0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Már az egyiptomiak is a piros húsú, édes dinnyéből lakomáztak

Már 3500 évvel ezelőtt is kedvelt csemege volt a görögdinnye. Erre egy ősi sírban talált levél szolgál bizonyítékként, melyet a kutatók alapos DNS vizsgálatnak vetettek alá.

A görögdinnye vadonélő rokona Afrika számos pontján megtalálható. Ez azonban apró, kerek, és fehér húsú. Az íze ráadásul igen keserű a benne található kukurbitacin nevű anyag miatt. Hogy pontosan hol nemesítettek belőle kultúrnövényt, arról továbbra is viták folynak: egyesek szerint Afrika déli részén, mások szerint inkább a keletin vették be a mezőgazdasági termesztésbe.

Egyiptomban azonban három olyan sírhelyet is találtak, melyek falain egy, a maihoz kísértetiesen hasonlító görögdinnye ábrázolás van. A 19. században pedig dinnyeleveleket kerültek elő egy 3500 éves múmiáról.

A Müncheni Egyetem botanikusa, Susanne Renner tudomást szerzett erről a ritka leletről, melyet a londoni Kew Garden botanikus kertben őriztek. Azonnal tudta, hogy ezek segítségével kiderülhet, milyen dinnyét ettek az egyiptomiak. A leveleket tartalmazó tárlót azonban azóta nem nyitották ki, hogy 1876-ban belekerült a ritka lelet, így is volt olyan egyszerű hozzájutni a mintához.

Renner kollégája, Guillaume Chomicki végezte a DNS-ek szekvenálását, aki jelenleg az Oxfordi Egyetemen dolgozik.

Az ősi mintából csak részleges genomot sikerült kinyerni, de két fontos gént is találtak benne, mely segít megfejteni az egyiptomi dinnyék titkát.

Az egyik megtalált gén pont a fent említett kukurbitacin termelődését szabályozza: ebben az esetben blokkolja. Tehát a sírban talált levélhez tartozó gyümölcs édes volt, akárcsak modern rokonai.

A másik gén pedig egy enzimmel kapcsolatos, mely a piros likopin pigment más anyaggá alakítását végzi – ugyanez adja a paradicsom színét. Ezt a gént szintén letiltotta egy mutáció, aminek eredményeképp felhalmozódik a likopin, a gyümölcs húsa pedig pirossá válik.

Amit nem tudtak megállapítani, hogy mekkorák, illetve milyen alakúak voltak ezek a dinnyék. Ehhez segítséget nyújtanak a sírokban talált képek: eszerint hosszúkás alakú gyümölcs termett az ókori Egyiptomban – úgy tűnik, az akkori gazdák a maihoz igen hasonló görögdinnyét termesztettek már.

Forrás: www.newscientist.com