetődő, hogy a környezetre veszélyes anyagot nem használtak fel.

A beton alapon álló, 12 méter magas, 70 négyzetméter alapterületű kilátó fa építmény, három, fölfelé egyre szélesedő teraszáról fokozatosan nyílik meg az egész Dunakanyar panorámája.
Az egyes szinteken a térségben jelentős szerepet játszó magyar királyok emlékét elevenítik fel a kézzel festett, egyedi tájékoztató táblák.

A Rám-szakadék az ország egyik leglátogatottabb szurdokvölgye
A Rám-szakadék az ország egyik leglátogatottabb szurdokvölgye

Amellett, hogy a múlt emlékeit őrzi, a kilátó a 21. század követelményeinek is megfelelő szolgáltatásokat nyújt a látogatóknak: tetején két webkamera folyamatosan élőben közvetít az időjárásról, és az építmény környékén ingyenes Wi-Fi is elérhető.

Az internetkapcsolat azonban nem csak a túrázók élményeit, vagy az aktuális időjárást hivatott közvetíteni. 2017 májusában látogatószámláló berendezést telepítettek a kilátóba az erdészek, hogy pontos képet kapjanak a látogatási szokásokról. A mért adatok még a szakembereket is meglepték. A ForestVisit készülékének üzembe helyezése óta mért adatok szerint ugyanis az elmúlt 2 évben már több mint 63 ezer kiránduló kereste fel a Prédikálószéki-kilátót. Ez azért is különösen szép teljesítmény, mert ez a hegycsúcs a legközelebbi településtől is bő 2 órányi gyalogútra található, autóval megközelíteni pedig nem lehet.

Érdemes távcsővel érkezni, hogy a betekinthessünk a visegrádi Fellegvárba
Érdemes távcsővel érkezni, hogy a betekinthessünk a visegrádi Fellegvárba

Érdekes az a tény is, hogy a kilátó tetején működő webkameráknak és meteorológiai állomásnak köszönhetően tovább nőtt a hely ismertsége. A közvetített képeket és időjárási adatokat főként kirándulás előtti tájékozódás céljából nézegetik, egy-egy látványosabb időjárási helyzetben pedig több százezren követik az internet segítségével.

A Prédikálószékre elhelyezett webkamerán kívül érdemes még nyomon követni a közelben, a Dobogókő mellett található pilis-tetői Boldog Özséb-kilátón, az Esztergom melletti Vaskapun és a visegrádi Nagy-Villámon elhelyezett webkamerákat is.

És ha az ottani kamerák képei alapján kedvet kapunk a kirándulásra, ne tétovázzunk: irány a Pilisi Parkerdő!

Mészáros Péter
Pilisi Parkerdő Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2019/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyógynövények gyűjtésébe kezdők figyelmébe ajánljuk

Évről évre egyre többen kapnak kedvet a gyógynövények gyűjtéséhez. Számukra lehetnek hasznosak az alábbi gondolatok, melyeket Dr. Csiszár Ágnes egyetemi docenssel (Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar, Növénytani és Természetvédelmi Intézet) történt beszélgetésünk után vetettünk "papírra".

Látogatás a „csobánci várkapitánynál”

Balaton-felvidéken elterülő Tapolcai-medencében, Gyulakeszi határában gazdálkodik Németh Gyula párjával, Mészáros Zsuzsával, akik egy több lábon álló családi gazdasággal büszkélkedhetnek. A következő generáció tagjai is szívesen dolgoznak a gazdaságban és fokozatosan veszik át a stafétabotot.

Internetes gombavilágatlaszt hoztak létre Csehországban

Interneten elérhető gombavilágatlaszt készítettek a Cseh Tudományos Akadémia (AV) kutatói. A Scientific Data című folyóiratban ismertetett GlobalFungi nevű adatbázis több mint 200 tanulmányban szereplő 20 ezer minta és 650 millió megfigyelés adatait tartalmazza.

Arborétum a panelházak között - növényritkaságok Miskolc közepén

Miskolc idegenforgalmi jelentősége az utóbbi években növekszik, a rengeteg turisztikai beruházásnak köszönhetően egyre kedveltebb belföldi úti cél. A városba érkezők közül azonban csak kevesen tudnak arról, hogy az Avas délkeleti lejtőjén, az Aulich utcában a panelházak ölelésében megbújik egy gyűjteményes kert

Az alkalmazkodás nagymesterei

A magyar erdők sok millió egérnek adnak otthont a Kárpát-medencében. Az óvilágban előforduló 542 egérformából nálunk kilenc honos (köztük patkányok is vannak), az erdei egereknek pedig csak négy faja él hazánkban. Mégis nagy szerepet töltenek be a magyar vadonban, már csak azért is, mert sok ragadozónak biztosítanak táplálékot.

Jobban teljesítenek a gyepek a szén-dioxid megkötésben, mint a fák

A rétek és legelők hatékonyabbak a szén-dioxid megkötésben, mint az erdők. Egy új tanulmányból kiderül, hogy a klímaváltozás, hogyan változtatta meg az eddigi szemléletet.

Csömödéri Állami Erdei Vasút: Ábel hétvégén útnak indul

A ZALAERDŐ Zrt. erdei vasúthálózata 109 kilométeres hosszúságban szeli át a göcseji dombokat, 32 kilométeren – Lenti és Kistolmács között – kirándulókat is szállít.

Egy innovatív erdőgazdaság

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt-nél minden terítékre kerül, ami fásszárú növény. A társaságra a nyitottság, a kísérletező szemlélet jellemző. Fontos, hogy a kutatóintézetük gyakorlati célokat szolgáljon. Csak olyan témákat tűznek zászlajukra, amelyeknek kézzelfogható eredménye, gazdasági haszna is lesz.

AM-államtitkár: több mint 22 milliárd forintért zajlanak ökoturisztikai fejlesztések

Több mint 22 milliárd forintért zajlanak állami, ökoturisztikai fejlesztések az erdőgazdaságoknál - mondta az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára szerdán a Baranya megyei Orfűn.

Hazai méhlegelők 14. rész - Idegenhonos fás hordásnövények VI.

Európa nagy részének és így hazánknak is a mindmáig egyik legelterjedtebb parkfája, díszfája a közönséges vadgesztenye (Aesculus hippocastanum), vagy más nevén a fehér bokrétafa. Napjainkban sok veszélyes károsítója van, melyek - különösen az idősebb példányait - erősen tizedelik. Méhészeti értékét sokan vitatják, kétségbe vonják a magas szaponintartalmú, méhekre mérgezőnek vélt virágpora miatt.