0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

Új állattartó telepet adtak át Nagybajomban

A magyar kormány a 2014 és 2020 közötti évekre 38 milliárd forintot különített el a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból tíz nemzeti parkunk természetvédelmi fejlesztéseihez. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságnak ebből a forrásból közel 2,5 milliárd forint jutott.
A Duna-Dráva Nemzeti Parki Igazgatóság (DDNPI) a forrást az infrastruktúra fejlesztésére, többek között állattartó telepek megújítására fordítja

– jelentette ki a környezetügyért felelős államtitkár a nagybajomi állattartó telep keddi avató ünnepségén.

Rácz András az eseményen felhívta a figyelmet Magyarország gazdag természeti örökségére, ami olyan kincs, amire büszkék lehetünk, és amit fontos, hogy meg őrizzünk a következő nemzedékek számára is – mondta az államtitkár. Sajnos, ez az épített örökséggel szemben sokkal rejtettebb, ezért hajlamosabbak vagyunk a pazarlására – figyelmeztetett.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP), illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) lehetőséget teremtett arra, hogy hazánkban eddig több mint 91 ezer hektárnyi védett természeti területen, illetve Natura 2000 területeken javuljon az élőhelyek állapota.

A Nagybajom-Homokpuszta körüli homoki gyepek például legelő állatállomány nélkül rövid időn belül beerdősülnének.

A juhok az özönnövények visszaszorításában is nagy szerepet játszanak. Nekik és a tisztító kaszálásoknak köszönhetően ezek a száraz, jellegtelen gyepek várhatóan pannon homoki gyeppé, majd homoki sztyeprétté alakulnak, olyan élőhellyé, amilyen itt korábban jellemezte a tájat.

Nagybajomban, mint ahogy a nemzeti park más területein is, az állatállomány fejlesztése, az állatok kiszolgálása infrastrukturális fejlesztések nélkül már megoldhatatlanná vált. A KEHOP forrás segítségével azonban az igazgatóság fel tudta újítani a Nagybajom-Homokpusztán lévő racka juhok tartására alkalmas állattartó telepet, Drávaszentesen új karámrendszer és szociális létesítményeket alakítottak ki, és a nagydorogi cikta juhok tartását szolgáló létesítményben is jobb feltételek közé került az őshonos állattartás – emelte ki az államtitkár. A Duna-Dráva Nemzeti Parki Igazgatóság az őshonos racka és cikta állomány génmegőrzésében és bemutatásában kiemelt szerepet tölt be a térségben.

A most átadott nagybajomi állattartó telep fejlesztésére 135 millió forintot fordítottak.

Felújították többek között a deszkaborítású hodályt és a kosszállást. Átalakították az egykori szénatárolót, ami már alkalmas lesz a teljes évi abrakszükséglet tárolására. Felépült egy fedett szín a gazdálkodáshoz szükséges eszközök elhelyezésére. A területen lévő melléképületek átalakításával csoportok fogadására alkalmas fedett pihenő teret alakítottak ki. A biztonságos állatgondozást pedig bárányóvoda, körmölőkaloda, etetők, itatók és karámelemek segítik, de mindezek mellett egy tanösvényt is létesült. A beruházásnak köszönhetően lehetőség nyílik a biológiai sokféleség, a veszélyeztetett és ritka növény- és állatfajok megóvására is – sorolta Rácz András.

A nemzeti park területén a következő állattartó telep Kölkeden készül majd el, ami szürkemarha tartásával 100 hektár terület természetvédelmi kezelését teszi majd lehetővé. A DDNPI ökoturisztikai létesítményei között jelenleg három látogatóközpont, huszonhat tanösvény, hat idegenforgalmi hasznosítású barlang, egy arborétum és öt bemutatóhely várja a természetet megismerni és kikapcsolódni vágyókat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu